Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 18°C

Kuzey Kore Yıkıcı Nükleer Yanıt Konusunda Uyardı

Kuzey Kore Yıkıcı Nükleer Yanıt Konusunda Uyardı
17 Aralık 2023 22:56
1.125

Savunma Bakanlığı, Washington ve Seul’ün kendilerini savaşa hazırladığını ve Pyongyang’ın “boş durmayacağını” açıkladı…

Kuzey Kore Savunma Bakanlığı, ABD ve Güney Kore’yi “nükleer savaşa” hazırlanmakla suçlayarak, Kuzey Kore’ye karşı herhangi bir güç kullanımının “önleyici ve yıkıcı bir yanıtla karşılanacağı” uyarısında bulundu. Bakanlığın açıklaması Pyongyang güçlerinin bir balistik füze denemesi yapmasının ardından geldi.

Japon sahil güvenliğine göre füze Pazar günü Kuzey Kore’nin doğu kıyısı açıklarında fırlatıldı ve patlamadan 20 dakika sonra denize düştü.

Fırlatmadan kısa bir süre sonra savunma bakanlığı bir açıklama yaparak “ABD ve Güney Kore askeri haydutlarını” “nükleer savaş” hazırlıklarını hızlandırmakla suçladı ve Cuma günü Washington’da yapılan ABD-Güney Kore Nükleer Danışma Grubu toplantısına atıfta bulunarak Beyaz Saray’ın Güney Kore’yi kuzeyden gelebilecek bir saldırıya karşı savunmak için ABD’nin “nükleer de dâhil olmak üzere tüm imkânlarını” kullanacağını söylediğini aktardı.

Bakanlığın açıklamasında ayrıca nükleer güçle çalışan USS Missouri denizaltısının Pazar günü Güney Kore’ye varması kınandı ve Ağustos ayında Amerikan ve Güney Kore güçleri tarafından düzenlenen askeri tatbikatlar “nükleer çatışmanın bariz bir ilanı” olarak nitelendirildi.

“ABD’nin provokatif eylemlerine asla seyirci kalmayacağız” diyen bakanlık, Kuzey Kore güçlerinin “ABD ve yandaşlarının nükleer savaşı kışkırtma girişimini tamamen etkisiz hale getirmeye” hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Açıklamanın sonunda “Düşman güçlerin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne karşı güç kullanma girişimleri önleyici ve yıkıcı bir yanıtla karşılanacaktır” denildi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın görev süresinin ikinci yarısında kısa bir yumuşamanın ardından Kuzey Kore, Joe Biden’ın göreve gelmesinin ardından füze deneme programını hızlandırdı ve 2022’nin başından bu yana 100’den fazla fırlatma gerçekleştirdi. Bu arada ABD, Güney Kore ile askeri tatbikatlarının ölçeğini ve sıklığını arttırırken, Beyaz Saray bu yıl iki kez Pyongyang’ı Kuzey’in nükleer bir ilk saldırısının “kabul edilemez olduğu ve (Kim Jong) Un rejiminin sonuyla sonuçlanacağı” konusunda uyardı.

Kuzey Kore Kasım ayında yörüngeye başarıyla bir casus uydu yerleştirdi ve bir hafta sonra Amerikan askeri tesislerinin, uçak gemilerinin ve Beyaz Saray’ın “ayrıntılı” görüntülerini yakaladığını iddia etti. Güney Koreli casuslar Kuzey Kore’nin 2017’den bu yana ilk nükleer denemesini önümüzdeki yıl gerçekleştirmeye hazırlandığını iddia ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.