Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 26°C
Çar 22°C

Kuzey Koreli Bilgisayar Korsanları 1 Milyar Dolardan Fazla Çaldı

Kuzey Koreli Bilgisayar Korsanları 1 Milyar Dolardan Fazla Çaldı
23 Aralık 2022 23:35
145

Güney Kore, komşusunu kripto para ve diğer dijital varlıkları çalmakla suçladı…

Güney Kore’nin en büyük casus teşkilatı, Kuzey Koreli bilgisayar korsanlarının son yıllarda yaklaşık 1,5 trilyon won (1,2 milyar dolar) değerinde kripto para birimi ve diğer sanal varlıkları çalarak Pyongyang’ın döviz stokunu desteklediğini iddia etti.

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS) Perşembe günü yaptığı açıklamada, hırsızlıkların beş yıllık bir süre içinde meydana geldiğini ve bu yıl hızlanarak varlıkların yaklaşık yarısının 2022’de çalındığını söyledi. Çalınan fonların, Covid-19 salgını ve ülkeye yönelik sert BM yaptırımları arasında Kuzey Kore ekonomisinin desteklenmesine ve nükleer silah programını finanse etmesine yardımcı olduğu bildirildi.

Bilgisayar korsanlığı çılgınlığının, BM’nin Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımlarının 2017’de sertleştirildiği ve ülkeden önemli ihracatı kestiği sıralarda başladığı iddia ediliyor. Seul casus teşkilatı, Kuzey Koreli bilgisayar korsanlarının dijital varlıkları çalmada dünyanın en iyileri arasında olduğunu çünkü ülkelerinin önemli bir gelir kaynağı olarak siber suçlara odaklandığını söyledi.

NIS, Pyongyang’ın bilgisayar korsanlarının finans kurumları ve kripto para firmaları da dahil olmak üzere dünyayı hırsızlık hedefleri için taradığını da sözlerine ekledi. Rapora göre 100 milyardan fazla won veya çalınan varlıkların yaklaşık %7’si Güney Kore’den geldi.

Finansal kayıplar Seul’ün tek endişesi değil. NIS, Kuzey Koreli ve Çinli bilgisayar korsanlarının nükleer enerji, yarı iletkenler, savunma ve uzay gibi sektörlerdeki ABD ve Güney Kore teknoloji sırlarını da hedef aldığını söyledi. Ajans, Pyongyang’ın muhtemelen Seul’ün dış politikası ve ulusal savunmasıyla ilgili gizli bilgileri hacklemeye çalışacağını söyledi.

FBI Nisan ayında , bu yılın başlarında, Kuzey Kore hükümetiyle bağlantılı bilgisayar korsanlarının bir video oyun şirketinden 620 milyon dolar değerinde Ethereum kripto para birimini çaldığını iddia etti . Bir Beyaz Saray yetkilisinin Temmuz ayında, bilgisayar korsanlığı hırsızlıklarının Kuzey Kore’nin füze programının finansmanının yaklaşık üçte birini oluşturduğunu iddia ettiği bildirildi.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin siber saldırılar ve çevrimiçi hırsızlık iddialarını yalanladı. Bakanlık geçen Şubat ayında yaptığı açıklamada , asılsız suçlamaların Kuzey Kore’nin itibarını lekelemeyi ve egemenliğini tehdit etmeyi amaçladığını belirterek, “Bu nedenle, bu eylemleri asla görmezden gelmeyeceğiz” demişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.