Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
18°C
Hafif Yağmurlu
Pts 17°C
Sal 18°C
Çar 17°C
Per 18°C

Libya’da Toplu Mezar Bulundu

Libya’da Toplu Mezar Bulundu
25 Mart 2024 21:25
1.156

Bir BM ajansı, çölde kaçakçılık yaparken öldükleri bildirilen 65 kişinin cesedinin bulunduğunu açıkladı…

Bir BM kuruluşu Libya’da, çölde kaçakçılık yaparken ölen en az 65 göçmenin cesetlerinin bulunduğuna inanılan bir toplu mezarın keşfedildiğini bildirdi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Cuma günü yaptığı açıklamada söz konusu kişilerin ölümlerine neden olan koşulların ve uyruklarının tam olarak bilinmediğini belirtti.

Kuzey Afrika ülkesi çatışma ve kaos nedeniyle harap olmuş durumda ve sınırları içinde yaklaşık 700.000 göçmen ve mültecinin yaşadığı tahmin ediliyor. Libya aynı zamanda Akdeniz üzerinden Avrupa’ya iltica etmek isteyen kişiler için bir geçiş güzergâhı olarak da hizmet veriyor.

IOM, Libyalı yetkilileri, “ölen göçmenlerin kalıntılarının onurlu bir şekilde kurtarılmasını, kimliklerinin tespit edilmesini ve nakledilmesini sağlamak ve ailelerini uygun bir şekilde bilgilendirmek ve onlara yardımcı olmak için” BM ortak kuruluşlarıyla birlikte ölümleri soruşturmaya çağırdı.

Trablus, ülkenin güneybatısında bulunan toplu mezarla ilgili olarak kendi soruşturmasını başlatmış durumda.

Reuters’in haberine göre, Pazartesi günü Facebook’ta yayınlanan doğrulanmamış bir gönderide, Trablus İçişleri Bakanlığı Ceza Soruşturma Dairesi (CID) tarafından çekilen drone görüntülerinde, beyaz işaretler ve sarı bantlarla çevrili bir çöl bölgesi görülüyor.

CID, cesetlerin Trablus’un yaklaşık 421 km (262 mil) güneyindeki Al Shuwairf kasabasındaki al-Jahriya vadisinde bulunduğunu bildirdi.

Bu ayın başlarında IOM, 2023 yılının göçmenler için en ölümcül yıl olduğunu ve dünya çapında en az 8,565 kişinin göçmen rotalarında hayatını kaybettiğini bildirdi.

“2023 yılında Akdeniz rotası boyunca en az 3,129 ölüm ve kaybolma vakası kaydedildi” diye ekledi.

Ajans, “Yasal göç için fırsatlar sağlayan düzenli yollar olmadığı sürece, bu tür trajediler bu rotanın bir özelliği olmaya devam edecektir” dedi.

Bir zamanlar müreffeh bir ülke olan Libya, 2011 yılında NATO destekli bir ayaklanmayla Muammer Kaddafi’nin şiddet yoluyla devrilmesinin ardından iç savaşa sürüklendi.

Avrupa’ya ulaşmak isteyen pek çok göçmen Akdeniz’e doğru yol alırken ülkeyi geçiyor. Kaçakçılar ve insan tacirleri genellikle bu durumdan faydalanarak göçmenleri köle olarak satıyor.

CNN’in 2017’deki bir haberinde, Libya’da Afrikalıların 400 dolar gibi düşük bir fiyata satıldığı iddia edilen bir canlı köle müzayedesi belgelenmişti.

IOM Yerinden Edilme İzleme Matrisi tarafından yapılan bir araştırmaya göre Libya, 44’ten fazla ülkeden 706.062 göçmene ev sahipliği yapıyor ve bunların 5.000’i devlet gözetiminde.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.