Dolar 32,5370
Euro 34,9593
Altın 2.456,46
BİST 9.880,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Lübnan ve İsrail, Deniz Sınırı Anlaşmazlığı Yüzünden Savaşa mı Girecek?

Lübnan ve İsrail, Deniz Sınırı Anlaşmazlığı Yüzünden Savaşa mı Girecek?
5 Aralık 2022 23:08
132

Tel Aviv ordusu alarmda ve Hizbullah İsrail petrol ve gaz tesislerini yok etme tehdidinde bulunurken, anlaşmazlık eşiğine geliyor

ABD’nin arabuluculuğunda sürmekte olan deniz sınırlarını belirleme görüşmeleri çıkmaza doğru giderken, İsrail Lübnan’la savaşa hazır olduğunu açıkladı. Ancak mesele, sadece Beyrut ile Tel Aviv arasında anlaşmazlığa neden olmakla kalmıyor, aynı zamanda yeni bir genel seçim turuna girerken İsrail siyasetinde daha yaygın hale geliyor.

Perşembe günü İsrail Başbakanı Yair Lapid, Lübnan’ın ABD tarafından önerilen bir deniz sınırı sınırlama anlaşmasında yaptığı değişiklikleri reddetti. Önceki gün, İsrailli yetkililerin, Axios haberlerine Lapid’in “İsrail’in güvenlik ve ekonomik çıkarlarından taviz vermeyeceğini açıkça belirttiğini” söyleyen isimsiz bir kaynakla, büyük ölçüde iyimserliğe neden olan anlaşma hakkında bilgilendirildiği bildirildi . yakında bir anlaşma olmayacağı anlamına geliyor.”

Çarşamba günü ilerleyen saatlerde, İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz askeri teşkilata Lübnan’la silahlı bir çatışmaya hazırlanma emri verdi . İsrail güvenlik teşkilatının önde gelen isimlerinin katıldığı söylenen dört saatlik bir kabine toplantısı daha sonra, başbakan ve savunma bakanına kabine onayı olmadan Lübnan’ı vurma izni verildiğine dair bir kamuoyu duyurusuyla sona erdi.

Lübnan ve İsrail neden savaşın eşiğinde?
Haziran ayı başlarında, gaz şirketi Energean’a ait bir gemi, İsrail için doğal gaz üretimi hazırlıklarına başlamak üzere Doğu Akdeniz’deki zengin kaynaklara sahip Kariş sahasına ulaştı. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aoun gelişi kınadı ve Tel Aviv’i daha fazla ” saldırgan eylemde ” bulunmaması konusunda uyardı . Kariş sahası ve yakındaki Kana sahası yıllardır Lübnan ile İsrail arasında ABD’nin arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerin merkezinde yer alıyor. Beyrut, Karish ve Qana’yı çökmekte olan ekonomisini canlandırmak için hayati önemde görürken, iki ülke deniz sınırlarının çizilmesi konusunda hâlâ bir anlaşmaya varamadı.

Karish sahasinda Energean Yuzer uretim depolama ve bosaltma FPSO gemisi Life Haber Ajansı
Karish sahasında Energean Yüzer üretim depolama ve boşaltma (FPSO) gemisi

Lübnan, daha önceki müzakerelerde ileri sürülen hukuki argümanlar nedeniyle, bölgenin tamamının ‘tartışmalı sular’ olarak kabul edilmesi gerektiğini savunurken, İsrail, Kariş sahasının tamamının ve Kana sahasının çoğunluğunun kendi ‘Münhasıran Ekonomik Bölgesi’ içinde olduğunu ileri sürmüştür. Alan’. Emrinde savaşa hazır 100.000 askeri olduğunu iddia eden Lübnanlı siyasi ve askeri parti Hizbullah, ardından Lübnan’ın petrol ve gazı üzerindeki haklarını koruma sözü vererek tartışmaya ağırlık verdi .

Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Seyyid Hassan Nasrallah, deniz sınırı konusunda anlaşmaya varılmaması ve Lübnan’ın haklarını güvence altına alamaması durumunda askeri müdahaleye gidileceğini açıkladı. Nasrallah, yeni gerçekliğin “Kaynaklarımıza biz sahip olamazsak, kimse sahip olamaz” olacağına söz verdi. Hizbullah’ın kırmızı çizgisi, herhangi bir anlaşma imzalanmadan önce İsrail’in Kariş sahasından çıkarılmasıdır – bu gerçekleşirse, grup sadece Tel Aviv’in altyapısını değil, İsrail’in Akdeniz’deki diğer tüm petrol ve gaz tesislerini vurmakla tehdit etti.

İsrail o zamandan beri , Hizbullah’ın kalesi olarak hizmet veren yoğun nüfuslu Beyrut banliyösünün tamamını ortadan kaldırma yemininden Benny Gantz’ın herhangi bir ordu için Lübnan’ın tamamının “ağır bir bedel ödeyeceğine” dair yakın tarihli uyarısına kadar uzanan kendi tehditleriyle karşılık verdi. Hizbullah’ın eylemi. Müzakerelerin “ yap ya da boz ” noktasına geldiğine göre, İsrail ya da Hizbullah tarafından askeri bir adım atılacağına dair önemli korkular var.

Boş tehditler mi?
Tel Aviv’deki askeri ve siyasi liderlik tarafından yayınlanan en son tehditler, Lübnan sınırına yakın yaşayan İsrailliler arasında paniğe neden oldu. Bununla birlikte, retoriğin yerli bir izleyici kitlesine yönelik olması önemli bir olasılıktır. İsrail, Kasım ayında yeni bir ulusal seçim turuna girecek ve deniz sınırlarının çizilmesi son zamanlarda mevcut İsrail liderliğine karşı bir silah haline geldi ve bakanların itibarlarını kurtarmak için harekete geçmesine neden oldu.

İsrail muhalefet lideri ve eski uzun süredir başbakan olan Benjamin Netanyahu, Eylül ayında geçici başbakan Yair Lapid’e saldırmaya başladı ve Lapid’in “Nasrallah’ın tehditleri karşısında tamamen pes ettiğini” ve Hizbullah’ın onu öldürdüğünü iddia ettiği bir video yayınladı . onu Karish alanından çıkarmayı ertelemeye zorladı. Netanyahu, İsrail’in Lübnan Hizbullahı’nın yaydığı tehditler karşısında geri adım attığına dair benzer iddialarla, siyasi muhaliflerinin sınır çizgisi meselesini ele alışını ağır bir şekilde eleştirmeye devam etti.

Netanyahu’nun sözleri, Lapid’in deniz sınırlarının çizilmesi konusunu açıkça çok ciddiye almaya zorlandığı ve Tel Aviv’in geçmişte sahip olduğu pozisyonları kabul ettiği için doğru çıkıyor. Buna ek olarak, sahadan gaz çıkarma haklarına sahip olan Energean’ın başlangıçta Eylül ayı sonlarında faaliyete geçmeye hazırlandığı ve şimdiye kadar bunu yapmaktan kaçındığı için Kariş sahasından gaz çıkarılması da ertelendi. Ancak Netanyahu Başbakan olarak kalsaydı, aynısını yapmaktan başka seçeneği neredeyse olmayacaktı.

Hizbullah’ın yaptığı tehditler çok ciddi ve görünüşe göre grup bu tehditleri yerine getirme ve İsrail’in tüm petrol ve gaz tesislerini yok etme kapasitesine sahip. Ancak şu anda, Netanyahu liderliğindeki İsrail aşırı sağ kampı, durumu Lapid’in İsrail’e ait toprakları vermeye hazır olduğunu söyleyerek zayıf yönetimine bağlıyor. Bu nedenle Yair Lapid’in Kariş sahasından gaz çıkarılmasını seçim sonrasına kadar devre dışı bırakmaya çalışması muhtemeldir.

Lübnan için bir anlaşmanın gerekliliği
Lübnan, Kariş ve Kana meselesini varlığını sürdürmesinin ayrılmaz bir parçası olarak görüyor. Bazı BM uzmanları, Lübnanlıların yoksulluk içinde yaşama yüzdesini yaklaşık %80 olarak belirlerken, ülke gece gündüz elektrik kesintilerine, artan suç oranına ve sivil istikrarsızlığa katlanıyor. Hatta bazı insanlar çöp kutularında yiyecek ararken ve fırınlarda somun ekmek için kavga ederken bile görüldü. Milyarlarca dolarlık olası bir petrol ve gaz sahasını ele geçirmek Beyrut için bir ölüm kalım meselesi ama çok daha fazla ekonomik istikrara sahip olan Tel Aviv için değil.

Lübnan-İsrail müzakerelerinde ABD’nin arabulucusu olan Amos Hochstein, Haziran ayında Amerika’nın sahibi olduğu el-Hurra TV’ye verdiği bir röportajda , Kariş sahasını Kana ile takas etme olasılığı sorulduğunda gülmüştü. Aylar sonra Hizbullah’ın tehditlerini artırması ve grubun lideri Nasrallah’ın Lübnan halkının alay konusu olmayacağını söylemesi üzerine bu konu oldukça vahim bir hal aldı. Açık bir İsrail yanlısı önyargıya sahip olan ABD, şimdi müzakereleri çok daha ciddiye almak zorunda kalıyor.

Bu yılın başlarında, Avrupa Birliği alternatif gaz tedarikçileri ararken, Tel Aviv ile Brüksel arasında, İsrail’in Mısır üzerinden boru hatlarıyla Avrupa’ya gaz göndermesini öngören bir anlaşma imzalandı. Bu, Tel Aviv’i gaz üretimini ikiye katlama planlarını duyurmaya teşvik etti ve Karish sahası bunu başarmanın anahtarı.

Ancak Qana sahası henüz keşfedilmedi ve geliştirilmesi zaman alacak. Buna rağmen İsrail’in Lübnan teklifini reddetmesinin en önemli nedenlerinden biri, Beyrut’un Kana sahasından Lübnan’a verilmesi durumunda çıkaracağı gaz için Tel Aviv’e telif ücreti ödemeyi reddetmesidir. Beyrut kendisini böyle bir anlaşmaya bağlayamaz, çünkü bu, Lübnan’ın haklı toprakları olarak iddia ettiği bir bölge olan Shebaa çiftliklerini hâlâ işgal eden Tel Aviv rejimiyle bağların normalleşmesi anlamına gelir.

Savaşın çıkıp çıkmaması, şimdi İsrail siyasi partileri ve bireysel yetkililer arasındaki çekişmenin Tel Aviv’in kavgacı bir yaklaşım benimsemesine ve bir anlaşmaya varılmadan önce tartışmalı alanlarda gaz üretimini ilerletmesine neden olup olmayacağına bağlı olacak. Eğer yaparsa, kırmızı çizgisini aşarsa Hizbullah’ın ateş açacağına şüphe yok. İsrail’in bu konudaki payı ek enerji gelirleriyken, Lübnan için potansiyel olarak bir ölüm kalım meselesi. İki taraf da savaş istemiyor ama birinin kazanacağı çok şey varken diğerinin kaybedecek çok şeyi var.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.