Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 17°C

MB Başkanı Karahan İlk Sınavını Verdi: ‘Gerekirse Ek Sıkılaştırma Yapılır’

MB Başkanı Karahan İlk Sınavını Verdi: ‘Gerekirse Ek Sıkılaştırma Yapılır’
9 Şubat 2024 21:10
2.653

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, göreve gelmesinin üzerinden bir hafta geçmemişken kamuouyu karşısında ilk enflasyon raporunu sundu.
‘Yeni başkan ilk sınavını verdi’ şeklinde değerlendirilen bu sunumda Karahan, sıkı para politikasında kararlı olduklarının altını çizdi.
Yardımcıları Cevdet Akçay ve Hatice Karahan ile paslaşması toplantının dikkat çeken yanıydı.
Karahan, “Ek bir faiz artışı gerektiğini değerlendirmiyoruz fakat görününüm bozulması halinde kararlarımızı gözden geçireceğiz” dedi.

GEÇTİĞİMİZ hafta cuma gecesi Merkez Bankası (MB) Başkanlığına getirilen Fatih Karahan ilk sınavını verdi. Enflasyon raporunu açıklayan Karahan yıl sonu için öngörülen yüzde 36’lık enflasyon tahmininin değişmediğini belirtti. Karahan ve başkan yardımcıları “Enflasyon hedeflerimizle uyumlu seviyelere gelene kadar parasal sıkılığı korumakta kararlıyız. Enflasyon görünümünde bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz” mesajını verdi. Mesajlar arasında “Ek bir faiz artışı gerektiğini değerlendirmiyoruz fakat görününüm bozulması halinde kararlarımızı gözden geçireceğiz” notu dikkat çekti.

GÜÇLÜ EKİP VURGUSU
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan yılın ilk enflasyon raporu toplantısına başkan yardımcıları Cevdet Akçay ve Hatice Karahan ile birlikte geldi. MB Başkanı Karahan, konuşmasının başında, “Merkez Bankası olarak, güçlü ekibimizle birlikte, dezenflasyonu tesis etmeye yönelik çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz” mesajı verdi. Karahan, “Enflasyon, hedefimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar, gereken parasal sıkılığı korumakta kararlıyız. Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz” vurgusu yaptı.

BELİRGİN BİR BOZULMA OLURSA
Karahan yaptığı sunumda, politika faizinin ocak ayında ulaştığı seviye ve parasal aktarımı güçlendirmek için atılan destekleyici adımlarla birlikte, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını kaydetti. Politika faizinin mevcut seviyesinin gerektiği müddetçe sürdürüleceğini vurgulayan Karahan, “Bu süreçte iki ana koşul gözetilecek. Bunlardan ilki, aylık enflasyonun ana eğiliminin belirgin bir düşüş göstermesi. Bu kapsamda, ana eğilim, iç talep, ithalat ve finansal koşullara ilişkin göstergeleri yakından izleyeceğiz. İkincisi ise, enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsaması. Bu çerçevede, geniş kapsamlı enflasyon beklentisi göstergeleri takip edilecek. Öte yandan, enflasyon görünümünde belirgin bir bozulma öngörülmesi halinde, parasal sıkılık gözden geçirilecek” dedi.

Karahan, bu süreçte; enflasyon beklentileri, fiyat belirme davranışları, kamu harcama ve vergi politikası, ücretler, özel tüketim gibi unsurların enflasyon görünümü tahminlerinde belirgin bir sapmaya yol açacağının anlaşılması durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını vurguladı.

YÜZDE 36 HEDEFİ KORUNDU
Karahan, orta vadeli tahminler oluşturulurken, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar, ara hedeflere bağlılığı yansıtacak şekilde, para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği bir görünümün esas alındığını ifade etti. 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminlerinin bir önceki rapordaki haliyle korunduğunu dile getiren Karahan, “2024 yıl sonu tahmini yüzde 36, 2025 yıl sonu tahmini ise yüzde 14 olarak tahmin edilmektedir. Enflasyonun 2026 yılını tek haneli seviyelere gerileyerek yüzde 9 ile tamamlaması, orta vadede ise yüzde 5 hedefinde istikrar kazanması öngörülmektedir” diye konuştu.

‘ENFLASYON MAYISTA ZİRVE YAPACAK’
Karahan, şu anda beklentilerde kısmi iyileşme olduğuna dikkati çekerek hizmet fiyatlarının belirlenmesinde kiraların önemli rol oynadığını söyledi. Burada henüz istedikleri düzelmeyi göremediklerinin altını çizen Karahan, “Konut fiyatlarında kısmi de olsa toparlanma başladı, bunun kiraya yansıması çeşitli sebeplerden dolayı zaman alacak” şeklinde konuştu. Enflasyonun mayısta yüzde 73 ile zirve yapacağını, daha sonra yıl sonunda yüzde 36’ya ineceğini öngördüklerini vurgulayan Karahan, önlerindeki bir numaralı riskin, beklentilerinin bir miktar üzerinde gerçekleşen asgari ücret artışı olduğunu belirterek, bu gerçekleşmenin yine de beklenen aralığın içinde ancak üst puana yakın olduğunu belirtti.

‘FAİZ İNDİRİMİ İÇİN ERKEN’
Karahan, politika faizinde indirimin zamanlamasına yönelik soruya, “Faiz artışı döngüsünü sonlandırdığımızı ilan ettik, fakat indirimi konuşmak için fazlasıyla erken. Aylık enflasyona baktığımızda, geçici etkileri dışlayarak ana eğilimi okuduğumuzda hem 2024 hem de 2025 hedefinin tutabilecek durumda olduğunu görmemiz gerekiyor. O dönemde faiz indirimini konuşmaya başlayabiliriz. Şimdi fazlasıyla erken” yanıtını verdi. Karahan, enflasyonu 2024’te istenilen seviyeye düşürerek 2025 yılındaki dezenflasyonun da yolunu yapmak istediklerini dile getirerek, “Çünkü orada da yüzde 14’lük hedefimiz var. Bunu yapmak istiyorsak, bu hedefleri ciddiye alıyorsak yapmamız gereken şey parasal duruşumuzu ve sıkılığımızı korumak. Araç bağımsızlığını kullanarak hedefler için gereken adımları atacağız. Ek bir faiz artışı gerektiğini şu anda değerlendirmiyoruz. Fakat görünümün bozulması halinde kararlarımızı gözden geçiririz” mesajını verdi.

KREDİ KARTI İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Kredi kartı harcama-larındaki artışın hatırlatılması üzerine Karahan, aralık ayında kredi kartı harcamalarında bir yükselme olduğunu, bunun farkında olduklarını dile getirdi. Bunun geçici olup olmadığının henüz net olmadığını vurgulayan Karahan, “Asgari ücretin artacağı bekleniyordu. Bu nedenle bazı harcamalar öne çekilmiş olabilir ama bundan bağımsız olarak kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda birkaç fikrimiz var, çalışmalarımız sürüyor. Belirli bir aşamaya geldiğinde kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu.

HATİCE KARAHAN: ‘ÖDEME İSTE’ KOLAYLAŞTIRIYOR
MB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan ise ödeme sistemlerinde inovatif çalışmaların devam ettiğini söyledi. Karahan, işlem limitlerini de artırdıklarına dikkat çekerek, “FAST sisteminin ekstra katmanlarını geliştiriyoruz. Ödeme İste’yi devreye aldık. Bu da alacaklının, borç ödeme talebi yapmasını, işlemlerin kolaylaşmasını sağlıyor” dedi.

AKÇAY: FENA HALDE İNANIYORUZ
MB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay da, “Sistemde, ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti-mevduat faizi bağı kopmuş, politika faizi-enflasyon bağı kopmuş, faiz-kur bağı kopmuş durumdaydı. Biz yedi aydır tekrar ihdas ediyoruz” dedi. Yüzde 36 hedefini değiştirmekten ziyade o hedefe sürekli yakınsatacak olan önlemlerin devreye alınmasının çok daha anlamlı olduğunu kaydeden Akçay, “36 hedefi iddialı; ama iddiasız hedef koyan merkez bankası bence oksimorondur. İddialı ama erişilebilir bir hedef, enflasyon beklentilerini aşağı indirmekte ve düzeltmekte iddiasız ve rahat ulaşılabilir bir hedeften çok daha iyidir. Dolayısı ile yaptığımız şeyin doğruluğuna fena halde inanıyoruz” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.