Dolar 32,3452
Euro 34,8457
Altın 2.391,16
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 20°C

Meta Yapay Zeka Tarafından Oluşturulan İçeriği Belirtecek

Meta Yapay Zeka Tarafından Oluşturulan İçeriği Belirtecek
6 Nisan 2024 00:28
1.923

Facebook ve Instagram’ın ana şirketi, robotlar tarafından oluşturulan video, fotoğraf ve sesleri tespit edip etiketleyecek…

Teknoloji devi Meta, Mayıs ayından itibaren Facebook ve Instagram’da yapay zeka tarafından üretilen içerikleri etiketlemeye başlayacağını duyurdu. Şirketin şimdiye kadar bilgisayar tarafından oluşturulan bu tür içerikleri silme politikası vardı.

Şirket Cuma günü yayınladığı bir blog yazısında, yapay zeka ile oluşturulan fotoğraf, ses veya video içeriklerine “Made with AI” etiketi uygulayacağını açıkladı. Bu etiketler, Meta yapay zeka içeriğinin “sektörde paylaşılan sinyallerini” tespit ettiğinde ya da kullanıcılar yayınladıkları bir şeyin yapay zeka ile oluşturulduğunu gönüllü olarak açıkladıklarında otomatik olarak uygulanacak.

Meta, söz konusu içeriğin “önemli bir konuda kamuoyunu maddi olarak aldatma riski özellikle yüksekse” daha belirgin bir etiket uygulanabileceğini belirtti.

Şu anda Meta’nın ‘manipüle edilmiş medya’ politikası yalnızca “bir kişinin söylemediği bir şeyi söylemiş gibi görünmesini sağlamak için yapay zeka tarafından oluşturulan veya değiştirilen” videoları kapsıyor. Bu politikayı ihlal eden içerikler etiketlenmek yerine kaldırılıyor.

Yeni politika bu takibi, bir kişinin “yapmadığı bir şeyi yaptığını” gösteren videolar ile fotoğraf ve sesleri de kapsayacak şekilde genişletiyor. Bununla birlikte, söz konusu içeriğin çevrimiçi kalmasına izin verileceği için eski yaklaşıma göre daha rahattır.

Yeni politika bu takibi, bir kişinin “yapmadığı bir şeyi yaptığını” gösteren videolar ile fotoğraf ve sesleri de kapsayacak şekilde genişletiyor. Bununla birlikte, söz konusu içeriğin çevrimiçi kalmasına izin verileceği için eski yaklaşıma göre daha rahattır.

Şirket, “Manipüle edilmiş medya politikamız, gerçekçi yapay zeka tarafından üretilen içeriğin nadir olduğu ve genel kaygının videolarla ilgili olduğu 2020 yılında yazıldı” açıklamasını yaptı. “Son dört yılda ve özellikle de geçen yıl, insanlar ses ve fotoğraflar gibi başka tür gerçekçi YZ tarafından oluşturulan içerikler geliştirdiler ve bu teknoloji hızla gelişiyor.”

Bu yılın başından beri ABD’li düzenleyiciler, New Hampshire sakinlerinin bilgisayar tarafından üretilen bir Joe Biden tarafından aranarak eyaletin Demokrat ön seçimlerine katılmamaya çağırılmasının ardından yapay zeka tarafından üretilen “robocall “ların yasaklandığını duyururken, Beyaz Saray da pop yıldızı Taylor Swift’in sahte çıplak fotoğraflarının sosyal medyada yayılmasının ardından rıza dışı porno sorunuyla “ilgilenme” sözü verdi. Eski ABD Başkanı Donald Trump da konuya müdahil oldu ve ABD medya kuruluşlarını kendisini fotoğraflarda daha şişman göstermek için yapay zeka kullanmakla suçladı.

Meta, yapay içerikle etiketlerle mücadele eden tek Büyük Teknoloji firması değil. Geçen yıl itibariyle TikTok, kullanıcılardan kendi yapay zeka tarafından üretilen içeriklerini etiketlemelerini isterken, diğer kullanıcılara da yapay zeka tarafından üretildiğinden şüphelendikleri içerikleri bildirme seçeneği sunuyor. YouTube da geçen ay benzer bir onura dayalı sistemi devreye soktu.

Haziran ayında AB’de ve Kasım ayında ABD’de yapılacak önemli seçimler öncesinde kanun yapıcılar teknoloji firmalarını, seçmenleri kandırmak için kullanılabileceğini iddia ettikleri yapay zeka tarafından yaratılan “deepfake “lere karşı harekete geçmeye zorladı. Bu yılın başlarında Microsoft, Meta ve Google, “aldatıcı YZ içeriğinin bu yılki küresel seçimlere müdahale etmesini önlemeye yardımcı olma” sözü vererek bir düzineden fazla diğer endüstri liderine katıldı.

Ancak TikTok ve YouTube gibi onur sistemlerini kullanan platformlar yakında Meta’nın yaklaşımını benimsemek zorunda kalabilir. AB’nin önümüzdeki yaz yürürlüğe girecek olan Yapay Zeka Yasası’nın bir hükmü uyarınca, teknoloji şirketleri, “kamuyu ilgilendiren konularda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla yayınlanan” metinler de dahil olmak üzere, yapay zeka tarafından oluşturulan içeriği tespit etmedikleri ve tanımlamadıkları için para cezasına çarptırılacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.