Dolar 32,5884
Euro 34,8559
Altın 2.505,24
BİST 9.679,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Az Bulutlu
Samsun
20°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 21°C
Pts 19°C
Sal 30°C

Mısır’da Açık Denizde Doğal Gaz Yatağı Keşfedildi

Mısır’da Açık Denizde Doğal Gaz Yatağı Keşfedildi
17 Ocak 2023 19:14
112

İtalyan Eni, ABD’li büyük Chevron ile sahayı geliştirmeyi planlıyor

İtalyan enerji devi Eni, Pazar günü yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz’in Nargis açık deniz alanı imtiyazında yer alan Nargis-1 arama kuyusunda Mısır’da yeni bir açık deniz gaz yatağı keşfettiğini duyurdu.

Nargis-1 kuyusu, Mısır’ın ABD petrol ve gaz devi Chevron tarafından işletilen 1.800 kilometrekarelik Nargis açık deniz alanı imtiyazının bir parçası. Arama projesinde her iki şirket de %45 hisseye sahipken, %10 hisse Mısır’ın Tharwa Petroleum Company SAE’ye ait.

Mısır’ın devlete ait EGAS’ı, kuyudaki rezervlerin hacminin değerlendirildiğini belirterek, bir an önce üretime başlamak için Chevron ve diğer ortaklarla birlikte çalışacaklarını da sözlerine ekledi.

Eni, yan kuruluşu IEOC aracılığıyla faaliyet gösterdiği 1954’ten beri Mısır’da bulunuyor. Şirket, günde yaklaşık 350.000 varil petrol eşdeğerine ulaşan hidrokarbon üretimi ile şu anda ülkenin lider tedarikçisidir.

Grup yaptığı açıklamada, Nargis-1’deki yeni keşfin “Eni’nin mevcut tesislerine olan yakınlığından yararlanılarak geliştirilebileceğini” söyledi. Devlet kontrolündeki şirket, 2025 yılına kadar Rusya’dan yaptığı ithalatı tamamen değiştirmeyi hedeflediği için yeni gaz kaynakları arıyor.

Mısır’ın yaklaşık 2,21 trilyon metreküp kanıtlanmış gaz rezervi var ve 2021’de 95 milyar metreküpün üzerinde üretim yaptı. Eni’nin 2015 yılında Doğu Akdeniz’de tahmini 850 milyar metreküp ile dev Zohr sahasını keşfetmesinin ardından ülke, bir gaz üreticisi olarak konumunu güçlendirdi.

Afrika ülkesi son sekiz yılda gaz üretimini %66 artırdı. 2022’de Mısır, büyük kısmı Avrupa’ya giden yaklaşık 22 milyon metreküp sıvılaştırılmış doğal gaz ihraç etti.

Geçen yıl AB, Mısır ve İsrail ile Rusya’ya bağımlılığı azaltmak ve daha fazla Batılı şirketin bölgede gaz arama çalışmalarına katılmasına izin vermek amacıyla Doğu Akdeniz’den enerji ithalatını artırmak için bir anlaşma imzaladı.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.