Dolar 32,2549
Euro 34,7116
Altın 2.400,90
BİST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Açık
Samsun
21°C
Açık
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 18°C
Cts 17°C

Monarşi Karşıtı Protestocular Tutuklandı

Monarşi Karşıtı Protestocular Tutuklandı
7 Mayıs 2023 13:06
327

Polis, cumhuriyetçi göstericilerin “kamu rahatsızlığına neden olmak” için komplo kurduğunu söyledi…

Polis memurları bir dizi monarşi karşıtı göstericiyi tutukladı ve Cumartesi günü Kral III. Charles’ın taç giyme töreni öncesinde protesto pankartlarına el koydu. Protestocular, devlet başkanlarını seçebilmek istediklerini söylüyorlar.

Londra Büyükşehir Polisi Cumartesi sabahı Londra’nın merkezinde “önemli bir polis operasyonunun” sürdüğünü söyledi. Kısa bir süre sonra, polis teşkilatı dört kişiyi “halkı rahatsız etmeye yönelik komplo kurmak şüphesiyle” ve diğer üç kişiyi de “cezai zarara yol açacak eşyalara sahip oldukları şüphesiyle” tutukladığını duyurdu. Polis, ilk grubun “kilitleme cihazları” bulundurduğunu söyledi.

Geçen yıl getirilen tartışmalı protesto yasaları uyarınca “halkı rahatsız etme” suç olarak kabul edilirken, iklim aktivistleri tarafından popüler hale getirilen bir taktik olan “kilitleme” bu hafta başlarında ayrı bir asayiş yasası yürürlüğe girdiğinde suç sayıldı.

Monarşi karşıtı bir grup olan Cumhuriyet, tutuklananlar arasında lideri ve beş kilit örgütleyicisinin olduğunu ve grubun yüzlerce pankartına polis tarafından el konulduğunu söyledi. Kıta genelinde monarşilere karşı çıkan Avrupa Cumhuriyet Hareketleri İttifakı, sosyal medyada Cumhuriyet lideri Graham Smith’in gözaltına alındığını gösteren bir video yayınladı.

Diğer fotoğraf ve videolar, yüzlerce göstericinin Britanya’nın yeni hükümdarının taç giyme törenine karşı çıkmak için toplandığı Trafalgar Meydanı’nda ‘Benim Kralım Değil’ yazan pankart demetlerini ele geçiren ve protestocuların pankartlarını kaldıran polis memurlarını gösteriyor. Charles III, Westminster Abbey’de taç giyerken, Trafalgar Meydanı’ndaki kalabalık “kahrolsun taç” ve “gerçek bir iş bul” sloganları attı.

“Taç giyme töreni yerine seçim istiyoruz. Charles yerine bir seçim istiyoruz. Bu kadar basit,” diye tweet attı Cumhuriyet tören başlamadan önce.

Trafalgar Meydanı, protesto için sembolik bir yerdi. Meydan, taç giyme alayı yolu üzerindeki konumunun yanı sıra, İngiliz İç Savaşı’ndan sonra 1649’da idam edilen Kral I. Charles’ın heykeline ev sahipliği yapıyor. İngiltere, ölümünden sonra, 1660 yılında oğlu II. Charles’ın taç giyme töreniyle monarşi yeniden kurulmadan önce, kısaca bir cumhuriyetti.

Grup, Londra’nın başka bir yerinde, polisin ‘Yalnızca Petrolü Durdurun’ grubuyla bağlantılı “20 civarında” iklim protestocusunu tutukladığını söyledi. Bir Just Stop Oil sözcüsü, protestocuların taç giyme törenini bozma gibi bir planları olmadığını ve sadece üzerlerinde grubun adının yazılı olduğu tişörtleri ortaya çıkarmayı planladıklarını iddia ederek, polis operasyonunu “ditopik bir kabus” olarak nitelendirdi…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.