Dolar 32,2511
Euro 34,7448
Altın 2.381,03
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 19°C
Per 18°C

MOSSAD Hakkında Soruşturma Başlatıldı

MOSSAD Hakkında Soruşturma Başlatıldı
9 Ekim 2023 18:20
3.067

Hamas’ın gündüz gözüyle İsrail’e yaptığı baskının etkileri sürüyor. Sadece İsrail toplumu değil, görüntüleri izleyen dünya kamuoyu da büyük bir şok geçirdi. O sarsılmaz, güçlü İsrail devleti imajı, Hamas’ın baskın görüntüleriyle sarsıldı. Saldırıyı önceden haber alamayan ya da veremeyen MOSSAD hakkında soruşturma başlatıldı. İsrail’in savunma yetersizliği masaya yatırıldı.

HAMAS baskınının en büyük etkisi ise İsrail’in bekasıyla ilgili doğurduğu kuşku olmalı. İsrail’in kendi başına geleceğini sağlamasının çok zor olduğu gerçeği iyice gün yüzüne çıktı.

Dünya şimdi İsrail’in Gazze’ye gerçekleştireceği ve büyük katliamla sonuçlanacağını önceden bildiği saldırıları izliyor. İki milyonluk nüfusuyla Gazze, İsrail’in hedef gözetmeksizin gerçekleştirdiği bombardımanla eziliyor, yok ediliyor…

Batı kamuoyu HAMAS’ın sivilleri de hedef alan saldırı görüntüleri sebebiyle İsrail’in katliamlarını görmezden gelmeye hazır.

ABD ve Biden Yönetimi, İsrail’e sınırsız katliam için açık çek verdi.

Arap kamuoyu Filistinlilerin yanında. HAMAS’ın İsrail’e yönelik baskın saldırısını canı gönülden destekliyor. Fakat Arap devletlerinin tutumu bu kadar net değil. Arada İran parmağı olduğu şüphesiyle, duruma mesafeliler. Körfez ülkeleri tam İsrail’le normalleşme havasına girmişken HAMAS baskını her şeyi alt üst etti!

Rusya ise Amerika’ya yeni bir cephe açıldığı için memnun görünüyor. Ukrayna’nın intikamı kadar olmasa da Filistin-İsrail çatışması da ABD’yi yıpratıp oyalayacak.

Türkiye ise ilk andan itibaren duruma ihtiyatlı yaklaşıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafları itidalli olmaya çağırırken, Türk Dışişleri de üçüncü taraflarla hızlı bir diplomasi trafiği başlattı. Türkiye, Ortadoğu’nun bu en kadim ve büyük meselesinde oyunun dışına itilme tehlikesini bertaraf etmeye çalışıyor.

HAMAS baskınının Ortadoğu’yu yeni, uzun ve zorlu bir çatışma-gerilim sürecine sokacağı açık. İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu, açlığa, yokluğa, ölüme terk ettiği Gazze’ye daha büyük katliam saldırıları düzenleyecek. Fakat ne olursa olsun, HAMAS baskını, başkenti doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kuruluşu için milat olacağa benziyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.