Dolar 32,4841
Euro 34,7688
Altın 2.413,09
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 18°C

Mozambik’te Seçimlere Hile Karıştırıldığı İddiası Nedeniyle Huzursuzluk

Mozambik’te Seçimlere Hile Karıştırıldığı İddiası Nedeniyle Huzursuzluk
18 Ekim 2023 18:43
4.493

Güney Afrika ülkesinde yerel seçimlerin ardından polis ve muhalif protestocular arasında şiddet olayları yaşandığı bildirildi…

Mozambik’in başkenti Maputo’da çevik kuvvet polisi ile muhalif protestocular arasında çıkan çatışmalarda onlarca kişinin yaralandığı bildirildi. Ana muhalefet partisi Mozambik Ulusal Direnişi (Renamo), geçen hafta yapılan belediye seçimlerinde hile yapıldığı iddialarına tepki olarak Salı günü gösteri çağrısında bulundu.

BBC’ye göre protestoculardan bazıları kalabalığa göz yaşartıcı gaz sıkan polisten kaçmaya çalışırken hafif yaralandı.

“Tüm Mozambiklileri bir kez daha seçim hilelerini reddetmek üzere genel bir gösteriye katılmaya çağırıyoruz… Bu Mozambik’te devrimin başlangıcıdır,” diyen Renamo başkanı Ossufo Momade Salı günü Maputo’da bir kalabalığa seslendi. Ülkenin kuzeydoğusundaki Chiure ve Montepuez’de ve kuzeydeki Nampula’da protestolar rapor edildi.

İktidardaki Mozambik’in Kurtuluşu Cephesi (Frelimo) Cumartesi günü, Renamo’nun adayı Venancio Mondlane’nin zafer kazandığı başkent de dahil olmak üzere çoğu belediyede yerel seçimlerin galibi olarak ilan edildi.

Maputo İl Seçim Komisyonuna göre Frelimo’dan Rasaque Manhique toplam oyların %58.78’ini alırken, Renamo’dan Mondlane %33.59, Mozambik Demokratik Hareketi ise %6.8 oranında oy aldı.

Ancak Club of Mozambique haber ajansının bildirdiğine göre, Mondlane seçimlerden bir gün sonra Perşembe günü oyların %53’ünü alarak kendisini galip ilan etti ve binlerce destekçisini başkentte sokaklara döktü.

Perşembe günü Cabo Delgado eyaletinin Chiure bölgesinde yerel seçimlerin ardından muhalefet destekçilerinin kutlamaları sırasında 16 yaşındaki bir çocuk polis tarafından vurularak öldürüldü ve bir kız çocuğu da yaralandı. Polis yaptığı açıklamada çocuğun göstericileri dağıtırken “yanlışlıkla ölümcül şekilde vurulduğunu” söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü de Mozambik polisini Nampula eyaletinde muhalefet destekçilerine karşı “aşırı güç” kullanmakla suçladı. Örgütün Perşembe günü bildirdiğine göre Cuamba, Moatize ve Vilankulos belediyelerinde de polis ve muhalefet destekçileri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

Frelimo ve Renamo 1977’den 1992’ye kadar acımasız bir iç savaş yürütmüş, güney Afrika ülkesinin ekonomisini harap etmiş ve yaklaşık bir milyon insanın ölümüne yol açmıştı. Savaşın sona ermesinden bu yana Frelimo sürekli olarak tüm ulusal seçimleri kazandı ve 1975’te bağımsızlığını kazanan eski Portekiz kolonisindeki belediyelerin çoğunluğu üzerindeki kontrolünü sürdürdü.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.