Dolar 32,3866
Euro 34,7868
Altın 2.394,80
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Musk Devasa Bir Casus Uydu Ağı Kuruyor

Musk Devasa Bir Casus Uydu Ağı Kuruyor
17 Mart 2024 21:25
2.429

SpaceX’in 2021 yılında ABD istihbarat servisleriyle 1,8 milyar dolarlık bir sözleşme imzaladığı bildirildi…

Reuters, Elon Musk’ın gizli Starshield projesinin ABD ordusunun hedefleri izlemesine ve Amerikan ve müttefik kara kuvvetlerini Dünya’nın neredeyse her yerinde gerçek zamanlı olarak desteklemesine olanak tanıyacağını bildirdi ve milyarderin Pentagon’la olan ilişkilerine dair yeni ayrıntılar paylaştı.

Reuters’in Cumartesi günü projeye aşina beş isimsiz kaynağa dayandırdığı haberine göre SpaceX, 2021 yılında Ulusal Keşif Ofisi (NRO) ile 1,8 milyar dolarlık kazançlı bir sözleşme imzalamadan önce en az 2020 yılından bu yana Falcon 9 roketleriyle “sivil” faydalı yüklerin yanı sıra prototip askeri uydular da fırlatıyor.

Kaynakların iddiasına göre, alçak Dünya yörüngesindeki uydulardan oluşan geniş takımyıldızı, dünyanın hemen her yerinde yerdeki hedefleri gerçek zamanlı olarak izleyebilecek. İçlerinden biri Starshield’in ABD hükümetinden “kimsenin saklanamamasını” sağlayacağını söyleyerek övündü. Sistemin ayrıca rakip uzay güçlerinin “saldırılarına karşı daha dirençli” olmayı hedeflediği de bildirildi.

SpaceX ve Pentagon’un Reuters’in yorum taleplerini yanıtsız bırakması nedeniyle şu anda kaç Starshield uydusunun çalışır durumda olduğu ve sistemin tam olarak ne zaman devreye gireceği belirsizliğini koruyor. NRO, “dünyanın şimdiye kadar gördüğü en yetenekli, çeşitli ve esnek uzay tabanlı istihbarat, gözetleme ve keşif sistemini” geliştirdiğini iddia etti, ancak SpaceX’in projedeki rolü hakkında yorum yapmayı reddetti.

SpaceX CEO’su daha önce “sivil” Starlink sistemine askeri bir alternatif geliştirildiğini kabul etmiş ve Eylül ayında bunun “ABD hükümetine ait” olacağını ve Savunma Bakanlığı tarafından kontrol edileceğini söylemişti.

Musk, uyduların Rusya ile çatışma boyunca Ukrayna’da kullanılmasına atıfta bulunarak “Starlink’in sivil bir ağ olması gerekiyor, savaşa katılan değil” dedi.

Musk, Rusya’nın Şubat 2022’de askeri operasyon başlatmasından kısa bir süre sonra Ukrayna’ya yaklaşık 20.000 Starlink terminali bağışladı. O zamandan bu yana, Kiev birlikleri iletişimi sürdürmek ve cephe hattı boyunca savaş dronlarını çalıştırmak için sisteme büyük ölçüde güveniyordu.

Ukrayna’ya destek sözü veren Musk, çatışmanın barışçıl bir şekilde çözülmesinden yana olduğunu defalarca dile getirdi. Milyarder, Kiev’in Rusya’nın Karadeniz Filosuna yönelik saldırılara yardımcı olmak için Starlink ağını kullanma taleplerini reddetmesinin ardından ABD’li yetkililerin tepkisini çekmişti. Buna karşılık Musk, Starlink’in Kırım’da aktif hale getirilmesinin ABD yaptırımlarını ihlal edeceğini savundu. İş adamı, ABD yönetiminden doğrudan bir emir gelmediği için SpaceX’in Kiev’in talebine rağmen düzenlemelere aykırı davranmamayı tercih ettiğini açıkladı.

Bu ayın başlarında ABD’li milletvekillerinin, Ukrayna’nın Rus birliklerinin çatışma cephesinde Starlink uydu hizmetini kullandığına dair iddialarının ardından SpaceX hakkında başka bir soruşturma başlattığı bildirildi. Musk iddiaları reddederek “Rusya’ya doğrudan ya da dolaylı olarak hiçbir Starlink satılmadığı” konusunda ısrar etti. Kremlin de Rus ordusunun hiçbir zaman Starlink terminalleri sipariş etmediği konusunda ısrar etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.