Dolar 32,3573
Euro 34,7827
Altın 2.401,47
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Musk Soykırım Savunucularını Cezalandıracak

Musk Soykırım Savunucularını Cezalandıracak
19 Kasım 2023 22:47
1.907

X şefinin yorumları, platformdaki antisemit bir gönderiye katılıyor göründüğü için ağır eleştirilere maruz kalmasından günler sonra geldi…

X sosyal medya ağının (eski adıyla Twitter) sahibi Elon Musk, platformda herhangi bir insan grubunun soykırımına göz yuman ya da bunu savunan kişilerin hesaplarının platformdan kaldırılacağını söyledi.

Geçtiğimiz yıl, daha sonra X olarak yeniden adlandırdığı şirketin multi-milyar dolarlık devrini tamamlayan Musk, anti-Semitizm de dahil olmak üzere nefret söyleminin kendi liderliği altında önemli ölçüde arttığı suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı. Çarşamba günü, Musk’ın kendisi, başka bir kullanıcı tarafından yazılan ve Yahudilerin beyazlara karşı nefreti körüklediğini öne süren bir ifadeye katıldığını söyledikten sonra anti-Semitik bir mecazı teşvik etmekle suçlandı.

Ancak Cuma günü X’te yazdığı yazıda Musk, platformunun tartışmalı içeriklere yönelik yönetiminde daha tarafsız bir ton benimsemiş görünüyordu. “Bariz olanı ifade etme riskini göze alarak, herhangi bir grubun soykırımını savunan herkes bu platformdan uzaklaştırılacaktır” dedi.

Milyarder, “dekolonizasyon” ve “Nehirden denize” gibi terimlerin “soykırım ima eden” ifadeler olduğunu ve bir yasağı tetiklemek için yeterli olacağını ekledi ve “aşırı şiddete yönelik açık çağrılar hizmet şartlarımıza aykırıdır ve askıya alınmayla sonuçlanacaktır” dedi.

İsrail bağlamında “dekolonizasyon” genellikle Yahudi devletinin parçalanması anlamına gelir. Birçok Filistin yanlısı aktivist, Ürdün Nehri ile Akdeniz arasındaki coğrafi bölgeye atıfta bulunan “Nehirden denize” sloganının bir barış ve eşitlik çağrısı olduğunu söylüyor. Eleştirenler ise bunu İsrail’in yok edilmesine yönelik bir talep olarak görüyor.

Musk’ın bu hafta başındaki tartışmalı paylaşımının ardından Amerikalı teknoloji üreticisi IBM, X’ten reklam harcamalarını çektiğini açıkladı.

Şirket Perşembe günü yaptığı açıklamada “IBM’in nefret söylemi ve ayrımcılığa karşı sıfır toleransı vardır” dedi. “Bu tamamen kabul edilemez durumu araştırırken X’teki tüm reklamları derhal askıya aldık.” Beyaz Saray da Cuma günü Musk’ı “Yahudi karşıtı ırkçı nefreti iğrenç bir şekilde teşvik etmekle” suçladı.

Perşembe günü X CEO’su Linda Yaccarino, platformun misyon beyanında “antisemitizm ve ayrımcılıkla mücadele” konusunda net olduğunu söyledi ve “dünyanın hiçbir yerinde buna yer olmadığını” sözlerine ekledi.

IBM’in yanı sıra NBCUniversal, Disney, Paramount ve Apple gibi büyük şirketler de Musk’ın Çarşamba günkü tweet’ini protesto etmek amacıyla X’ten reklamlarını çektiklerini açıkladılar. Temmuz ayında Musk, kontrolü ele aldığından bu yana sosyal medya şirketinin reklam gelirlerinin yaklaşık %50 oranında düştüğünü itiraf etmişti.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.