Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 26°C
Çar 22°C

Musk, Twitter’ın İfade Özgürlüğünü Bastırdığını Ortaya Koyuyor

Musk, Twitter’ın İfade Özgürlüğünü Bastırdığını Ortaya Koyuyor
3 Aralık 2022 18:41
130

Dosyalar, personelin ABD başkanının oğluna ait bir dizüstü bilgisayarın içeriğiyle ilgili bir raporun engellenmesiyle ilgili endişelerini dile getirdiğini gösteriyor…

Twitter, 2020’de hükümetten herhangi bir uyarı almadan Hunter Biden dizüstü bilgisayar hikayesini engellemeyi seçti ve iç yazışmalara göre eylemleri için makul bir açıklama bulmakta zorlandı. Üst düzey çalışanlar arasındaki mesajların ekran görüntüleri Cuma günü gazeteci Matt Taibbi tarafından yayınlandı. Yayın, sosyal medya platformunun yeni sahibi Elon Musk tarafından onaylandı.

14 Ekim 2020’de, ABD başkanlık seçimlerinden üç hafta önce, New York Post, dönemin başkan adayı Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’a ait bir dizüstü bilgisayardan alınan dosyalarla ilgili bir haber yayınladı. Açıklamada, diğer konuların yanı sıra Biden ailesinin Ukrayna’daki iş anlaşmaları hakkında e-postalar yer aldı.

Su hasarına uğramış dizüstü bilgisayar 2019’da Delaware’deki bir tamirhaneye bırakılmıştı, ancak bir daha geri alınamadı.

Twitter, o sırada New York Post’un hesabını askıya aldı ve “saldırıya uğramış materyaller” politikasını ihlal ettiğini öne sürerek kullanıcıların hikayeye bağlantı paylaşmalarını yasakladı .

Taibbi’ye göre Twitter, eski Twitter CEO’su Jack Dorsey’in bilgisi olmadan hikayeyi “bastırmak için olağanüstü adımlar attı”, eski hukuk, politika ve güven başkanı Vijaya Gadde ise bu süreçte “kilit bir rol” oynadı.

Gazeteci, eski bir çalışanın “bilgisayar korsanlığı bahaneydi, ancak birkaç saat içinde hemen hemen herkes bunun işe yaramayacağını anladı” ve “kimsenin bunu tersine çevirmeye cesareti olmadığını” söylediğini aktardı.

Taibbi tarafından paylaşılan dahili yazışmalar, üst düzey Twitter personelinin engellemeyi açıklamak için ifadeler bulurken şüpheleri olduğunu gösteriyor gibi görünüyor.

“[Dizüstü bilgisayar hikayesini] güvensiz olarak işaretlemenin politika temelini anlamakta zorlanıyorum ve bence bunun harici olarak en iyi açıklanabilirlik argümanı, bu hikayenin saldırıya uğramış materyallerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için beklememiz olacaktır.” Bir ekran görüntüsüne göre, iletişim yöneticisi Trenton Kennedy meslektaşlarına bir mektup yazdı. Görünüşe göre Global İletişimden sorumlu eski Başkan Yardımcısı Brandon Borrman da benzer endişeleri dile getirerek, “Bunun politikanın bir parçası olduğunu dürüstçe iddia edebilir miyiz?”

Taibbi, Twitter’ın New York Post raporunu ele alırken hükümetten herhangi bir uyarı aldığına dair herhangi bir kanıt bulamadığını söyledi. Bunun yerine, şirket “proaktif ama ihtiyatlı bir şekilde bunu saldırıya uğramış materyaller politikamızın merceğinden yorumluyordu” yazışmaları gösteriyor.

Bir iç tartışma sırasında, eski güven ve güvenlik şefi Yoel Roth, o sırada dizüstü bilgisayar dosyalarının kaynağının “belirsiz” olmasına rağmen , “buradaki CİDDİ riskler ve 2016’daki dersler göz önüne alındığında, bir Taibbi tarafından paylaşılan dosyalara göre uyarı ve bu içeriğin büyütülmesinin engellenmesi. Görünüşe göre Roth, Trump’ın Demokrat rakibi Hillary Clinton’ı yendiği 2016 başkanlık seçimleri sırasında dış müdahale ve bilgisayar korsanlığı materyallerinin kullanımına ilişkin çok sayıda iddiaya atıfta bulunuyordu.

Taibbi gelecekte daha fazla Twitter dosyası yayınlayacağına söz verdi. Musk, cumartesi günü bir güncelleme geleceğini söyledi. SpaceX ve Tesla’nın sahibi, Ekim ayında Twitter’ı devraldıktan sonra, aralarında Gadde’nin de bulunduğu birkaç üst düzey yöneticiyi kovdu ve Trump’ın hesabını kalıcı olarak bloke etmek gibi Twitter’ın önceki bazı kararlarını geri aldı.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.