Dolar 32,4823
Euro 34,8505
Altın 2.422,82
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 16°C
Paz 18°C

Musk’ın Beyin İmplantı Firması İnsan Denemeleri İçin Onay Aldı

Musk’ın Beyin İmplantı Firması İnsan Denemeleri İçin Onay Aldı
26 Mayıs 2023 20:56
949

Neuralink, bir deneğin kafatasına bir çip yerleştirerek bir dizi tıbbi şikayeti çözmeyi amaçlıyor…

Elon Musk’ın teknolojisini felç ve körlük gibi durumları tedavi etmek için kullanmayı umut eden beyin implantı şirketi Neuralink, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden (FDA) onay aldıktan sonra insan denemeleri yapmak için izin aldı.

Neuralink, Twitter’da yaptığı bir gönderide, “İlk insan-içi klinik çalışmamızı başlatmak için FDA’nın onayını aldığımızı paylaşmaktan heyecan duyuyoruz” dedi . Musk, daha önce birkaç kez teknolojinin test için onaylanacağını tahmin etmişti, ancak projede çalışan bilim adamlarının Mart ayında Reuters’e verdiği demeçte, 2022’nin başlarında önceki bir başvuru FDA tarafından reddedildi.

Şirket, onayın “bir gün teknolojimizin birçok kişiye yardım etmesine izin verecek önemli bir ilk adım” olduğunu ve “Neuralink ekibinin FDA ile yakın işbirliği içinde yaptığı inanılmaz çalışmanın sonucu” olduğunu söyledi.

Musk daha önce, Neuralink’in “omuriliği kopmuş birine tüm vücut işlevselliğini geri kazandırmak” istediğini belirtmişti.

Neuralink, henüz katılımcıları işe almaya başlama planları olmadığını söylerken, FDA, teknolojiyi insan testi için onaylama kararı hakkında resmi olarak yorum yapmadı. Geçen yıl Musk, cihazın güvenliğinden o kadar emin olduğunu ve çipi kendi çocuklarının beyinlerine yerleştirmeye istekli olacağını söyledi.

Şirketin gösterilerde gösterdiğine göre, ortalama bir madeni para büyüklüğündeki Neuralink implantının prototipleri şimdiye kadar maymunların kafataslarına yerleştirildi. İmplant, sinir aktivitesini kaydeder ve bilgileri bir bluetooth bağlantısı kullanarak akıllı telefon gibi harici bir cihaza iletir.

Musk, hareketlilik veya görme bozukluğu sorunlarını tedavi etmeye yardımcı olmanın yanı sıra, Neuralink’in depresyon, şizofreni ve otizm hastalarına da fayda sağlayabileceğini ve hatta web’de gezinme ve denekler arasında telepatik iletişim için bir yardımcı program olarak işlev görebileceğini söylüyor.

Neuralink, hayvan refahı ihlalleri iddiasıyla ilgili şikayetler üzerine geçen yılın sonlarında eleştirilerin hedefi oldu. Aralık ayında yayınlanan bir raporda, testin ilk aşamalarında maymunlar, koyunlar ve domuzlar da dahil olmak üzere yaklaşık 1.500 hayvanın öldürüldüğü belirtildi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.