Dolar 32,5340
Euro 34,9280
Altın 2.439,99
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 22°C
Az Bulutlu
Samsun
22°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 18°C

Musk’ın İnsan Beyni Deneyleri Erken Kabul Edildi

Musk’ın İnsan Beyni Deneyleri Erken Kabul Edildi
3 Mart 2023 22:43
111

Gıda ve İlaç Dairesi’nin, Neuralink’in pili ve potansiyel beyin dokusu hasarı konusunda endişe duyduğu bildiriliyor…

ABD Gıda ve İlaç İdaresi, yedi mevcut ve eski çalışanın Perşembe günü verdiği demeçte, milyarder Elon Musk’ın Neuralink beyin implantının klinik denemelerini reddetti. Düzenleyici, bu ay ulaşmayı umdukları bir kilometre taşı olan insan testi başlamadan önce şirketin ele alması gereken çok sayıda güvenlik endişesine atıfta bulundu.

Çalışanlar , FDA’nın geçen yıl Neuralink’i reddettiğinde insan denemelerine giden yolu engelleyen düzinelerce “eksikliği” gösterdiğini açıkladı. Çalışanlar, ajansın, kullanıcının beyniyle arayüz oluşturan küçük ipliklerin göç ederek beyin ve implant işlevselliğini değiştirebileceği, iltihaplanmaya, kan damarlarını yırtmasına ve başka şekilde kırılgan dokuya zarar verebileceğine dair endişesini gidermek için deneysel hizmette zaten düzinelerce domuz kullanıldığını söyledi.

FDA’nın, Neuralink’in hasara yol açmadan kaldırılıp kaldırılamayacağı konusunda da endişe duyduğu bildiriliyor – çalışanların iddia ettiği bir sorun, şirketin güvencelerine rağmen yeterince ele alınmadı.

Uzmanlar misk’in Tesla elektrikli araçlarına güç veren ve yanlış şekilde vurulduğunda 3.000 Fahrenheit derecede saatlerce yanabilen lityum-iyon piller gibi, Neuralink’in lityum pillerinin aşırı ısınmaları halinde beyin hasarına neden olabileceğini söyledi. FDA, Neuralink’in uzaktan şarj edilebilen pilin arızalanma ihtimalinin “çok düşük” olduğunu hayvan çalışmaları ile kanıtlamasını istiyor.

Düzenleyici kırmızı ışıktan memnun olmayan Musk’ın, FDA’nın güvenlik endişelerini gidermek için hayvan deneylerini aceleye getirdiği bildirildi. Sonuç olarak, Tarım Bakanlığı, hayvanlara yapılan muameleyle ilgili alarmlar verildikten sonra Hayvanları Koruma Yasası’nın olası ihlallerini araştırıyor. Bu arada Ulaştırma Bakanlığı, Neuralink’in hayvan beyinlerinden çıkarılan çipleri atarken güvenlik prosedürlerini doğru bir şekilde takip edip etmediğini araştırıyor.

Tesla kralı daha önce Neuralink’in o kadar güvenli olduğunu ve kendi çocuklarına yerleştireceğini söyleyerek övündü, felçlilere tam hareketlilik kazandıracağını iddia etti ve kullanıcıların sonunda “anıları kaydedip yeniden oynatabileceklerini” söyledi.

Bununla birlikte, Neuralink’in mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı Dongjin Seo, geçen ay bir konferansta “birincil kısa vadeli hedefinin” yalnızca felçli hastaların iletişim kurmak için bilgisayarlı metin kullanmalarına yardımcı olmak olduğunu söyledi. Diğer her şeyin “uzun vadeli” olduğunu söyledi .

Şirketin FDA’nın insan denemelerini onaylayacağı gün olan 7 Mart 2023’e ilişkin son tahminine rağmen, çalışanlar ufukta herhangi bir düzenleyici onay olmadığını söylediler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.