Dolar 32,3788
Euro 34,7745
Altın 2.431,54
BİST 9.945,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 17°C

NATO Şefi Ukrayna’nın Üyelik Teklifini Savuşturdu

NATO Şefi Ukrayna’nın Üyelik Teklifini Savuşturdu
11 Temmuz 2023 23:40
1.195

Bloğun genel sekreteri, Kiev’in diğer adayların aksine Üyelik Eylem Planı’ndan geçmek zorunda kalmayabileceğini öne sürdü…

NATO başkanı Jens Stoltenberg, ABD önderliğindeki askeri bloğun Vilnius’taki zirvesi öncesinde Ukrayna’ya somut bir üyelik teklifinde bulunamadı ve bunun yerine Kiev’e bloğa katılma yolunda “bir adım atlama” şansı verilmesini önerdi.

Pazartesi günü gazetecilere konuşan Stoltenberg, NATO liderlerinin Kiev’e askeri örgüte katılma arzusu konusunda “açık ve olumlu bir sinyal göndereceği” konusunda ısrar etti. Onun yorumları, birden fazla blok üyesinin, Rusya ile bir çatışmaya dahil olduğu sürece Ukrayna’nın üyeliğine açıkça ifade edilen muhalefetine rağmen geldi.

Stoltenberg, üye devletlerin Kiev için “Üyelik Eylem Planı (MAP) gerekliliğini kaldırmalarını” önerdi. Bu, katılım yolunu “iki adımlı bir süreçten tek adımlı bir süreçe” değiştirecek, Salı günü düzenlenen bir basın toplantısında açıkladı.

NATO başkanına göre, MAP’yi atlamak, Ukrayna için önerilen çok yıllı bir programdaki üç unsurdan biri. Bir diğeri, ülkenin “Ukrayna kuvvetleri ile NATO kuvvetleri arasında tam birlikte çalışabilirlik” sağlayarak ABD liderliğindeki askeri örgüte yaklaşmasını içeriyor, yani Kiev ağırlıklı olarak Batı yapımı silahları kullanacak.

Kiev ayrıca, açılış toplantısı Çarşamba günü yapılacak olan yeni bir Ukrayna-NATO konseyi aracılığıyla NATO’ya siyasi olarak bağlanacak. Stoltenberg, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin etkinliğe katılacağını söyledi.

Zelenskiy’nin de aralarında bulunduğu Ukraynalı yetkililer, Litvanya’nın başkenti Vilnius’taki zirve sırasında NATO’ya katılım yolunda NATO’ya somut bir yol haritası sunmaları için NATO’ya çağrıda bulunuyorlar. Ukrayna liderinin, bu beklenti karşılanmadığı takdirde etkinliği boykot etmekle tehdit ettiği bildirildi.

ABD ve Almanya, Kiev’in talebini yerine getirmeyi savunan Polonya ve Baltık ülkeleri gibi ülkelere karşı çıktı. ABD Başkanı Joe Biden geçen hafta CNN’e verdiği demeçte, Ukrayna’nın NATO’ya katılmaya hazır olmadığını söyledi.

“Ukrayna’nın NATO’ya girebilmeye hak kazanabilmesi için rasyonel bir yol belirlememiz gerektiğini düşünüyorum” diyen Biden, konuyla ilgili bir oylama için “erken” olduğunu da sözlerine ekledi.

Ukrayna-NATO konseyi fikri, zirve öncesinde Batı medyası tarafından bildirildi. Benzer bir organ, 1990’ların sonunda, örgütün Moskova’nın Avrupa’daki genişlemesi konusundaki endişelerini hafifletmeye çalıştığı sırada Rusya ile kuruldu. New York Times, Washington’un geçen ay konuya yaklaşımını açıklarken, “Ukrayna, NATO içinde bir zamanlar Rusya’nın oynadığı rolü oynuyor olabilir” dedi.

Etkinliğin ev sahibi Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, üye devletleri, liderleri Vilnius’a uçarken Rusya ile yapılan anlaşmanın “ölü” olduğunu kabul etmeye çağırdı.

NATO ilk olarak 2008 yılında Bükreş’te yapılan bir zirvede Ukrayna’nın ittifaka katılacağına dair söz verdi. Moskova, o zamanlar, böyle bir hareketin kırmızı çizgiyi aşacağı konusunda uyardı, çünkü askeri bloğun sınırlarına doğru genişlemesi ulusal güvenliğine tehdit oluşturuyordu.

Rusya, Ukrayna’daki çatışmanın başlamasından bir yıl önce, 2021’de NATO’nun ilerlemesinin kısmen tersine çevrilmesini müzakere etmeye çalıştı, ancak öneri ABD ve müttefikleri tarafından reddedildi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.