Dolar 32,5842
Euro 35,0317
Altın 2.460,71
BİST 9.890,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

NATO Sırbistan’ın Talebini Reddetti

NATO Sırbistan’ın Talebini Reddetti
8 Ocak 2023 20:27
154

Aleksandar Vuciç, ABD liderliğindeki bloğun Belgrad birliklerinin Kosova’ya dönmesine ihtiyaç olduğunu yalanladığını söyledi…

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç, NATO’nun Belgrad’ın ayrılıkçı bölgede artan gerilimin ortasında Kosova’ya Sırp askeri gönderme talebini reddettiğini söyledi.

ABD önderliğindeki askeri bloğun Kosova’daki birliğinin (KFOR) komutanlığı “özenle hazırlanmış bir mektupta”, “Sırp Ordusunun Kosova ve Metohija topraklarına geri dönmesine gerek olmadığına inandıklarını” yanıtladı. Pazar günü Pink TV’ye konuşan Vucic, BM Güvenlik Konseyi’nin 1244 sayılı Kararı’nı söyledi.

KFOR, kararda kararını haklı çıkaracak belirli bir maddeye işaret etmekten kaçındı, çünkü “bu talebi reddetme hakları olmadığı için” cumhurbaşkanı ısrar etti.

Kosova’da yabancı güçlerin varlığına izin veren 1244 sayılı Karar, NATO’nun Sırbistan’a yönelik yaklaşık üç ay süren bombalama kampanyasının ardından 1999 yılında kabul edildi.

ABD ve birçok müttefiki, 2008’de Arnavut nüfusun çoğunlukta olduğu Kosova’yı egemen bir devlet olarak tanıdı. Ancak Belgrad, aynısını yapması yönündeki baskılara boyun eğme konusunda isteksiz davrandı. Sırbistan’ın tutumu Rusya, Çin ve diğer ülkeler tarafından paylaşılırken, eyaleti hala kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor.

Vuciç, Belgrad’ın Kosova’daki etnik Sırpları korumak için Kosova’ya asker gönderme talebinin reddedilmesinin sürpriz olmadığını söyledi. Ancak devlet başkanı , Ortodoks ülkesinin Noel’i kutladığı Cumartesi günü NATO’nun Sırbistan’a olumsuz bir yanıt göndermesinin “uygunsuz” olduğunu düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Kosova’daki KFOR birliklerine gelince, Vucic onların davranışlarının profesyonelce olmadığını söyleyemeyeceğini belirterek, bölgedeki NATO birliğinin Batılı güçler için “yalnızca bir araç” olduğunu da sözlerine ekledi.

Sırbistan ve Kosova, Priştine’nin eyalette Sırp plakalarını yasaklama planları konusunda 2022 yılı boyunca anlaşmazlığa düştü. Ağır silahlı etnik Arnavut polisi, Sırp nüfusun yoğun olduğu bölgelere konuşlandırıldı ve yerel halk buna karşılık olarak protesto gösterileri yaptı ve barikatlar kurdu.

Ortodoks Hıristiyan geleneğinde Noel’i kutlamak için kullanılan meşe dallarıyla yürüyen iki Sırp gencin Strpce kasabası yakınlarında arabadan ateş edilerek yaralanması sonrasında, bu hafta başlarında bölgedeki gerilim yeniden tırmanışa geçti. O zamandan beri gözaltına alınan saldırgan olduğu iddia edilen etnik bir Arnavut.

Vucic , “Önümüzde zor bir dönem var, ancak savaşmaya devam edeceğiz ve olumlu bir sonuç bekliyoruz .” dedi. Albin Kurti, Strpce dışındaki olayların Kosova’da yerel yönetim tarafından oluşturulan ortam nedeniyle yaşandığını vurguladı.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.