Dolar 32,3844
Euro 34,7287
Altın 2.432,75
BİST 9.986,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 17°C

NATO Soğuk Savaş’tan Bu Yana En Büyük Tatbikatı Gerçekleştirecek

NATO Soğuk Savaş’tan Bu Yana En Büyük Tatbikatı Gerçekleştirecek
18 Eylül 2023 21:55
1.398

NATO Askeri Komitesi Başkanı, önümüzdeki yıl 40.000’den fazla askerin tatbikatlara katılacağını söyledi…

ABD liderliğindeki bloğun Askeri Komite Başkanı Amiral Rob Bauer Cumartesi günü yaptığı açıklamada NATO’nun 2024 yılında 40,000’den fazla askerin katılımıyla Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük askeri tatbikatı gerçekleştireceğini söyledi.

Bauer, Steadfast Defender adlı ‘kolektif savunma’ tatbikatının Almanya, Polonya ve Rusya’ya sınırı olan üç Baltık ülkesi Estonya, Letonya ve Litvanya’da gerçekleştirileceğini söyledi. Amiral, ABD liderliğindeki bloğun kendisini “mevcut tehditlerin yanı sıra yeniden oluşturulan tehditlere ve gelecekteki potansiyel tehditlere” karşı korumak için “çok daha fazlasını” yapması gerektiğini iddia etti.

Bu hafta başında Financial Times tatbikata 50’den fazla geminin katılacağını ve 500 ila 700 arasında muharip hava görevinin icra edileceğini bildirmişti. Gazete, blok yetkililerine dayanarak tatbikatın ‘Occasus’ adlı hayali bir koalisyonla çatışmayı simüle etmek üzere tasarlandığını belirtti. Gazeteye göre tatbikatın Şubat 2024’te yapılması planlanıyor.

Haziran ayında blok, tatbikatı yöneten Alman Silahlı Kuvvetleri’nin “NATO tarihindeki en büyük hava kuvvetleri konuşlandırması” olarak adlandırdığı bir tatbikat düzenledi: Air Defender 23. Tatbikata 25 ülkeden 10,000 askerin yanı sıra 250 uçak katıldı ve NATO Madde 5 yardım senaryosuna göre modellendi.

Cumartesi günü Bauer, bloğun “yeni bir kolektif savunma çağına” girmek üzere olduğunu söyledi. Bauer ayrıca NATO üyesi devletlerin sağlam bir güvenlik temeline olan bağlılık eksikliğini de eleştirdi.

Diğer NATO savunma şeflerine atıfta bulunarak, ABD liderliğindeki blokta üretim kapasitelerinin “geride kaldığını”, silah teslimatlarının geciktiğini ve ekipman ve mühimmat fiyatlarının “yükseldiğini” söyledi. “Liberal ekonomilerin” “şu anda umutsuzca ihtiyaç duyulan önceliklendirmeyi yaratmaya uygun olmadığını” iddia etti.

“Uzun vadeli istikrarın kısa vadeli çıkarlara üstün gelmesi gerekir” diyen Bauer, “caydırıcılık yoluyla savaşın önlenmesinin” “tüm toplumu ilgilendiren bir olay” olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Amiral, NATO’nun Rusya ile olan çatışmasında Kiev’e silah sağlama konusundaki kararlılığını bir kez daha teyit etti. Oslo’da Bauer’in de katıldığı NATO savunma şefleri zirvesine ev sahipliği yapan Norveç savunma şefi General Eirik Kristoffersen de Ukrayna güçlerinin “kurallara dayalı işleyen bir dünya düzeni için hepimiz adına bir savaş verdiğini” belirtti. Norveçli general Rusya’yı bu düzene “meydan okumakla” suçladı.

Rusya NATO’nun askeri yığınağını bir tehdit olarak algıladığını defalarca dile getirmiş, bunun bölgede gerilimin artmasına yol açacağı ve dolayısıyla Moskova’nın ek güvenlik önlemleri almasını gerektireceği uyarısında bulunmuştur. Ayrıca bloğu, Rusya’nın sınırlarına doğru daha fazla genişlememesi konusunda defalarca uyardı. Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki askeri operasyonun arkasındaki ana nedenlerden biri olarak bunu gösterdi.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.