Dolar 32,3713
Euro 35,0024
Altın 2.325,92
BİST 9.099,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 25°C
Sal 21°C

NATO Tatbikatında Şov Yaptı

NATO Tatbikatında Şov Yaptı
27 Eylül 2022 19:14
337

Türkiye’nin NATO tatbikatında görev alan ilk yerli ve milli insansız deniz aracı Marlin kendi kategorisinde organizasyonun en çok konuşulan platformu oldu. Zorlu şartlarda oldukça kritik görevleri başarıyla tamamlayan Marlin sadece ülkemiz adına değil NATO için de çok kritik bir kazanım olduğunu üst düzey komuta kademesinin önünde kanıtladı.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde yürütülen projeler Türkiye’yi bu alanda çok daha farklı bir noktaya taşımaya devam ediyor… Neredeyse 70 yıldır NATO üyesi olan ülkemiz yerli ve milli imkanlarla üretilen insansız bir deniz aracıyla tarihinde ilk kez bir NATO tatbikatına katıldı.

Sefine Tersanesi ve ASELSAN işbirliğinde geliştirilen Marlin insansız su üstü deniz aracı Portekiz’de düzenlenen NATO tatbikatında Türkiye’yi bu alanda temsil eden ilk platform olmakla kalmadı, tatbikat sırasında ortaya koyduğu performansla çıtayı oldukça yukarıya çıkardı.

marlin3 Life Haber Ajansı


Kötü hava şartlarında göreve çıkabilen tek platform oldu

SEFİNE Tersanesi Stratejik ve İnsansız Sistemler Yöneticisi Mustafa Lutfi Civelek, tatbikata farklı ülkelerden çok sayıda insanlı ve insansız deniz aracının katıldığını belirterek, her ülkenin kendi platformunu gerçek ortamda çok net bir şekilde test etme imkanı bulduğunu söyledi.

Marlin’in diğer ülkelere nazaran teknolojik hazırlık seviyesi en yüksek platform olduğuna dikkat çeken Civelek, bu durumun diğer katılımcı ülkeler tarafından da net bir şekilde konuşulduğunun altını çizdi.

marlin2 Life Haber Ajansı

Deniz durumunun 5 olarak ifade edildiği, fırtına şiddetinde rüzgarlı bir günde diğer ülkelerin görevlerini yapmak için sahaya çıkamadığını anlatan Civelek, “Bu boyutta deniz araçları için bu şiddet çoğunlukla ‘seyre çıkabilirim ama herhangi bir görevi yerine getiremem’ anlamına geliyor. Marlin’in 5 seviyesindeki başarıları bizim için önemli bir referans. Burası okyanusa kıyısı olan bir yer. Hava bozdu ve denizde şartlar değişti. O gün insansız su üstü araçları görevine çıkamadı. Ancak Marlin o gün de denize açıldı. Sadece denize açılmakla kalmadı, kendine verilen tüm görevleri de oldukça zorlu şartlara rağmen başarıyla yerine getirdi” bilgisini paylaştı.

WhatsApp Image 2022 09 26 at 23 06 28 Life Haber Ajansı

Yabancı amiralden Marlin’e özel ziyaret

Marlin’in elektronik harp yeteneği olan dünyadaki ilk insansız su üstü platformu olduğunu hatırlatan Civelek, tatbikat sırasında oldukça ilginç ve Türkiye için bir o kadar değerli anlara şahitlik ettiklerinden de bahsetti.

Civelek ayrıca, sensörlerin tespit menzili dışında bulunan düşman unsurları bulmakla ilgili bir görevde Marlin’in bunu oyunun hemen başında yaptığını da anlattı. Düşman rolündeki unsurları çok uzaktan ve oldukça hızlı bir şekilde bulduklarını söyleyen Civelek, şöyle devam etti:

“Marlin’in bu başarısının ardından tatbikat safhalarını düzenleyen planlayıcılar başlangıç sahnesi yerleşim kriterlerini değiştirdi.

Aynı kapsamda, üst düzey gözlemcilerin ziyaretleri sırasında NATO’da yetenek planlama anlamında önemli bir görevde bulunan üst düzey askeri yetkili, Marlin hakkında ülkemiz resmi kurumlarıyla temasa geçmek ve olası işbirliklerini araştırmak istediğini açıkladı. Biz de kendisine Savunma Sanayii Başkanlığımız üzerinden ilerleyebilecekleri bilgisini verdik.”

marlin4 Life Haber Ajansı


Diğer ülkelerin göremediği denizaltıyı Marlin buldu

Marlin’in çok farklı ve her biri birbirinden kıymetli yetenekleri olduğunun altını çizen Mustafa Civelek, tatbikat sırasında düşman rolündeki denizaltılar gibi davranan hedeflerin bulunması görevini de başarıyla yerine getirdiklerini anlattı:

“Tatbikatın bir kısmında biz senaryo gereği düşman denizaltısı benzetimi yapan hedefleri bulmakla görevlendirildik. Marlin sahip olduğu Sonobuoy sinyal işleme kabiliyetiyle bunu gerçekleştirdi. Böylece Türkiye, ilk kez bir insansız deniz aracıyla denizaltı benzetimi yapan bir hedefi bulma kabiliyetini test etmiş oldu.

O gün sahada olan diğer ülkelerin de sonar kabiliyetleri vardı. Ancak hiçbiri düşman denizaltıyı göremedi. Marlin sadece düşman rolündeki denizaltı benzetimi yapan hedefleri bulmakla kalmadı, bunu NATO standartlarına uygun olarak tatbikatı yöneten karargaha otomatik olarak da rapor etti. Bunlar son derece önemli yetenekler.

1664269878 Life Haber Ajansı


Tabi burada elde ettiğimiz bu tecrübeler oldukça kıymetli. Tatbikatın ardından Türkiye’ye döneceğiz. Sahadan gelen dönüşlere göre Marlin’de güncellemeler yapacağız. Önümüzdeki dönemde milli elektronik harp deneme tatbikatına iştirak etmeyi planlıyoruz.

Marlin hemen ardından TÜBİTAK SAGE imzalı Kuzgun füzelerinin test atışları için ter dökecek. 2023 yılı içinde projeyi tamamlayacağız ve Savunma Sanayii Başkanlığı’na teslim edeceğiz.”

YORUMLAR

  1. Hermelinda dedi ki:

    Have you ecer considered about adding a lirtle bitt more than jst your articles?

    I mean, what you sayy is imoortant annd everything. However imagine iif
    you aded slme great photos oor viodeos tto give your posts more, “pop”!

    Youur contyent iis excellent but wijth images and clips, his blog could certainly bee one off thhe most beneficial inn its
    field. Wonderful blog!

  2. Azucena dedi ki:

    Hi it’s me, I am also viisiting this webb site daily, this sitge iss geenuinely fastidious annd thhe visitors are genuiney sharring fastidious thoughts.