Dolar 32,4270
Euro 34,8896
Altın 2.436,88
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
17°C
Hafif Yağmurlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 18°C
Cum 19°C

NATO Web Sitesi Nükleer Savaşa Hazırlık Çağrısı Yapıyor

NATO Web Sitesi Nükleer Savaşa Hazırlık Çağrısı Yapıyor
4 Ekim 2023 23:08
1.756

Eski Pentagon yetkilisi Gregory Weaver, Batı bloğunun Avrupa’da taktik nükleer silah kullanmaya hazır olması gerektiğini söyledi…

NATO, emekli bir Amerikalı savunma yetkilisi tarafından kaleme alınan ve bloğu Rusya’ya karşı sınırlı bir nükleer savaşı yürütmeye ve kazanmaya çağıran bir makale yayınladı. Makalenin yazarı, ABD ve Çin’in Tayvan konusunda çatışması halinde, bunu Avrupa’da büyük çaplı bir savaşın izleyeceğini iddia ediyor.

Makale, Genelkurmay Başkanlığı’nda baş nükleer ve füze savunma danışmanı olarak görev yapmış olan Gregory Weaver tarafından kaleme alınmıştır.

Weaver makalesinde, Moskova’nın uzun süredir devam eden nükleer doktrininin aksine, Rusya’nın taktik nükleer silahları ya savaş alanındaki bir yenilgiyi savuşturmak ya da Ukrayna’da olduğu gibi konvansiyonel bir çatışmada hızlı bir zafer elde etmek için kullanabileceğini savunuyor.

Böyle bir senaryoda Rus askeri liderliği, durumun “kontrolsüz bir şekilde geniş çaplı bir ABD-Rusya anavatan mübadelesine dönüşmesinden” korktuğu için Batı’nın aynı şekilde karşılık vermeyeceğini varsayacaktır.

Weaver Batı’nın nükleer savaştan korkmak yerine onu kucaklaması gerektiğini savunuyor. NATO, savaş uçaklarını ve denizaltılarını taktiksel bir Rus saldırısını caydırmak için taktik nükleer silahlarla donatmalı ve “Rus liderliğini, NATO’nun sınırlı nükleer ilk kullanıma askeri açıdan etkili nükleer yanıtlarımızla karşılık vermeye tamamen hazır olduğuna ikna etmelidir.”

Rus nükleer doktrini, topraklarına ya da altyapısına yönelik bir ilk nükleer saldırı durumunda ya da Rus devletinin varlığının nükleer ya da konvansiyonel silahlarla tehdit edilmesi halinde atom silahlarının kullanılmasına izin vermektedir. Bu pozisyon 2010’dan beri değişmemiştir ve taktik nükleer silahların (NATO ve Rusya’nın topyekün bir değişim durumunda birbirlerine ateşleyecekleri stratejik nükleer silahlardan çok daha az güçlü olan) kullanımı için herhangi bir istisna getirmemektedir.

Nükleer kullanımla ilgili bu açık kurallara rağmen Weaver, ABD’nin Tayvan konusunda Çin’le savaşmakla meşgul olması halinde Rusya’nın Avrupa’daki NATO ülkelerine bir saldırı düzenleyebileceğini iddia etmiştir ki bu senaryoyu daha fazla açıklama yapmadan olası olarak değerlendirmektedir.

Buna karşı koymak için NATO’nun Avrupa’ya “daha derin hassas vuruş kabiliyetleri” taşımasını, Baltık ülkelerinde ve Doğu Avrupa’da “birkaç modern zırhlı tümen” kurmasını ve ABD onlara taktik nükleer silahlar gönderirken Avrupalı üyelere “daha fazla konvansiyonel kabiliyet sağlamaları” için baskı yapmasını önermektedir.

Weaver, nükleer savaşın böyle bir çatışmanın yaşanacağı Avrupa ülkeleri üzerinde yaratacağı sonuçlardan bahsetmedi.

Geçtiğimiz ay New York’taki BM Genel Kurulu’nda konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı liderlerin Rusya’yı “stratejik bir yenilgiye” uğratma konusunda o kadar takıntılı hale geldiklerini ve “kendilerini koruma duygularını” kaybettikleri uyarısında bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.