Dolar 32,4390
Euro 34,7386
Altın 2.446,03
BİST 9.909,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 19°C

Neandertal Baba ve Kızı

Neandertal Baba ve Kızı
25 Ekim 2022 15:29
166

Yakın zamanda Rusya’da bir mağaradaki fosilleri inceleyen bilim insanları bilinen ilk Neandertal ailesine dair izler bulduklarını açıklamıştı. Ailenin bir baba, 10’lu yaşlarında kızı ve yakın kuzenlerinden oluştuğu keşfedilmişti. Mağarada yer alan 11 kişilik Neandertal grubunun bir parçası olan aile üyelerinin birlikte, büyük olasılıkla açlıktan öldüğü tahmin edilmekteydi.

Nature dergisinde yayımlanan araştırma, 25 yıldır Neandertallerin sırrını aydınlatmaya çalışan İsveçli genetik bilimci Svante Paabo’nun da bulunduğu bir araştırma ekibi tarafından yürütülüyordu. Hatta Paabo yaptığı bu sıra dışı araştırmaları sayesinde bu ayın başlarında Nobel Ödülü kazanmıştı.

Araştırmanın bulguları, Homo Sapiens olarak bilinen günümüz insanının on binlerce yıl önce Avrasya’da yaşayan ve soyu tükenen akrabaları Neandertallere ilişkin bilgiler verdi.

Almanya’nın Leipzig kentindeki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nün Direktörü Paabo araştırmaya ilişkin, “Kemik parçalarından ya da mağaranın tabakasındaki DNA örneklerinden veya artık rutinleşmiş diğer çalışmalardan yola çıkarak bir baba ile kızını tespit edeceğimizi düşünemezdim.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yeni keşif Sibirya’daki Chagyrskaya isimli bir mağaradan geldi. Mağarayı 2007 yılında kazmaya başlayan Rus Bilimler Akademisi’nden paleoantropologlar Neandertallere ait kemik ve diş örnekleri ortaya çıkarmıştı. Mağarada ayrıca bizon kemikleriyle birlikte 90 bine yakın taş alet bulunduğu da yapılan açıklamalar arasındaydı.

Dr. Paabo ve ekip arkadaşları ise Chagyrskaya’dan Neandertal bir kadının parmak kemiklerinden toplanan genom haritasını içeren ilk DNA bulgularını 2020 yılında yayınladı. Ekip aynı mağaradaki diğer Neanderthal fosillerini incelemeye devam etti. Burada 6’sı yetişkin ve 5’i çocuk 11 Neandertal’e ilişkin DNA örneği tespit edildi. Bu fosiller taş araç gereçler ve bizon kemikleriyle aynı katmanda kalmıştı.

Araştırmacılara göre mağara Neandertaller için bizon avlamak üzere mevsimlik bir ev olarak kullanılmış olabilir. 11 Neandertalin de aynı zamanda yaşamış olabileceğini çünkü birçoğunun yakın akraba olduğunu düşünüyor.

ETİKETLER: ,
Müzisyen, Şair, Yazar... İndex Yayınları
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.