Dolar 32,2702
Euro 34,9804
Altın 2.463,02
BİST 10.171,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Per 17°C
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C

Netanyahu İsrail’in Uzun Vadeli Gazze Planını Açıkladı

Netanyahu İsrail’in Uzun Vadeli Gazze Planını Açıkladı
10 Kasım 2023 21:27
1.678

Başbakan, Filistin bölgesini “fethetmek” ya da “işgal etmek” gibi bir niyetlerinin olmadığında ısrar ediyor…

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ülkesinin Hamas ile devam eden savaşın ardından Gazze’nin kontrolünü ele geçirme niyetinde olmadığını, ancak bölgenin artık Yahudi devleti için bir tehdit oluşturmamasını sağlamak için “güvenilir bir güç” kurmaya çalışacağını söyledi.

Perşembe günü Fox News’e konuşan Netanyahu, hükümetinin çatışma sonrası Gazze’ye ilişkin planlarını özetledi ve İsrail güçlerinin devam eden kara saldırısında yerel halkı “yerinden etmeye” çalışmayacağını vurguladı.

“Görmemiz gereken şey Gazze’nin askerden arındırılması, radikalizmden arındırılması ve yeniden inşa edilmesidir. Bunların hepsi başarılabilir” dedi ve ekledi: “Gazze’yi fethetmek istemiyoruz. Gazze’yi işgal etmeye çalışmıyoruz. Ve Gazze’yi yönetmeye de çalışmıyoruz.”

Ancak Başbakan, İsrail’in her an “Gazze’ye girip katilleri öldürebilecek” “güvenilir bir güç” oluşturması gerektiğini belirterek, “Hamas benzeri başka bir oluşumun ortaya çıkmasını engelleyecek olan da budur” dedi.

Fox’a verilen mülakat, Netanyahu’nun İsrail’in Gazze’deki “genel güvenliği” mevcut çatışmadan sonra “belirsiz bir süre” boyunca yöneteceğini açıklamasından birkaç gün sonra geldi ve diğer üst düzey yetkililerin geçmişteki açıklamalarıyla çelişiyor gibi göründü.

Savunma Bakanı Yoav Gallant daha önce İsrail güçlerinin bölgede “yeni bir güvenlik gerçekliği” tesis edeceğini söylemiş ancak IDF’nin “Gazze Şeridi’ndeki günlük yaşamdan” sorumlu olmayacağını vurgulamıştı.

Netanyahu Gazzeliler için yeni bir “sivil hükümet” kurulacağını açıklarken, IDF’nin bu süreçteki rolünü ya da böyle bir görevin nasıl yerine getirileceğini belirtmedi.

Washington geçen ayki ölümcül saldırının ardından İsrail’in Hamas’ı ortadan kaldırmaya yönelik askeri harekatını yüksek sesle destekledi ancak ABD’li yetkililer ortaklarını Gazze’yi “yeniden işgal” etmemeye çağırdı. Ancak Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, çatışmalar durulduktan sonra Filistin bölgesini kimin yöneteceği sorusuna Beyaz Saray’ın “buna dair tüm cevaplara sahip olmadığını” söyledi ve sadece bunun Hamas olamayacağı konusunda ısrar etti.

İsrail Gazze’yi ilk kez 1967’deki Altı Gün Savaşı sırasında Mısır, Ürdün ve Suriye ile birlikte işgal etmiş ve ancak yaklaşık 40 yıl sonra askerlerini ve yerleşimcilerini geri çekmişti. Ancak 2007 yılında Hamas’ın bölgede iktidara gelmesiyle birlikte bölge sıkı bir ablukaya alındı ve IDF o tarihten bu yana çok sayıda bombardıman harekâtı düzenledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.