Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 26°C
Çar 22°C

Netanyahu Savunma Bakanını Görevden Aldı

Netanyahu Savunma Bakanını Görevden Aldı
27 Mart 2023 20:39
197

Yoav Gallant’ın Başbakan’ın tartışmalı yargı revizyonu planına muhalefeti, görevden alınmasına yol açtı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gallant’ın Başbakan’ın ülkenin yargı sistemini elden geçirmeye yönelik tartışmalı çabalarını frenlemeye çalışmasından bir gün sonra, savunma bakanı Yoav Gallant’ı Pazar günü görevden aldı. Kısa süre sonra hareketi kınayan büyük protestolar patlak verdi.

Gallant, Netanyahu’nun kabinesinde, Yüksek Mahkeme yargıçlarının seçimi üzerinde daha fazla kontrol ele geçirme ve mahkemenin Knesset üzerindeki yetkisini kısıtlama yönündeki tam hız önerisi üzerine Başbakan’la arasını bozan ilk kişi oldu. Plan hem uluslararası hem de yerel olarak kınandı ve Başbakan’ın ofisi ile ordu arasında bir boşluk yarattı.

Savunma bakanı, Başbakan’ın iktidarı ele geçirme planıyla ilgili huzursuzluğun İsrail’in ulusal güvenliğini riske attığı ve bu nedenle onu destekleyemeyeceği konusunda uyardı. Gallant Cumartesi günü televizyonda yaptığı bir konuşmada, “Toplumumuz içindeki çatlak genişliyor ve İsrail Savunma Kuvvetlerine nüfuz ediyor”, “devletin güvenliği için açık, acil ve somut bir tehlikeye” neden oluyor . “Buna ortak olmayacağım”

Netanyahu görevden alındığını 24 saatten kısa bir süre sonra Pazar günü yaptığı tek satırlık bir açıklamayla duyurdu ve bir protesto fırtınası başlattı. Binlerce İsrailli, Başbakan tarafından geniş çapta ölçüsüz olarak algılanan şeyi kınamak için Kudüs sokaklarına döküldü. Protestocular Tel Aviv’in Ayalon otoyolunu her iki yönde de trafiğe kapatırken, diğerleri Likud Partisi milletvekilleri ve diğer üst düzey yetkililerin evlerinin önünde toplandı.

Bir grup üniversite genel grev ilan ederken, Savunma Bakanlığı genel müdürü ülkesine dönmek için ABD gezisini yarıda kesti. İsrail’in New York Başkonsolosu Asaf Zamir, “İsrail’in dünyada bir demokrasi ve özgürlük feneri olarak kalmasını sağlamak için geleceği için verilen mücadeleye katılma” sözü vererek Twitter üzerinden istifasını duyurdu.

Eski bir deniz komandosu olan Gallant, patronunu defalarca, IDF’deki pek çok kişinin, teklifi yasalaşırsa geçici veya kalıcı olarak işi bırakmakla tehdit ettiği konusunda uyarmıştı. Ordu, önceki aylara kıyasla bu ay ne kadar az yedek askerin görev için rapor edildiğine dair kesin istatistikler açıklamasa da, 200 yedek pilottan Netanyahu’nun adli revizyonunu protesto etmek için önümüzdeki iki hafta görevde olmayacaklarını açıklayan bir mektup aldıklarını doğruladı.

IDF Genelkurmay Başkanı Lt.Gen. Hükümet yetkililerinin bu hafta başlarında New York Times’a verdiği demeçte, Herzi Halevi’nin yedek kuvvetlerin belirli operasyonları geriletmek zorunda kalabilecek kadar zayıf olduğunu kabul ettiğini bile kabul etmişti – bu, kavgacı Başbakan için düşünülemeyecek bir olasılık.

Eski Başbakan Ehud Barak, Pazar günü halefi aleyhinde konuşarak, IDF yedek saflarındaki protestoların artacağını tahmin etti ve Netanyahu’yu istifaya çağırdı. Barak, Gallant’ı kovmak “muhakeme yeteneğini ve gerçeği değerlendirme kapasitesini kaybettiğini gösteriyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.