Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 17°C

Netanyahu Washington’u Neden Reddettiğini Açıkladı

Netanyahu Washington’u Neden Reddettiğini Açıkladı
27 Mart 2024 21:43
1.965

İsrail Başbakanı, ABD’ye heyet gönderilmemesinin “Hamas’a bir mesaj” olduğunu söyledi…

Başbakan Benjamin Netanyahu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Hamas’a bir mesaj olarak üst düzey bir heyetin ABD’ye yapmayı planladığı ziyareti iptal ettiğini söyledi.

Ziyaretin iptal edilmesi Washington’un Pazartesi günü Gazze’de acil ateşkes çağrısında bulunan BM Güvenlik Konseyi kararını veto etmeyi reddetmesinin ardından geldi. Kudüs’te Florida Cumhuriyetçisi ABD Senatörü Rick Scott ile bir araya gelen Netanyahu gerekçelerini açıkladı.

İsrail başbakanı “ABD’nin Güvenlik Konseyi’nde aldığı kararın çok ama çok kötü bir hamle olduğunu düşünüyorum” dedi. “Bu kararın en kötü yanı… Hamas’ı sert bir tutum takınmaya ve uluslararası baskının İsrail’in rehineleri serbest bırakmasını ve Hamas’ı yok etmesini engelleyeceğine inanmaya teşvik etmesiydi.”

Heyetin Washington’a gönderilmemesi kararının Filistinli militan gruba bir mesaj olduğunu belirtti.

“Bu her şeyden önce Hamas’a bir mesajdı: ‘Bu baskıya güvenmeyin, işe yaramayacak’. Umarım mesajı almışlardır,” dedi Netanyahu. Netanyahu’nun ofisi de sosyal medyada sözlerinin bir videosunu yayınladı.

Heyetin İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah kentine yönelik planladığı askeri operasyonu görüşmesi bekleniyordu. Beyaz Saray, yerinden edilmiş Filistinli sivillerin durumunu daha da kötüleştireceğini ileri sürerek İsrail’i bu saldırıya karşı açıkça uyardı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Netanyahu’nun kararını “şaşırtıcı ve talihsiz” olarak nitelendirirken Beyaz Saray “hayal kırıklığı” olarak tanımladı. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby gazetecilere verdiği demeçte, ABD’nin Güvenlik Konseyi’nin çekimser kalmasının “politikamızda bir değişikliği temsil etmemesi” nedeniyle “şaşkın” olduğunu söyledi.

İsmi açıklanmayan ABD’li yetkililer Axios’a Netanyahu’nun eylemlerinin “kendi kendini yenilgiye uğrattığını” ve bunun yerine Başkan Joe Biden’ı araması gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta New Yorklu bir Demokrat olan Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer’in İsrail’de yeni seçimler yapılması çağrısında bulunması ve mevcut çatışmadan Hamas kadar “aşırı sağcı” başbakanın da sorumlu olduğunu savunması Netanyahu’yu çileden çıkarmıştı.

İsrail, 7 Ekim’de Hamas’ın düzenlediği bir dizi saldırıda tahminen 1.200 İsraillinin ölmesi ve 240’ının da esir alınmasının ardından Gazze merkezli Filistinli gruba savaş ilan etti. Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre o tarihten bu yana İsrail askeri operasyonlarında 32.000’den fazla Filistinli öldürüldü. BM İnsan Hakları Konseyi raportörü Francesca Albanese İsrail’i Gazze’de “soykırım” yapmakla suçladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.