Dolar 32,3761
Euro 34,7901
Altın 2.434,45
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 18°C

Netanyahu’nun İddiasına Göre İsrail Sivillerden Çok Terörist Öldürüyor

Netanyahu’nun İddiasına Göre İsrail Sivillerden Çok Terörist Öldürüyor
12 Şubat 2024 21:42
3.720

BM’nin en üst mahkemesi Gazze’deki soykırımın önlenmesi için ülkeye talimat verdi…

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Pazar günü Amerikan medyasına verdiği bir mülakatta İsrail’in Gazze’de sivillerden çok Hamas militanlarını öldürdüğünü iddia etti.

Netanyahu’nun açıklamaları, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) Gazze’nin güneyindeki aşırı kalabalık Refah kentine kara saldırısı düzenlemeye hazırlandığı sırada geldi.

Aralarında ABD’nin de bulunduğu Batılı ülkeler İsrail’i, İsrail bombardımanları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 1,4 milyon Filistinlinin sığındığı kente kara harekâtı düzenlememesi konusunda uyardı.

ABC News sunucusu Jonathan Karl, Gazze’deki sağlık yetkililerinin bildirdiğine göre ölü sayısının 28,000’i aşması konusunda İsrail liderini sıkıştırdı. Netanyahu bunu “Hamas istatistikleri” olarak nitelendirdi ve izleyicileri bu tür iddialara ihtiyatla yaklaşmaya çağırdı.

“Sivil-terörist kayıp oranını 1’e 1’in altına indirdik ki bu oran benzer savaşların yaşandığı diğer tüm alanlardan çok daha düşük. Ve daha fazlasını yapacağız,” diye söz verdi Netanyahu.

İsmi verilmeyen “şehir savaşı uzmanları ve diğer yorumculara” atıfta bulunarak İsraillilerin “20,000’den fazla Hamas teröristini öldürdüğünü ve yaraladığını, bunun yaklaşık 12,000’inin savaşçı olduğunu” iddia etti. Başbakan, sözünü ettiği 8,000 savaşçı olmayan kişinin neden terörist olarak görüldüğü konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.

Geçtiğimiz ay Uluslararası Adalet Divanı İsrail’in Gazze’de soykırım yaptığına dair makul kanıtlar bulunduğuna hükmetmiş ve Filistinli sivilleri hedef almayı durdurmasını emretmişti. İsrail hükümeti ise bir yandan Hamas’ı yok etmeye çalışırken diğer yandan sivil kayıpları azaltmak için mümkün olan her şeyi yaptığını söyledi.

Pazar günü Euro-Med Human Rights Monitor, kararın alınmasından bu yana geçen 15 gün içinde “İsrail ordusunun sivilleri öldürme, onları en temel insan haklarından mahrum bırakma, kuşatma altına alma ve aç bırakma oranını koruduğunu” bildirdi.

Grup, bu süre zarfında İsrail ordusunun 690’ı çocuk ve 441’i kadın olmak üzere en az 1.864 Filistinliyi öldürdüğünü tahmin ediyor. Ülkenin uluslararası yükümlülüklerini ihlal ettiğini kaydetti.

Netanyahu, İsrail’in en yakın müttefiklerinin bile artan eleştirilerine rağmen Refah’a yönelik askeri harekâtı meşrulaştırırken Hamas’a karşı zaferin “ulaşılabilir” olduğunda ısrar etti.

Beyaz Saray tarafından yayınlanan görüşme metnine göre ABD Başkanı Joe Biden Pazar günü Netanyahu’yu arayarak “Refah’ta barınan bir milyondan fazla insanın güvenliğinin sağlanması ve desteklenmesine yönelik inandırıcı ve uygulanabilir bir plan olmadan askeri operasyona başlanmaması gerektiğini” yineledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.