Dolar 32,3357
Euro 34,8475
Altın 2.389,71
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 20°C

Nijerli Darbe Lideri Kendini Cumhurbaşkanı İlan Etti

Nijerli Darbe Lideri Kendini Cumhurbaşkanı İlan Etti
28 Temmuz 2023 23:44
913

Cumhurbaşkanlığı muhafızlarının başı Abdourahamane Tchiani, yeni kurulan askeri konseyin başkanı olarak atandı…

Bu hafta Devlet Başkanı Muhammed Bazoum’un devrilmesini yöneten Nijer cumhurbaşkanlığı muhafız şefi General Abdourahamane Tiani, kendisini yeni ulusal lider ilan etti.

Omar Tchiani olarak da bilinen Abdourahamane, Cuma günü devlet televizyon kanalı Tele Sahel’e çıktı ve kendisini yeni kurulan askeri konseyin, Anavatanı Koruma Ulusal Konseyi’nin başkanı olarak adlandırdı ve Çarşamba günkü darbenin ulusal güvenliği korumak olduğunu iddia etti.

Cumhurbaşkanı Bazoum, Çarşamba günü erken saatlerde güvenlik detaylarının üyeleri tarafından gözaltına alındı, üst düzey askeri yetkililer daha sonra iktidardan uzaklaştırıldığını ve tüm devlet kurumlarının askıya alındığını açıkladı.

Niamey, Sahel bölgesindeki cihatçı isyanlarla mücadelede Batı’nın müttefiki olarak kabul ediliyor ve Fransa ve ABD’den birlikler orada bulunuyor.

Huzursuzluk, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un darbe liderlerinin Bazoum’u serbest bırakmasını talep etmek için Batı Afrika bölgesel bloğuna (ECOWAS) katılmasıyla uluslararası kınamaya yol açtı.

Macron, Bazoum’u “ülkesinin ihtiyaç duyduğu reformları ve yatırımları yapan cesur bir lider” olarak nitelendirdi ve Paris’in darbecilere yaptırım uygulamada bölgesel güçleri destekleyeceğini de sözlerine ekledi.

2011’den beri cumhurbaşkanlığı muhafızlarına liderlik eden Tchiani, Perşembe günkü eylemlerini “kötüleşen güvenlik durumuna” bir tepki olarak gerekçelendirdi. O, hükümetin Nijer halkına “krizden gerçek bir çıkış yolu hakkında bir fikir vermediğini” savundu.

Tchiani, “Savunma güçlerimiz ve çalışkan nüfusumuz tarafından deneyimlenen Nijer’deki güvensizliğin acımasız gerçekliği, ölümlerin, yerinden edilmelerin, aşağılanmaların ve hayal kırıklıklarının bedeliyle, bize bu yalın gerçekliği günlük olarak hatırlatıyor” dedi.

Ayrıca bölgedeki isyancılarla mücadelede Mali ve Burkina Faso cuntalarıyla işbirliği eksikliğini eleştirdi.

Bazoum, yıllarca süren siyasi kargaşanın ardından 2021’de Nijer’in ilk demokratik iktidar geçişinde seçildi. Eski Fransız kolonisi, 1960’ta bağımsızlığını kazandığından beri beş kez iktidarı ele geçirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Perşembe günü, darbeyi, “kabul edilemez” iktidar değişikliğini kınamak için ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e katılarak, “anayasaya aykırı bir eylem” olarak eleştirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.