Dolar 32,3679
Euro 34,9483
Altın 2.325,20
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 22°C

Okyanusun Dibinde Bir Çok Tuhaf Yaratık Bulundu

Okyanusun Dibinde Bir Çok Tuhaf Yaratık Bulundu
4 Kasım 2022 15:55
189

Avustralya’nın batı kıyısından 2.500 kilometre (yaklaşık 1.500 mil) uzakta bulunan iki yeni deniz parkının araştırmaları sırasında ortaya çıkarılan derinin tuhaf sakinleri, kazıklar üzerindeki balıklardan sızan yaratıklara kadar, araştırmacılar için bir rüyanın gerçekleşmesiydi.

Daha keşif gezisi 30 Eylül 2022’de yola çıkmadan önce, Museums Victoria (MV) deniz omurgasızlarının kıdemli küratörü Tim O’Hara bir veya iki keşfin yapılacağını tahmin etmişti.

O’Hara, “Bölgenin dinozor döneminde oluşan devasa deniz dağlarıyla kaplı olduğunu biliyoruz ve bölgenin Pasifik ve Hint Okyanusları arasında kritik bir kavşakta oturduğunu biliyoruz.” Dedi .

“Yeni türler, hatta belki de şimdiye kadar bu keşfedilmemiş bölgede dalgaların altında saklı kalan hayat ağacının yeni dallarını keşfetme olasılığı bizi gerçekten heyecanlandırıyor.”

Araştırmacılar, Cocos Keeling ve Noel Adaları çevresinde 740.000 kilometre kare (yaklaşık 285.000 mil kare) okyanusu koruyacak yeni deniz parkı bölgelerine giderken, kendilerini havaya fırlatan göz kamaştırıcı bir kanatlı balık dizisi gözlemlediler.

Avustralya Müze Araştırma Enstitüsü balık biyoloğu Yi-Kai Tea , yolculukla ilgili bir blog yazısında , bu hayvanların daha büyük balıklardan kaçmak için aç deniz kuşları tarafından yakalanma riskiyle karşı karşıya olduklarını açıkladı .

Araştırma gemisi (RV) Investigator’daki ekipler, sonar kullanarak 13.000 kilometrelik yolculuklarında 35 gün boyunca deniz tabanını haritaladı ve antik deniz dağlarını, volkanik konileri, kanyonları ve sırtları ortaya çıkardı. Sönmüş yanardağlar 140 ila 50 milyon yıl önce oluştu.

Sonar, Cocos Keeling Adaları’nın deniz tabanından yaklaşık 5.000 metre yükselen devasa bir deniz dağının ikiz zirveleri olduğunu ortaya çıkardı. Deniz seviyesinin 350 metre altında üçüncü bir batık tepe de tespit edildi.

Mürettebat, 60 metreden yüzeyin 5.500 metre derinliğine kadar küçük trol ağlarıyla habitatları örnekledikten sonra büyük bir tür hazinesi topladığını bildirdi.

O’Hara , bu türlerin üçte birinin bilim için yeni olabileceğini tahmin ediyor . Bu, gevşek, yapışkan, şeffaf bir cilde sahip potansiyel olarak yeni bir kör musk yılan balığı türünü içerir.

BizarreLongGelatinousFishWithLooseSkinAndGoldEyes Life Haber Ajansı
Kör bir kuskus yılanbalığı. (Ben Healley/Victoria Müzeleri)

“Bu balıkların gözleri gerçekten küçülmüş. Aslında, resmi görürseniz, derilerinde küçük altın çöküntüler gibi olduklarını göreceksiniz. Gerçekten gevşek, gevşek, jelatinimsi bir cilde sahipler ve inanılmaz derecede nadirler.” MV kıdemli koleksiyon müdürü Dianne Bray , Avustralya Yayın Kurumu’na söyledi .

Sonra, küçücük yüzünde ‘lütfen beni sev’ ifadesi ile biraz uzuvlu, iyi pişmiş mantıya benzeyen sevimli derin deniz yarasa balığı var. Bu tuhaf küçük yaratık, büyük ‘ayakları’ olan küt, küçük kanatçıklar üzerinde deniz yatağı boyunca ayaklarını sürüyerek ilerliyor.

SemiCircleshapedRavioliLikeFishWithLegsAndTail Life Haber Ajansı
Derin deniz yarasa balığı. (Ben Healley/Victoria Müzeleri)

Bray, “Bunlar küçük, küçük fener balığı akrabaları… burunlarında bir çöküntü içinde oturan, avlarını çekmek için hareket edebilen küçük bir cazibesi var ve esasen değiştirilmiş kolları ve bacakları üzerinde yerde yürüyorlar,” diye açıklıyor.

Başka bir balık, deniz tabanının hemen üzerinde zahmetsizce uçup aşağıda hiçbir şeyden şüphelenmeyen avın üzerine atlamayı bekleyen, tuhaf biçimde uzun uzun ayak yüzgeçleriyle yere demirlemiş olarak yakalandı.

Ekipler ayrıca kabuğu olarak derin deniz kolonyal bir zoanthid mercanı kullanan bir keşiş yengeci keşfetti. Bu goopy yumuşak mercanlar, görünüşe göre yengeçler de dahil olmak üzere kendilerine bir yapı kazandırmak için etrafta yatan kum veya diğer malzeme parçalarını birleştirme eğilimindedir.

Ekran goruntusu 2022 11 04 154940 Life Haber Ajansı
https://www.instagram.com/p/Cj03TEQSG8C/?utm_source=ig_embed&ig_rid=590c3402-1df4-4631-bd13-372f579c77b1

Süslü deniz hıyarları, bol miktarda deniz yıldızı ve bol miktarda deniz salyangozu da derinlerin diğer birçok tuhaflığı gibi bu bölgeyi de yuva olarak adlandırır.

Ekran goruntusu 2022 11 04 155117 Life Haber Ajansı
https://www.instagram.com/p/CjlcO2DBqHz/?utm_source=ig_embed&ig_rid=6d6b7a73-2a03-4d76-b34e-3d136f9d1f9a

Gemi anakaraya döndüğünde, örneklenen canlılar, hayati bir bilgi kaynağı olarak hayvanlardan elde edilen DNA’yı kullanarak kimliklerini doğrulamak veya yeni türleri tanımlamak için farklı hayvan gruplarında uzmanlaşmış taksonomistler tarafından incelenecek.

MV CEO’su Lynley Crosswell , “Bu yolculuğun araştırma sonuçları, Avustralya’nın derin deniz ortamlarını ve insanların bunlar üzerindeki etkisini anlamamız için çok değerli olacak” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.