Dolar 32,5591
Euro 34,9937
Altın 2.426,11
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Az Bulutlu
Samsun
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C

Ölü Kuşlar İnsansız Hava Aracına Dönüştürülüyor

Ölü Kuşlar İnsansız Hava Aracına Dönüştürülüyor
17 Nisan 2023 20:40
307

Araştırmacılar, yapay insansız hava araçlarıyla kuş uçuş modellerinin gözlemlenmesiyle kaydedilen verilerin havacılık endüstrisi tarafından kullanılabileceğini söylüyor…

ABD’nin New Mexico eyaletindeki bilim adamlarından oluşan bir ekip, hayvanlar alemini incelemek için yeni bir yaklaşım benimsedi: uçuş düzenleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için tasarlanmış bir deneyin parçası olarak ölü, doldurulmuş kuşlara insansız hava araçları yerleştirmeye çalışarak.

New Mexico Madencilik ve Teknoloji Enstitüsü’nde doçent olan Dr. Mostafa Hassanalian, “Ölü kuşları kullanıp onları bir insansız hava aracı haline getirebileceğimiz fikrini bulduk” dedi. “Her şey orada. Tersine mühendislik yapıyoruz.”

Hassanalian ve ekibi, canlı hayvan sürülerinde yapay mekanik ‘kuşlar’ uçurduklarında istenen sonuçları göremeyince sıra dışı bir fikir buldular. Doldurulmuş kuş dronları şu anda özelleştirilmiş bir kafeste test ediliyor ancak şu anda bir seferde yalnızca yaklaşık 20 dakika uçabiliyor.

Yapay insansız hava araçları canlı sürülerin yanında uçurulduğunda, projenin kuşların belirli formasyonlarda uçarak nasıl enerji tasarrufu yaptıklarına yeni bir ışık tutması umulmaktadır. Bu veriler potansiyel olarak insan havacılığını düzene sokmak için uygulanabilir.

Hassanalian, “Bu kuşların kendi aralarında enerjiyi nasıl yönettiklerini öğrenirsek, geleceğin havacılık endüstrisine daha fazla enerji ve yakıt tasarrufu için uygulayabiliriz.” Ayrıca, testin kuşların renklerinin uçuş verimliliği ile nasıl etkileşime girdiğine dair teorileri daha da açıklayacağı umulmaktadır.

Başka bir bilim adamı olan Brenden Herkenhoff, “Deneyler yaptık ve sabit kanatlı uçaklarımız için belirli bir rengin uygulanmasının uçuş verimliliğini değiştirebileceğini belirledik” dedi. “Aynı şeyin kuşlar için de geçerli olduğuna inanıyoruz.”

Garip bir şekilde, çalışmanın doğası, birkaç yıldır kuşların aslında insanları gözetlemek için gökyüzünde uçan yapay dronlar olduğunu belirten popüler komplo teorisi “Kuşlar Gerçek Değildir” ile örtüşüyor gibi görünüyor. Hareketin dünya çapında çok sayıda ülkede takipçileri var ve popüler bir giyim tarzı ortaya çıkardı.

Ancak Hassanalian, çalışmasının kötü bir niyeti olmadığını savunuyor: Aslında ‘Kuşlar Gerçek Değil‘de ki insanları bilmiyordum. Hikayem ilk kez çıktığında onlardan haberdar oldum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.