Dolar 32,5237
Euro 34,8431
Altın 2.488,16
BİST 9.537,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C

Onlarca Kişi Öldü, On Binlerce Kişi Tahliye Edildi

Onlarca Kişi Öldü, On Binlerce Kişi Tahliye Edildi
18 Mayıs 2023 19:25
555

Bir etnik grubun aşiret çekinceleri talepleri, uzun süredir devam eden gerilim zemininde protestoları tetikledi…

Uzak kuzeydoğu Hindistan eyaleti Manipur, 3 Mayıs’tan bu yana yaygın şiddet, kundakçılık ve ahlaksız yağma raporları arasında kaynıyor.

Çeşitli semtlerdeki şiddet olayları en az 73 kişinin ölümüne, 243 kişinin yaralanmasına, 1.809 evin yanmasına ve 30.000’den fazla kişinin evsiz kalmasına neden oldu.

Hindistan Ordusu ve paramiliter güçler, uzun süredir silahların gölgesinde yaşayan bir eyalette kanun ve düzeni yeniden sağlamak için çağrıldı. Manipur hükümeti tarafından bölge yetkililerine, durumu kontrol altına almak için “aşırı durumlarda” gördükleri yerde ateş etme emri verme yetkisi verildi.

Federal hükümete olağanüstü hal ilan etme yetkisi veren Hindistan Anayasası’nın 355. maddesi, şiddetin vurduğu eyalette empoze edildi. Federal hükümet ayrıca, normalliği yeniden sağlamak için eyalet hükümetine bir güvenlik danışmanı – emekli Hindistan Polis Teşkilatı (IPS) memuru ve eski Merkez Rezerv Polis Gücü (CRPF) şefi Kuldiep Singh) atandı.

Ancak, yetersiz devlet kaynakları nedeniyle sık sık birbiriyle çatışan, farklı etnik kökenlere ve inançlara mensup üç milyonluk bir eyalette bu şiddet patlamasına neden olan şey neydi?

Çatışma nedenleri
Manipur’daki isyanlar, eyaletteki ana etnik grup olan Meitei topluluğuna aynı yasal statüyü verme planlarına karşı eyaletin ulusal azınlık örgütlerinin düzenlediği mitingin ardından başladı. Ülkedeki en dezavantajlı sosyo-ekonomik grup olan Planlanmış Kabile (ST) olarak tanınmayı talep ediyorlar.

Hindistan’ın zengin, karmaşık ve çeşitli sosyal dokusunda KH’ler totem direğinin en alt noktasıdır ve onu Hindu dinindeki dört sınıflı hiyerarşide sonuncu olan Planlanmış Kastlar (SC’ler) takip eder.

Benzer şekilde, Hindu kast ve sınıf yapısı panteonunda ‘sosyal ve eğitimsel olarak geri sınıf’ olan diğer geri sınıflar (OBC’ler) vardır. Tüm bu sosyo-ekonomik gruplar, özel sektörde de benzer tesislerin genişletilmesi talepleri arasında, devlet sektöründeki eğitim kurumlarına kabul ve istihdam için pozitif ayrımcılıktan yararlanmaktadır.

646271e185f5405c2e145792 Life Haber Ajansı

Bununla birlikte, ekonomik olarak daha zayıf kesim (EWS), Hindu inancının kapsamının ötesine geçer ve yalnızca sosyo-ekonomik statülerine göre belirlenir.

Bu arka planda, şiddetli bir etnik çatışmaya dönüşen Manipur kabile ve kast muamması devreye giriyor.

Manipur’un yamalı işi
Uluslararası sınırını Myanmar ile paylaşan Manipur, sömürge İngiliz yönetimi altında sözde egemen bir ilkel devletti. 1949’da, ulusun İngilizlerden bağımsızlığını kazanmasından iki yıl sonra, Hindistan ile birleşti. Hindistan ile birlik, fikir birliği eksikliği nedeniyle yüksek sesli protestoların ortasında birkaç etnik grup tarafından içerlendi. Çok sayıda militan grup kendi kaderini tayin hakkı ve Hindistan’dan ayrılmak için savaşırken, doğum sancıları onlarca yıllık isyana yol açtı . İç güvenlik sorunları çığ gibi büyüyerek tam teşekküllü bir etnik çatışmaya dönüştü. Etnik gruplar, kanlı bir geçmişe rağmen barış içinde bir arada yaşamak için yaygara koparıyorlar.

Manipur, eyalet nüfusunun %53’ünü oluşturan Meitei topluluğunun çoğunluğunun, eyalet kara kütlesinin yalnızca %10’unu oluşturan engebeli olmayan alanlarda yaşadığı 16 ilçeye sahiptir. Nüfusun sırasıyla %24 ve %16’sını oluşturan diğer yerel kabileler, Nagalar ve Kuki/Zomi, çoğunlukla eyaletin daha dağlık bölgelerinde yaşıyor.

Meitei topluluğu Hindu’dur ve OBC’ye aittir, Nagalar ve Kuki/Zomi kabileleri ise Hristiyandır ve ST statüsüne sahiptir .

Nagalar ve Kuki/Zomi kabileleri, her biri farklı dilleri, kültürleri ve dinleriyle tanınan 34 Çin-Tibet topluluğundan oluşan etnik açıdan çeşitli bir gruptur.

Meitei topluluğunun çoğunluğu eyalette maksimum siyasi temsile sahip olsa da, eyalet yasama meclisindeki 60 üyeden 40’ı çoğunlukla Meitei’nin yaşadığı Imphal Valley bölgesinden olduğundan, 2012’den beri ST statüsü için bastırıyorlar.

6462721d20302745c107f532 Life Haber Ajansı

Manipur Planlı Kabile Talep Komitesi genel sekreteri K Bhogendrajit Singh , “Kendi dağ halkımız da dahil olmak üzere herhangi bir Hindistan vatandaşı gelip Imphal Vadisi’ne yerleşebilir” dedi . Bu, kabilelerin Meitei’nin egemen olduğu Imphal Vadisi’nde arazi satın almalarına izin verildiği, ancak çoğunluktaki etnik grubun tepelerde benzer haklardan mahrum bırakıldığı, toplumsal yangının özüdür.

Kuki/Zomi kabileleri ve Nagalar, Meitei topluluğu için ST statüsüne, çoğunluk nüfusları ve buna bağlı olarak siyasi temsildeki hakimiyetleri nedeniyle her zaman direndiler. Meitei topluluğunun talebi eyalet hükümeti tarafından kabul edilirse atalarının orman arazisi üzerindeki kontrolü kaybedebileceklerinden endişe ediyorlar.

Barut nasıl ateşlendi?
19 Nisan’da, eyaletin en üst mahkemesi olan Manipur Yüksek Mahkemesi (HC), Meitei Kabile Birliği temsilcilerinin, 1949’da Manipur’un prens eyaletinin birleşmesinden önce tanınmış bir kabile olduklarını iddia ettikleri bir savunmayı dinledi. ST statüsü talebi her şeyi kapsayan bir taleptir ve işlerde, eğitim kurumlarında ve gelir vergisi indiriminde pozitif ayrımcılıktan bağımsızdır. Topluluğu “korumayı” ve Meitei topluluğunun “atalarının topraklarını, geleneklerini, kültürünü ve dilini kurtarmayı” amaçlar.

HC, Hindistan’ın iktidardaki sağcı Bharatiya Janata Partisi’nin (BJP) bir üyesi olan Nongthombam Biren Singh liderliğindeki eyalet hükümetine, topluluğun dört hafta içinde ayrılmış kategoriye dahil edilmesi talebini dikkate alması için bir yönerge yayınladı. Mahkeme, eyalet hükümetine Meitei topluluğunun talebiyle ilgili olarak federal hükümete bir tavsiye göndermesini emretti.

Haydarabad, Telangana Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Başkanı ve Manipur’un bir kabile yerlisi olan Profesör Kham Khan Suan Hausing, Hint dijital satış mağazası scroll.in’e şunları söyledi : “Eğer Meitei topluluğu kendilerini ST listesi, muhtemelen Hindistan’da koruyucu ayrımcılığın tüm faydalarını dört tanıma ekseni – ST, SC, OBC ve EWS – boyunca köşeye sıkıştıran tek topluluk olacaklar.

Ayrıca, Meitei topluluğunun dili olan Manipuri, Anayasanın Sekizinci Programında yer almaktadır.

646272662030274aba54144c Life Haber Ajansı

Nagalar, Kukiler/Zomiler’den oluşan eyalette etkili bir kabile organı olan Tüm Kabile Öğrencileri Birliği Manipur (ATSUM), HC’nin 19 Nisan emrine karşı çıktığında mesele doruğa ulaştı yalnızca yargıyı duyan tek taraflı bir karar dilekçe sahiplerinin çıkarları onlar için “kara mektup günü” olarak adlandırıyor.

3 Mayıs’ta ATSUM, HC düzenine karşı bir “Kabile Dayanışma Yürüyüşü” çağrısında bulundu. Silahlı Kuki savaşçılarının başını çektiği ATSUM üyeleri ile Meitei arasında, yavaş yavaş eyalete yayılan çatışmalar çıktı. Naga kabileleri, Kuki/Zomi kabileleri ile Meitei topluluğu arasında savaş hatları çizildiği için, sarmal şiddetten büyük ölçüde uzak durdu.

Bu çatışmalar sonunda can kayıplarına, şiddete, kundaklamaya, ahlaksız yağmalara ve yetkililerin son derece sert tepkisine yol açtı.

8 Mayıs’ta bir Hint medya kuruluşuna konuşan iç güvenlikten sorumlu İçişleri Bakanı Amit Shah, durumun kontrol altında olduğunu söyleyerek Manipur’daki halka barışı koruma çağrısında bulundu .

Meitei topluluğunun çoğunluğunun talep ettiği, ülkedeki en dezavantajlı sosyo-ekonomik grup olan Planlanmış Kabile (ST) hakkında bir karar alınmadan önce eyalet hükümetinin tüm paydaşlara danışacağına dair güvence verdi.

Ne olacak ?
Kabile grupları, kendisi de bir Meitei olan Baş Bakan (CM) N. Biren Singh’e bir süre kızdığı için, HC kararı ani bir tetikleyici oldu. CM, aşiretlerin çoğunlukta olduğu tepelerde kaçak bir madde olan geniş haşhaş tarlalarının imha edilmesini emretti ve uyuşturucu ticaretine karşı topyekûn savaşında yasadışı göçmen olduğu iddia edilen kişileri ayrılmış ormanlardan tahliye etti.

Morfin de dahil olmak üzere uyuşturucu yapımında kullanılan haşhaş ekimi, Manipur’un tepelik bölgelerinde önemli bir geçim kaynağı. Kukiler/Zomiler, “uyuşturucuyla savaş” kampanyasında yasal olarak inşa edilmiş kiliselerin ve evlerin de yıkıldığını iddia ettikleri için eyalet hükümetinin bu hamlesine çok kızdılar.

6462713e2030274c773f9b26 Life Haber Ajansı

Şiddet ve internet hizmetlerinin askıya alınması nedeniyle gazetecilerin Churachandpur bölgesine giremediği bir “bilgi boşluğunun” ortasında, Manipur’un poster kadını, Olimpiyat boks madalyalı MC Mary Kom’un umutsuz bir tweet’i dünyanın dikkatini çekti.

Yüksek Mahkeme şiddet olaylarıyla ilgili endişelerini dile getirdi ve eyalet hükümetinden geçen hafta yardım ve rehabilitasyon önlemleri hakkında güncellenmiş bir rapor sunmasını istedi.

Pazar günü, CM Singh ve kabinedeki dört meslektaşı Yeni Delhi’ye ulaştılar ve federal bakan Shah ile eyaletin Bishnupur ve Churachandpur bölgelerinde önceki gece kimliği belirsiz haydutlar tarafından yarı yanmış birkaç evi ateşe verirken patlak veren yeni şiddet olaylarını görüşmek üzere görüştüler.

Bununla birlikte, hem Planlanmış Kabileler Talep Komitesi (STDCM) hem de tepe kabilelerinin aceleyle Arnavut kaldırımlı bir şemsiye birliği olan Kabile Dayanışma Yürüyüşü duruşlarını sertleştirdiğinden, normale döndüğüne dair çok az işaret var. STDCM, Meitei topluluğunun ST listesine dahil edilmesi talebini sürdüreceğini ve yoğunlaştıracağını söyledi. Bununla birlikte, tepe kabile organı, daha fazla toplumsal huzursuzluğun başgösteren hayaletinin ortasında hareketi bozmakla tehdit etti.

Etkilenenler için gelecek belirsiz göründüğünden, çaresizlik ve öfke yerinden edilmişleri alt ediyor.

Kurbanlar, köklü Hindu-Hıristiyan dini ayrımı nedeniyle fay hatlarının derinleştiği eyaletteki hem aşiret hem de aşiret dışı topluluklara mensup.

Hindistan’ın yüksek mahkemesi, hem federal hem de Manipur hükümetlerini, 17 Mayıs Çarşamba günü şiddete ilişkin savunmayı dinlemeden önce güncellenmiş durum raporları sunmaya çağırdı. Ayrıca, ilgili makamlara, inançlarına bakılmaksızın ibadet yerlerini korumak için yeterli adımları atmaları talimatını vermiştir.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.