Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C
Per 18°C

Orman Yangınları Avrupa’yı Harap Ederken Düzinelerce Ölü ve Binlerce Kişi Tahliye Edildi

Orman Yangınları Avrupa’yı Harap Ederken Düzinelerce Ölü ve Binlerce Kişi Tahliye Edildi
27 Temmuz 2023 20:37
1.045

Binlerce turist birkaç Yunan adasını terk etmek zorunda kaldı ve uçuşlar iptal edildi…

Orman yangınları, rekora yakın yüksek sıcaklıkların ortasında Güney Avrupa ve Kuzey Afrika’nın bazı bölgelerini harap etti. Bölgedeki yetkililerin Çarşamba günü en kötüsünün sona erdiğini ilan etmesine rağmen, geçen hafta 40’tan fazla kişi öldü.

Devlet yayın kuruluşu EPTV’nin Pazartesi günü bildirdiğine göre, yangınlar Cezayir’de 34 can aldı ve kurbanların 10’unun kıyı eyaleti Bejaia’yı tahliye etmeye çalışan askerler olduğu söylendi. Yangınlar, ülkenin sivil koruma hizmetleri tarafından Çarşamba günü yapılan bir açıklamada, 8.000’den fazla itfaiyecinin onları kontrol altına almak için konuşlandırılmasının ardından ilan edildi.

Haber ajansı ANSA’ya göre, ülkenin güneyinde 10 ayrı yangın çıkarken İtalya’da en az dört kişi öldü. Kurbanlar arasında Reggio Calabria’daki evinde 98 yaşında bir erkek, Palermo’daki evlerinde 70’li yaşlarında iki kişi ve 88 yaşında bir kadın vardı. Ülkenin bazı bölgelerinde, rekor kıran sıcaklıkların, 47’in kıta çapındaki rekoru olan 4,2021 C’ye yakın olan 48,8 ° C’ye yükseldiği görüldü.

Sicilya’dan sosyal medyada yayınlanan görüntüler, tüm yol ve yamaçların alevler içinde olduğunu gösterdi.

Olağanüstü hal ilan eden Yunanistan’ın Rodos adasındaki evlerden ve tatil yerlerinden 20 binden fazla kişi tahliye edilirken, Girit adası yüksek alarm durumundayken binlerce kişi de Evia ve Korfu adalarını terk etmek zorunda kaldı. Yunanistan’ın sivil koruma bakanlığı, Çarşamba günü ülkenin 000 bölgesinden altısında çıkan yangından kaynaklanan “aşırı tehlike” konusunda uyardı.

İngiltere’nin tatil havayolları Jet2 ve Tui, Rodos’a tüm kalkışları iptal ederken, bir havaalanı yetkilisi AFP’ye yaptığı açıklamada, 5.000’den fazla kişinin Pazar ve Salı günleri arasında acil uçuşlarla adadan ayrıldığını söyledi.

Tunus’ta orman yangınları, kıyı köyü Melloula’dan 300 kişinin tahliye edilmesine neden oldu. Türkiye, güneydeki Antalya ilinde orman yangınları çıktığını gördü. Hırvatistan da Pazartesi günü Dubrovnik’in güneyinde orman yangınları olduğunu bildirmesine karşın, itfaiye teşkilatı Çarşamba günü bunların kontrol altında olduğunu doğruladı.

Bazı yetkililer, iklim değişikliği politikasını savunmak için trajediden yararlandılar. “İklim kargaşası hepimizden, hiç kimse için hiçbir alibis olmadan, bir adım değişikliği talep ediyor.” İtalya Sivil Koruma Bakanı Nello Musumeci Salı günü yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Dünya Hava Durumu Atıf grubu Pazartesi günü yayınladığı bir raporda, insanlar fosil yakıtları yakarak gezegeni ısıtmamış olsaydı, şu anda Avrupa’yı yutan ısı dalgalarının imkansız olacağını iddia etti. Avrupa geçen yıl benzer koşullara katlandı ve 61’de 000.2022 kişi sıcağa bağlı koşullardan öldü.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.