Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 27°C

Otis Kasırgası Yıkıcı Hasara Yol Açtı

Otis Kasırgası Yıkıcı Hasara Yol Açtı
25 Ekim 2023 22:57

NOAA, Otis Kasırgası’nın Kategori 5 fırtına olarak Meksika’da karaya çıktıktan sonra ‘yıkıcı hasara’ yol açmasının muhtemel olduğunu söylüyor…

Fırtına Çarşamba günü bir Meksika tatil beldesi olan Acapulco yakınlarında karaya ulaştı.

Otis Kasırgası şu anda Meksika’nın Pasifik Kıyısını vuran en güçlü kasırga olarak kayıtlara geçti ve saatte 165 mil hıza ulaşan rüzgarıyla Kategori 5 olarak karaya ulaştı.

1 4 Life Haber Ajansı
2 4 Life Haber Ajansı
3 3 Life Haber Ajansı
4 2 Life Haber Ajansı
5 1 Life Haber Ajansı

ABD Ulusal Kasırga Merkezi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Otis Kasırgası’nın güçlenerek Kategori 5 fırtınaya dönüştüğünü ve Meksika’da “yıkıcı hasara” yol açmasının beklendiğini bildirdi. Salı sabahı itibariyle tropik bir fırtına olan kasırga 24 saat içinde hızla şiddetlendi.

Otis’ten önce Meksika’nın Pasifik Kıyısını vuran en güçlü kasırga 2015 yılında Kategori 4 Patricia Kasırgasıydı.

Bir bültene göre, fırtına Çarşamba günü yerel saatle 01.00 sularında bir Meksika tatil beldesi olan Acapulco’ya yaklaşırken rüzgar hızı 165 mil/saate yaklaştı.

Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador Çarşamba sabahı geç saatlerde yaptığı açıklamada o sırada herhangi bir ölüm vakası bildirilmediğini ancak en çok etkilenen bölgelerde iletişim yeniden sağlandıkça bu durumun değişebileceğini söyledi.

“Bütün gün yağmur yağacak ve iletişimi yeniden kurmaya çalışıyoruz. Şu ana kadar insan kayıplarına ilişkin elimizde veri yok, ancak maddi hasar, bozuk yollar … Acapulco’ya ulaşan otoyolda toprak kaymaları olduğuna dair veriler var” dedi.

López Obrador “Uçak ya da helikopterle uçma imkanı yok. Beklemek zorundayız, tahminlere göre şiddeti azalacak,” dedi.

Otis 24 saatten kısa bir süre içinde tropikal fırtınadan saatte 165 mil hızla esen Kategori 5 kasırgaya dönüştü. Böylesine hızlı bir yoğunlaşma Otis’i kayıtlara geçen en iyi tropikal siklonlar arasına sokmaktadır.

López Obrador, “Bu çok güçlü bir kasırga ve alışılmadık bir davranış sergiledi,” dedi.

Yetkililer, Guerrero ve Oaxaca’nın batı kıyı kesimleri de dahil olmak üzere Perşembe gününe kadar 20 inç’e kadar yağmurun beklendiği bölgelerde ani sellerin de mümkün olduğunu söyledi.

Ulusal Kasırga Merkezi, “Bu yağışlar ani ve kentsel sellerin yanı sıra yüksek arazilerde çamur kaymalarına yol açacak” dedi.

Fırtına Çarşamba günü öğle saatlerinde zayıflayarak tropikal fırtınaya dönüştü.

Bültende “Otis muhtemelen Çarşamba gecesi güney Meksika üzerinde dağılacak” denildi.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.