Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 26°C
Çar 22°C

Ozon Tabakası İyileşiyor

Ozon Tabakası İyileşiyor
11 Ocak 2023 21:43
84

Yeni bir rapora göre, insanlığın yıkıcı ajanları aşamalı olarak ortadan kaldırma çabası nedeniyle ozon tabakası yavaş yavaş iyileşiyor

BM destekli bir grup uzman Pazartesi günü yaptığı açıklamada, insanlığın zararlı kimyasalların kullanımıyla mücadeledeki başarısı sayesinde, Dünya’nın ozon tabakasının kırk yıl içinde tamamen yenilenme yolunda olduğunu söyledi.

Bir dizi önde gelen küresel kurumdan araştırmacıları içeren uzmanlar paneli, ozon tabakasını incelten maddeleri düzenleyen önemli bir çevre anlaşması olan 1987 Montreal Protokolünün amaçlandığı gibi çalıştığını doğruladı. Sonuç olarak, panelin protokolün ilerlemesine ilişkin son raporuna göre, insanlık ozon tabakasına zarar veren yasaklı maddelerin yaklaşık %99’unu aşamalı olarak ortadan kaldırmayı başardı.

Analiz, üst stratosferdeki koruyucu ozon tabakasında kayda değer bir iyileşme olduğunu ve insanların ultraviyole ışınlarına maruz kalmasını azalttığını ortaya koyuyor. Ozon kalkanı, Güneş radyasyonunun çoğunu emdiği için gezegen için hayati önem taşıyor.

Rapora göre, eğer insanlık mevcut politikalarını devam ettirirse, ozon kalkanı 2040 yılına kadar 1980’lerdeki seviyesine geri dönecek. Aynı dönemde, ozon tabakasının en ince olduğu Antarktika ve Kuzey Kutbu’nda da toparlanma bekleniyor.

BM Çevre Programı Ozon Sekreterliği yönetici sekreteri Meg Seki, “Montreal Protokolü’nün iklim değişikliğinin hafifletilmesi üzerindeki etkisi ne kadar vurgulansa azdır” dedi.

Bu yasal çerçevenin, küresel ısınmayı tahminen 0,5°C azaltmaya yardımcı olduğu göz önüne alındığında, çevre üzerinde genel olarak olumlu bir etkiye sahip olduğu da söylenmektedir.

Bir ozon deliği fenomeni ilk olarak 1985 yılında, bilim adamlarının ozon tabakasının incelmesinin ortaya çıkabileceği korkunç sonuçlara ilişkin uyarılar yayınlamasıyla keşfedildi. Ultraviyole ışınlarının seviyesindeki artış, insanlarda daha sık cilt kanseri ve katarakt vakaları riski oluştururken, aynı zamanda doğaya büyük zarar verme potansiyeline sahip.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.