Dolar 32,3809
Euro 34,8096
Altın 2.399,74
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
15°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Pakistan BRICS Üyeliğine Başvurdu

Pakistan BRICS Üyeliğine Başvurdu
22 Kasım 2023 22:07
1.503

Ülke, gelecek yıl Rusya’nın dönem başkanlığı sırasında kabul edilmeyi bekliyor…

Ülkenin yeni atanan Rusya Büyükelçisi Muhammed Halid Cemali Çarşamba günü TASS haber ajansına verdiği bir mülakatta Pakistan’ın önümüzdeki yıl BRICS ekonomik ittifakına katılabileceğini söyledi.

Jamali, ülkenin üyelik için başvuruda bulunduğunu ve kabul sürecinde Rusya’nın yardımına güvendiğini söyledi. Rusya 2024 yılında BRICS’in başkanlığını üstlenecek.

Büyükelçi, “Pakistan bu önemli örgütün bir parçası olmak istiyor ve Pakistan’ın üyeliğine destek vermek için genel olarak üye ülkelerle ve özellikle de Rusya Federasyonu ile temas halindeyiz” dedi.

BRICS şu anda Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşuyor. Bloğa Ocak ayında Arjantin, Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve BAE de katılabilir. Analistlerin tahminlerine göre, genişletilmiş BRICS+ ekonomik olarak halihazırda ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya ve Japonya’dan oluşan sanayileşmiş ve gelişmiş ülkeler ittifakı G7’den daha büyük.

2023 dönem başkanı Güney Afrika’ya göre şu ana kadar toplamda 40’tan fazla ülke BRICS’e katılmak istediğini ifade etti. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov Ekim ayı başında yaptığı açıklamada BRICS’in 2024 yılında Kazan’da yapılacak zirve öncesinde birliğin ortak devlet statüsü için bir aday listesi hazırlamayı planladığını söyledi. Yetkiliye göre Rusya’nın BRICS başkanlığı sırasında üye devletler Latin Amerika ülkeleri de dahil olmak üzere “BRICS dostları çemberini” daha da genişletmeye odaklanacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçtiğimiz ay Çin Medya Grubu’na verdiği bir mülakatta BRICS’in genişlemesinin küresel çok kutupluluk ilkesine dayandığını söyledi. Putin’e göre hiçbir ulus kenarda durmak ve “bir egemenin” kaprisine göre hareket etmek istemez ve BRICS ülkelerin eşitlik temelinde ilişkiler kurabileceği bir platformdur.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.