Dolar 32,4953
Euro 34,7830
Altın 2.409,82
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 18°C

Pakistan’ın Eski Başbakanı Tutuklandı

Pakistan’ın Eski Başbakanı Tutuklandı
9 Mayıs 2023 20:53
263

Muhalif siyasetçinin sözcüsü, tutuklamanın “tüm yasalara aykırı” olarak yapıldığını iddia ediyor…

Polis, Pakistan’ın eski Başbakanı Imran Khan’ın Salı günü ülkenin başkenti İslamabad’da gözaltına alındığını söyledi. Muhalefet liderinin tutuklandığı sözcüsü tarafından da doğrulandı.

Yerel yayın kuruluşu Geo TV’ye göre tutuklama, Khan’ın aleyhindeki bir yolsuzluk davasının duruşması için İslamabad Yüksek Mahkemesine gelmesi sırasında gerçekleşti.

Bir yılı aşkın bir süre önce görevinden atıldıktan sonra 70 yaşındaki hakkında düzinelerce yasal işlem başlatıldı.

Tanıklar Reuters’e, eski başbakan yerleşkeye girer girmez zırhlı araçların ve tam teçhizatlı polislerin olay yerine geldiğini söyledi.

Mahkemeye giden kapıların kapatıldığı bildirildi ve Khan kısa süre sonra yoğun güvenlik altında binadan çıkarıldı.

Olay yerinde kaydedildiği iddia edilen görüntüler, politikacının coplar, sopalar ve kalkanlarla donanmış birkaç düzine kolluk kuvveti tarafından zırhlı bir SUV’a doğru götürüldüğünü gösteriyor.

İslamabad Polisi Twitter’da Khan’ın bir rüşvet davasıyla bağlantılı olarak tutuklandığını söyledi.

Eski Başbakan’ın sözcüsü Raoof Hasan, El Cezire’ye yasadışı bir şekilde detaylandırıldığını söyledi. Hasan, “Hâkimler huzuruna çıkamadan mahkeme içinden götürüldü ki bu tüm kanunlara aykırıdır” diye ısrar etti.

Khan’ın partisi Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), hükümetin liderlerini “kaçırarak” ‘kırmızı çizgiyi’ aştığını iddia etti . Taraftarları sokaklara çıkmaya çağırdı ve tweet’te şunları söyledi: “Pakistan halkı, sizin zamanınız. Khan her zaman senin yanında oldu, şimdi onun yanında olma zamanı.”

Çağrı, Karaçi, Lahor ve Peşaver eyalet başkentlerinden ve diğer büyük şehirlerden gelen protesto raporlarıyla yanıtlandı.

PTI’nin göstericileri barışçıl kalmaya çağırmasına rağmen, birkaç yerde çatışma çıktı. Medya, polisin Karaçi’deki kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığını, Khan’ın memleketi Lahor’da ise tazyikli su konuşlandırıldığını söyledi. PTI ayrıca Faysalabad’da en az bir protestocunun kurşun yarası aldığını iddia etti.

Bu arada İçişleri Bakanı Rana Sanaullah, Khan’ın tutuklanmasının “bağımsız bir kurum” olan Ulusal Hesap Verebilirlik Bürosu (NAB) tarafından verilen talimatla “yasaya uygun” yapıldığında ısrar etti.

Geo TV’ye göre Khan’ın Çarşamba günü yolsuzlukla mücadele mahkemesine çıkması planlanmıştı.

Aynı zamanda eski bir kriket yıldızı olan Khan, 2018’den Nisan 2022’de yapılan güvensizlik oylamasının ardından görevden alınmasına kadar Pakistan başbakanı olarak görev yaptı.

Politikacı, ABD öncülüğündeki bir “uluslararası komplo” sonucunda görevden alındığını iddia etti ve muhaliflerini yabancı güçlerden para almakla suçladı.

Khan, o zamandan beri iktidara geri dönmek için aktif girişimlerde bulunuyor ve ülke genelinde destekçilerinin büyük mitinglerini düzenliyor. Eski Başbakan, geçen Kasım ayında Wazirabad kentindeki bir olay sırasında kendisine birkaç kurşun atıldığı için bir suikast girişiminden sağ kurtuldu. Bacağından vuruldu, yarasının hayati tehlikesi olmadığı ortaya çıktı.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.