Dolar 32,4280
Euro 34,5989
Altın 2.382,00
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Per 16°C
Cum 18°C
Cts 17°C
Paz 18°C

Parisliler Farelerle Yaşamalı

Parisliler Farelerle Yaşamalı
13 Haziran 2023 00:18
1.048

Kemirgenlerin yaklaşık altı milyonunun Işık Şehrinde yaşadığı tahmin edilmektedir…

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, geçen hafta bir şehir yetkilisinin yaptığı açıklamada, Fransız başkentindeki vatandaşların haşaratı yok etmeye çalışmak yerine farelerle birlikte barış içinde bir arada yaşamayı öğrenmeleri gerekip gerekmediğini araştırmak için bir komite kurmayı planladığını söyledi.

“Belediye başkanının rehberliğinde, birlikte yaşama sorunu üzerine bir komite kurmaya karar verdik.” Paris’in halk sağlığından sorumlu belediye başkan yardımcısı Anne Souyris, Perşembe günü Paris Konseyi’nin bir toplantısında söyledi.

Yeni açıklanan politika, Paris’te şehrin tahmini altı milyon faresiyle mücadele etmek için uygulanan önceki önlemlerden önemli bir sapmayı temsil ediyor. Başkentin 2017 sıçan karşıtı planı, fonlarının 1,8 milyon dolarını, hava geçirmez çöp kutularının kurulması ve şehirdeki binlerce alanda sıçan zehirinin geniş çaplı kullanımı gibi bir dizi kemirgen karşıtı politikaya yönlendirdi.

Sıçan sorununun, Paris’teki son emeklilik reformu protestolarıyla daha da şiddetlendiği düşünülüyor ve bu protestolar haftalarca şehir sokaklarında çöp toplanmadı.

Paris’in sıçan nüfusu hala insan meslektaşlarından yaklaşık 3:1 oranında daha fazla olduğu için, yeni önlemler düşünülüyor – Souyris, komitenin Parisliler ve sıçanların şehirde yaşayan insanlar için “dayanılmaz olmayan” bir arada yaşamaları için “en verimli” yolu kuracağını söyledi.

Yine de eleştirmenler, planın kemirgen konusunda havlu atmak anlamına geldiğini söylüyor. “Anne Hidalgo’nun ekibi asla hayal kırıklığına uğratmaz,” diye tweetledi politikacı Geoffroy Boulard, sık sık şehrin “sıçanların çoğalmasını” vurguladı. “Paris daha iyisini hak ediyor” diye ekledi.

Bazı hayvan hakları grupları yeni planları daha hoş karşılıyor. Paris Animal Zoopolis, önceki kontrol yöntemlerinin “etkisiz ve acımasız” olduğunu söyledi. “Yeni yöntemler çok önemli.”

Paris’in uzun zamandır haşaratla fırtınalı bir ilişkisi var. Sıçanlar, 14. yüzyılda şehir nüfusunun yarısını öldüren hıyarcıklı vebanın yayılmasından büyük ölçüde sorumluydu. Bununla birlikte, hayvanlar aynı zamanda Fransa-Prusya savaşında 1870-71 Paris Kuşatması sırasında vatandaşların açlıktan kurtulmalarına yardımcı oldu.

Paris, sıçan istilaları gibi asırlık sorunları ele almak için yeni yöntemler tasarlamaya çalışırken yalnız değil. New York, Nisan ayında kendi kemirgen sorunlarıyla başa çıkmak için ilk sözde ‘sıçan çarı’nı atarken, Fransa’nın Toulouse şehri, sıçan popülasyonunu kontrol altına almaya yardımcı olmak için yaban gelinciği kullanımını kullandı.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.