Dolar 32,5490
Euro 34,8241
Altın 2.439,12
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 31°C
Az Bulutlu
Samsun
31°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 18°C

Pentagon: “Çin, ABD İçin En Büyük Tehdit Olmaya Devam Ediyor”

Pentagon: “Çin, ABD İçin En Büyük Tehdit Olmaya Devam Ediyor”
28 Ekim 2022 22:07
137

Ukrayna krizi konusunda Rusya ile artan gerilime rağmen, Amerikalı generaller yine Pekin’i bir numaralı endişeleri olarak belirlediler.

Pentagon’un son yıllık savunma değerlendirmesinde, Ukrayna ihtilafı Washington ve Moskova arasındaki gerilimi tırmandırırken bile Çin, ABD için en büyük ulusal güvenlik tehdidi olmaya devam ediyor.

Pentagon Perşembe günü yaptığı açıklamada , “ABD ulusal güvenliğine yönelik en kapsamlı ve ciddi meydan okuma, Çin Halk Cumhuriyeti’nin (Çin Halk Cumhuriyeti) Hint-Pasifik bölgesini ve uluslararası sistemi kendi çıkarlarına ve otoriter tercihlerine uyacak şekilde yeniden şekillendirmeye yönelik zorlayıcı ve giderek artan saldırgan çabalarıdır” dedi. 2022 Ulusal Savunma Stratejisi (NDS) raporunda.

Pentagon, Pekin’in Asya’daki ABD ittifaklarını baltalamaya ve artan ekonomik ve askeri nüfuzunu “komşularını zorlamak ve çıkarlarını tehdit etmek” için kullanmaya çalıştığını iddia etti. Özellikle Çin’in Tayvan’a karşı giderek daha fazla kışkırtıcı söylem ve baskı kullanarak bölgede barış ve istikrarı tehdit ettiği iddia ediliyor.

Raporda, “Bu, Doğu Çin Denizi, Güney Çin Denizi ve Çin-Hindistan sınırındaki Fiili Kontrol Hattı boyunca uzanan daha geniş bir istikrarsızlaştırıcı ve zorlayıcı ÇHC davranışı modelinin bir parçası” iddiasında bulundu. Bu arada Çin, “ABD askeri avantajlarını dengelemeye odaklanarak” Halk Kurtuluş Ordusunun neredeyse her yönünü genişletti ve modernize etti .

Batı’nın Rusya’ya yaptırım uygulama ve Ukrayna’ya milyarlarca dolarlık askeri yardım sağlama çabalarına öncülük ederken, ABD, Pekin’in kendi egemen topraklarının bir parçası olduğunu iddia ettiği Tayvan üzerindeki gerilimi artırdı. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Pekin’in gezinin Taipei’deki ayrılıkçıları cesaretlendireceği ve ABD-Çin ilişkilerini baltalayacağı yönündeki uyarılarına karşı çıktıktan sonra Ağustos ayında kendi kendini yöneten adayı ziyaret etti. Pelosi ne olursa olsun Tayvan’a gittikten sonra Çin, Washington ile askeri ve iklim bağlarını kopararak yanıt verdi.

Pentagon, Pekin’in nükleer silahlarını geliştirmeye yönelik yatırımları nedeniyle, ABD’nin gelişmiş ve çeşitli nükleer yeteneklere sahip iki büyük gücü – Çin ve Rusya’yı – caydırmak ve böylece “stratejik istikrar üzerinde yeni stresler yaratmak” zorluğuyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Rapor, Rusya’yı “akut bir tehdit” olarak nitelendirdi , Çin’in sunduğu “hızlanma zorluğu” nun bir adım altında . Savunma Bakanı Lloyd Austin, NDS’ye eşlik eden bir notta , “Rusya’nın Ukrayna’yı sebepsiz, haksız ve pervasız işgali, onun sorumsuz davranışının altını çiziyor” dedi. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısına yanıt verme çabaları, değerlerimizin gücünü ve askeri gücümüzün müttefiklerimiz ve ortaklarımızınkiyle birlikte kullanan bir stratejinin önemini de çarpıcı biçimde vurgulamaktadır.”

Austin, Çin’den farklı olarak Rusya’nın uzun vadede ABD’ye “sistematik olarak meydan okuyamayacağını” söyledi. Pekin, “hem uluslararası düzeni yeniden şekillendirme niyetine hem de giderek artan güce sahip tek rakip” diye ekledi.

Pentagon ayrıca İran ve Kuzey Kore’yi önemli tehditler olarak tanımladı.

Çin daha önce ABD güvenliğine bir tehdit olarak damgalanmakta güçlük çekiyordu. Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Mao Ning bu ayın başlarında yaptığı açıklamada , “Modası geçmiş Soğuk Savaş zihniyetine ve sıfır toplamlı zihniyete karşıyız” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.