Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 19°C
Sal 21°C
Çar 18°C

Pentagon Elon Musk İle Askeri Anlaşmayı Açıkladı

Pentagon Elon Musk İle Askeri Anlaşmayı Açıkladı
29 Eylül 2023 21:51
1.241

Milyarder girişimci Starlink ağının ‘savaşa katılmaması’ gerektiği konusunda ısrar etmeye devam ediyor
SpaceX, yeni ‘Starshield’ programının bir parçası olarak uydu hizmetleri sağlamak üzere Pentagon ile ilk sözleşmesini imzaladı. CEO Elon Musk bu çabayı “sivil” Starlink sistemine askeri bir alternatif olarak tanımladı, ancak görünüşe göre mevcut uydu takımyıldızına güvenecek.

Çarşamba günü X’te (eski adıyla Twitter) yaptığı bir paylaşımda Musk, SpaceX’in ABD Uzay Kuvvetleri ile bir anlaşma yaptığına dair haberlere ağırlık vererek Starshield projesinin “ABD hükümetine ait olacağını ve [Savunma Bakanlığı] tarafından kontrol edileceğini” doğruladı.

“Starlink sivil bir ağ olmalı, savaşa katılmamalı” diyen Musk, uyduların Rusya ile çatışma sırasında Ukrayna’da kullanılmasına atıfta bulunarak, “Bu doğru bir düzen” diye ekledi.

Ancak Musk’ın savaşa dahil olma konusundaki isteksizliğine rağmen, Bloomberg’e göre yeni Uzay Kuvvetleri sözleşmesi SpaceX’in Starlink ağının bir kısmını Pentagon’a etkin bir şekilde kiralayarak aynı uydular üzerinden hizmet vermesini sağlayacak.
Hava Kuvvetleri sözcüsü Ann Stefanek Bloomberg News’e yaptığı açıklamada, maksimum 70 milyon dolar fiyat etiketine sahip sözleşmenin “Starlink takımyıldızı üzerinden Starshield uçtan uca hizmet, kullanıcı terminalleri, yardımcı ekipman, ağ yönetimi ve diğer ilgili hizmetleri sağladığını” söyledi.

Haberde Musk’ın havacılık şirketinin 2028’e kadar uzanan yaklaşık 1 milyar dolarlık Pentagon sözleşmesi için yarıştığı ve Uzay Kuvvetleri’nin Yaygınlaştırılmış Alçak Dünya Yörüngesi programının bir parçası olarak mevcut iletişim uydularını askeri kullanım için yeniden tasarlamaya çalıştığı belirtildi.

Musk, geçtiğimiz yıl Kiev’in Rusya’nın Karadeniz filosuna yönelik saldırıları desteklemek için Starlink ağını kullanma talebini reddettiği iddiasının ardından, SpaceX’in Ukrayna’daki kararları nedeniyle ABD’li yetkililerin eleştirilerine maruz kalmıştı. Milyarderin biyografi yazarı Walter Isaacson, bu ayın başlarında Musk’ın projeden elini eteğini çekmek için “Starlink’in askeri bir versiyonunu” geliştirdiğini açıkladı.

“Tüm bu olaylar sırasında onunla konuştum ve bir gece geç saatlerde ‘Ben neden bu savaştayım’ dedi, ‘Ben Starlink’i insanlar rahatlasın, Netflix filmleri izlesin ve video oyunları oynasın diye yarattım. Nükleer bir savaş başlatabilecek bir şey yaratmak istemedim’ dedi.” Yazar, Washington Post’a yaptığı yorumlarda bunu hatırlattı.

Isaacson, Musk’ın “Starlink ekipmanının belirli bir miktarını… ABD ordusuna satmaya ve onlara tam kontrol vermeye karar verdiğini, bu nedenle artık coğrafi sınırlamayı kontrol etmediğini” söyleyerek uydu ağına konulabilecek coğrafi kısıtlamalara atıfta bulundu.

Musk daha önce de ABD’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımların SpaceX’in Starlink kapsama alanını Kırım’a kadar genişletmesini engellediğini iddia etmiş ve şirketin “ABD hükümetinin açık onayı olmadan… ülkeye bağlantı kurmasına izin verilmediği” konusunda ısrar etmişti. Bununla birlikte, “büyük bir savaş ve çatışma tırmanışının suç ortağı” olmak istemediğini de söyleyerek, kararın yalnızca ABD kısıtlamalarından kaynaklanmadığını öne sürdü.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.