Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 19°C
Sal 21°C
Çar 18°C

Pentagon İran’ı İsrail Krizini Tırmandırmaması Konusunda Uyardı

Pentagon İran’ı İsrail Krizini Tırmandırmaması Konusunda Uyardı
23 Ekim 2023 20:52
1.744

ABD Savunma Bakanı, Tahran ve müttefiklerinin saldırılarına karşılık verme sözü verdi…

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İran ve müttefiklerinin İsrail-Hamas savaşının yarattığı kargaşadan faydalanmak istemesi nedeniyle Orta Doğu’daki Amerikan güçlerinin saldırıya uğrama riskinin arttığı uyarısında bulundu.

Austin Pazar günü ABC News’e verdiği mülakatta, Irak ve Suriye’de ABD askerlerinin bulunduğu üslerin son günlerde roket ve insansız hava aracı saldırılarına hedef olduğunu ve Pentagon’un İsrail krizinin daha da tırmanmasından endişe duyduğunu söyledi. “Aslında gördüğümüz şey, bölgedeki birliklerimize ve halkımıza yönelik saldırıların önemli ölçüde artma ihtimalidir ve bu nedenle birliklerimizin iyi bir konumda olduğundan, korunduğundan ve karşılık verme kabiliyetine sahip olduğumuzdan emin olmak için ne gerekiyorsa yapacağız.”

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e karşı sürpriz saldırılar başlatmasından kısa bir süre sonra Pentagon iki uçak gemisi, beş güdümlü füze destroyeri ve diğer gemileri Doğu Akdeniz’e gönderdi. USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisi liderliğindeki saldırı gruplarından biri Cumartesi günü Basra Körfezi’ne yönlendirildi ve Pentagon bölgedeki ABD güçlerinin korunmasına yardımcı olmak için açıklanmayan birkaç yerde ilave füze bataryalarını aktif hale getirdiğini söyledi.

Austin, “Bu ek konuşlandırma, bu çatışmayı genişletmek isteyenlere başka bir mesaj gönderiyor” dedi. Austin sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer herhangi bir grup ya da ülke bu çatışmayı genişletmek ve gördüğümüz bu talihsiz durumdan faydalanmak istiyorsa, tavsiyemiz şu: bunu yapmayın. Kendimizi savunma hakkımızı saklı tutuyoruz ve uygun önlemleri almakta tereddüt etmeyeceğiz.”

Kızıldeniz’de bulunan USS Carney destroyeri Perşembe günü Yemen’in İran destekli Husi isyancılar tarafından kontrol edilen bölgesinden fırlatılan üç füze ve birkaç insansız hava aracını düşürdü. Pentagon sözcüsü füzelerin kuzeye, potansiyel olarak İsrail’deki hedeflere doğru gittiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Austin’in endişelerini yineleyerek Washington’un İran destekli gruplar tarafından Amerikan birliklerine yönelik yeni saldırılar beklediğini söyledi. Pazar günü NBC News’e verdiği mülakatta “Halkımızı etkili bir şekilde savunabilmemiz ve gerektiğinde kararlı bir şekilde karşılık verebilmemiz için adımlar atıyoruz” dedi. “İstediğimiz ya da aradığımız şey bu değil. Biz gerilimin tırmanmasını istemiyoruz. İkinci ya da üçüncü bir cephenin geliştiğini görmek istemiyoruz. Kuvvetlerimizin ya da personelimizin ateş altında kalmasını istemiyoruz ama böyle bir şey olursa buna hazırız.”

ABD Dışişleri Bakanlığı Pazar günü acil olmayan tüm hükümet çalışanlarının ve ailelerinin Irak’tan ayrılması talimatını verdi. Bakanlık, artan güvenlik tehditlerini gerekçe göstererek Cuma günü Bağdat’taki büyükelçiliği ve Erbil’deki konsolosluğu için de benzer bir emir yayınlamıştı. Bakanlığın güncellenen seyahat tavsiyesinde, güvenlik riskleri ve ülkedeki ABD diplomatik tesislerinin ABD vatandaşlarına destek sağlama kapasitesinin sınırlı olması gerekçe gösterilerek Amerikalılar Irak’a gitmemeleri konusunda uyarıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.