Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 27°C

Pentagon Tahran’ı Hindistan Yakınlarında Petrol Tankerine Saldırmakla Suçladı

Pentagon Tahran’ı Hindistan Yakınlarında Petrol Tankerine Saldırmakla Suçladı
24 Aralık 2023 23:59

Bir İngiliz güvenlik firması Chem Pluto’nun İsrail bağlantılı bir gemi olduğunu iddia etti…

Pentagon, İran’ı Cumartesi günü Hint Okyanusu’nda bir petrol tankerine düzenlenen insansız hava aracı saldırısını düzenlemekle suçladı. Gemiye yapılan saldırıda can kaybı ve ciddi bir hasar meydana gelmedi.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Pazar günü Reuters’e yaptığı açıklamada “Liberya bandıralı, Japon sahipli ve Hollanda tarafından işletilen” Chem Pluto adlı kimyasal tankerin Hindistan kıyılarının yaklaşık 200 deniz mili (370 km) açığında “İran’dan ateşlenen tek yönlü bir saldırı dronu tarafından” vurulduğunu iddia etti. İranlı yetkililer bu iddiayla ilgili henüz bir yorum yapmadı.

Hindistan Sahil Güvenliği, 21 mürettebat arasında can kaybı olmadığını belirterek, “şüpheli drone saldırısı” olarak nitelendirdiği olayın ardından gemide çıkan yangını söndürmeyi başardıklarını açıkladı.

İngiliz deniz güvenlik firması Ambrey, geminin “İsrail bağlantılı” olduğunu iddia etti ancak bu bağlantıyı detaylandırmadı ve tankerin Suudi Arabistan’dan Hindistan’a gitmekte olduğunu söyledi. Şirket saldırı sonucunda gemide “yapısal hasar” meydana geldiğini ve “gemiye bir miktar su alındığını” belirtti.

Bu son olay, Yemen’i fiilen yöneten Husi isyancıların, IDF’nin Gazze’ye yönelik saldırılarına karşılık olarak Aden Körfezi’nden Kızıldeniz’e geçmeye çalışan İsrail bağlantılı gemilere saldırma sözü vermesinden bir hafta sonra meydana geldi.

İsrail, Filistinli silahlı grup Hamas’ın Ekim ayı başında Gazze’ye bir baskın düzenlemesinin ardından bölgeye askeri bir operasyon başlatmış ve o zamandan bu yana yaşanan çatışmalarda en az 1,200 İsrailli ve 20,000 Filistinli hayatını kaybetmişti.

Deniz taşımacılığına yönelik tehdidin, binlerce gemiyi bir saldırı riskini göze almak yerine, yolculuklarına haftalar ekleyerek Afrika çevresinde yeniden rota belirlemeye zorladığı bildirildi.

ABD daha önce İran’ın Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik Husi saldırılarına “derinden müdahil olduğunu” iddia etmiş ve Tahran’ın isyancılara insansız hava araçları, füzeler ve istihbarat sağladığını öne sürmüştü. İran bu iddiayı reddederek “direniş gruplarının” bağımsız hareket ettiklerini ve “İsrail’in işlediği savaş suçları ve soykırıma karşı koymak için Tahran’dan emir almadıkları” konusunda ısrar etti.

Husi saldırılarına karşılık olarak ABD ve bazı NATO müttefikleri Kızıldeniz’de devriye gezmek üzere ortak bir deniz görev gücü konuşlandırdı ve çok sayıda Yemen insansız hava aracını düşürdü. Ancak isyancılar İsrail bağlantılı gemilere saldırmaya devam edeceklerini ve Batı’nın herhangi bir saldırısının cevapsız kalmayacağını söylediler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.