Dolar 32,3528
Euro 34,8005
Altın 2.399,63
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Petrol Fiyatları Dört Ayın Zirvesine Ulaştı

Petrol Fiyatları Dört Ayın Zirvesine Ulaştı
18 Mart 2024 19:55
689

Brent vadeli işlemleri Pazartesi günü varil başına 86 doları aştı…

Ham petrol fiyatları Pazartesi günü varil başına 86 $’a yükselerek son dört ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, sektör uzmanları bu artışı Çin’in güçlü ekonomik verilerine ve Ukrayna’nın Rus petrol rafinerilerine yönelik insansız hava aracı saldırılarına bağlıyor.
Küresel gösterge Brent vadeli işlemleri geçen haftadan bu yana %4 artarak 9:45 GMT itibariyle varil başına 86 dolardan işlem görürken, ABD gösterge West Texas Intermediate 81 doların üzerindeydi.
Piyasa analistleri, Çin’in makro-ekonomik verilerinin beklentileri aşmasının ardından petrol fiyatlarının Kasım ayından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştığını ve Pekin ekonomisine ilişkin iyimserliği artırdığını söylüyor.
Dünyanın beşinci büyük deniz taşımacılığı şirketi Hapag-Lloyd’un CEO’su Rolf Habben Jansen’e göre, Çin’deki toparlanmanın yavaşlamasına ve Kızıldeniz üzerinden yapılan ticari taşımacılıkta devam eden aksaklıklara rağmen küresel ticarete ilişkin beklentiler de yükseldi.
Jansen Pazartesi günü CNBC’ye verdiği demeçte, “Birçok durumda stokların tükendiğini de görüyoruz ve şu ana kadar Çin Yeni Yılı’ndan sonra iyi bir toparlanma gördük” dedi.

Analistler ayrıca Ukrayna’nın Rus rafinerilerine yönelik son İHA saldırılarının jeopolitik riskleri artırarak ham petrol fiyatlarını yukarı çektiğini öne sürdü.

Ukrayna İHA’ları Cumartesi günü Rusya’nın birçok petrol rafinerisini hedef alarak enerji tesislerine yönelik son saldırı serisini gerçekleştirdi.

Saldırılar Rusya’nın Samara bölgesinde, Ukrayna sınırına 1.000 kilometreden fazla uzaklıktaki tesisleri hedef aldı. Bölge valisi Dmitry Azarov’a göre Rosneft’in Syzran’daki rafinerisinin topraklarında bir işleme ünitesi alev aldı. Tesisin kapasitesi yıllık 8,5 milyon varil ya da günde yaklaşık 170.000 varil. Vali, Novokuibyshevsk’teki ikinci bir rafineriye yönelik saldırı girişiminin de engellendiğini sözlerine ekledi.

Rusya’nın güneyindeki Krasnodar Bölgesi’nde yer alan Slavyansk-on-Kuban petrol rafinerisine düzenlenen bir başka insansız hava aracı saldırısında ise yerel yetkililere göre ölen ya da yaralanan olmadı.

Singapur’daki Vanda Insights’ın kurucusu Vandana Hari Pazartesi günü Bloomberg’e verdiği demeçte, “Rus rafinerilerine yapılan saldırılar geçen hafta ham petrol için varil başına 2 ila 3 dolar risk primi ekledi ve bu haftaya hafta sonu daha fazla saldırı ile başlarken bu prim yerinde duruyor” dedi.

Ham petrol fiyatlarındaki yükseliş OPEC+’nın üretim kesintileri ve ekonomistlerin bu yıl küresel açık beklentileriyle de desteklendi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya dahil müttefiklerinden oluşan OPEC+, Ekim 2022’de üretimi 2023 sonuna kadar günde 2 milyon varil (küresel arzın %2’sine eşdeğer) azaltma konusunda anlaştı. Grup daha sonra piyasayı dengelemek amacıyla kesintileri 2024 sonuna kadar uzatmayı kabul etti.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.