Dolar 32,5286
Euro 34,9326
Altın 2.438,75
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 22°C
Az Bulutlu
Samsun
22°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 18°C

Portekiz’de Binlerce Kişi Hayat Pahalılığını Protesto Etti

Portekiz’de Binlerce Kişi Hayat Pahalılığını Protesto Etti
26 Şubat 2023 15:26
158

Yüksek enflasyonun insanların iki yakasını bir araya getirmesini daha da zorlaştırdığı bir dönemde, Cumartesi günü binlerce kişi daha iyi yaşam koşulları talebiyle Lizbon sokaklarına çıktı.

Portekiz, Batı Avrupa’nın en fakir ülkelerinden biri ve hükümet verileri, işçilerin %50’sinden fazlasının geçen yıl ayda 1.000 avrodan (1.054,60 $) daha az kazandığını gösteriyor. Aylık asgari ücret 760 euro.

Portekiz’de ev fiyatları 2022’de %18,7 artarak otuz yılın en büyük artışı oldu ve kiralar da kısmen spekülatif bir emlak balonu nedeniyle önemli ölçüde arttı.

Sigorta komisyoncuları CIA Landlords tarafından yapılan bir araştırmaya göre, düşük ücretler ve yüksek kiralar, Lizbon’u dünyanın yaşamak için en az üçüncü şehri haline getiriyor. Portekiz’in %8,3’lük enflasyon oranı sorunu daha da kötüleştirdi.

‘Adil Yaşam’ hareketi tarafından düzenlenen protestoda 26 yaşındaki programcı Vitor David, bir gün Lizbon’a geri dönmek istediğini ancak çok pahalı olduğu için daha uzakta yaşamak zorunda kaldığını söyledi.

“Hayatımız öyle bir noktaya geliyor ki artık umudumuz kalmıyor. Bu çok zor.”

JKMHJRIZZ5ITNDDWUYTA2AI2XI Life Haber Ajansı
3GB6LRBGPJMJDK6MNY3Y5SGAHY Life Haber Ajansı
34T5DSLYJVMGZIN4V6LYJCJDDQ Life Haber Ajansı

Resmi veriler, Portekizlilerin yaklaşık %20’sinin yurtdışında yaşadığını gösteriyor.

Üniversiteden yeni mezun olan ancak halen işsiz olan Jose Reis, “Sesimizi duyurmak için buradayız” dedi.

Lizbon’un daha yoksul varoşlarında yaşayan insanlar tarafından yaratılan ‘Adil Yaşam’ hareketi, enflasyon yükselmeden önce zaten en savunmasız durumda olanların, devam eden yaşam maliyeti krizinden en çok etkilenenler olduğunu söylüyor.

Daha yüksek ücretler, temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarına bir üst sınır getirilmesi ve hükümetin konut konusunda harekete geçmesini istiyorlar.

Portekiz geçen hafta konut krizinin üstesinden gelmek için ağır bir önlem paketi açıkladı, ancak insan hakları grupları, yetkililerin zengin yabancıları ülkeye çekmek için Ekim ayında uygulamaya konulan Dijital Göçebe Vizesi gibi diğer politikaları desteklemeye devam etmesi durumunda önerilerin pek bir anlam ifade etmeyeceğini söylediler

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.