Dolar 32,2654
Euro 34,6992
Altın 2.400,92
BİST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Açık
Samsun
21°C
Açık
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 18°C
Cts 17°C

Protestocular ABD Hava Üssüne Saldırdı

Protestocular ABD Hava Üssüne Saldırdı
5 Kasım 2023 21:44
1.302

Binlerce Filistin yanlısı gösterici Washington’un İsrail’e verdiği desteği protesto etmek için İncirlik Hava Üssü’ne yürüdü…

Polis Pazar günü Türkiye’deki İncirlik Hava Üssü’nde düzenlenen Filistin yanlısı gösteriyi dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı. Protestoculardan oluşan bir konvoy, ABD ve İsrail’e karşı bir öfke gösterisi için günün erken saatlerinde Amerikan üssüne geldi.

Filistin ve Türk bayrakları taşıyan otomobil ve otobüsler Cuma günü İstanbul’dan yola çıkarak Suriye sınırına yakın Adana şehrinin hemen dışında bulunan üsse doğru yola çıktı. Konvoy, destekçilerini üsse vardıklarında “kuşatmaya” çağıran İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından organize edildi.

Protesto öncesinde üste güvenlik artırıldı ve yerel polis, tesis kuşatılamadan önce kalabalığa göz yaşartıcı gaz bombası attı.

Bazı protestocular Hamas yanlısı sloganlar attı. Güvenlik güçleri kalabalığı Amerikan üssünden uzaklaştırmak için göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve tazyikli su kullanıldı.

Müdahalenin ardından İHH organizatörlerinin kalabalığa dağılma çağrısında bulunduğu bildirildi. Olayda ölen ya da yaralanan olduğuna dair bir bilgi gelmedi.

İsrail’in geçtiğimiz ay Hamas’a karşı başlattığı hava operasyonunun ardından Türkiye genelinde protestolar patlak vermişti. İsrail hükümeti Gazze merkezli militan grubu hedef aldığını iddia etse de BM rakamlarına göre bombardımanlarda ölenlerin %67’sini kadın ve çocuklar oluşturuyor. Gazze Sağlık Bakanlığı’nın son rakamlarına göre İsrail tankları ve askerleri bölgeye girdiğinden bu yana 9.700’den fazla Filistinli hayatını kaybetti. Aynı dönemde, çoğu Hamas’ın 7 Ekim’de Yahudi devletine yönelik saldırısı sırasında olmak üzere İsrail’de 1.400’den fazla kişi öldürüldü.

ABD İsrail’i silah, mühimmat ve finansmanla desteklemenin yanı sıra bölgeye iki uçak gemisi grubu konuşlandırarak da destekledi. Türkiye ABD’nin NATO müttefiki olmasına rağmen, Ankara İsrail’deki büyükelçisini geri çağırırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İsrail ordusunu savaş suçu işlemekle suçladı ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile teması kesti.

Perşembe günü yaptığı açıklamada “Aklını tamamen yitirmiş ve kaybetmiş gibi görünen İsrail’i bir an önce durdurmamız gerektiğine inanıyorum” diyen Erdoğan, Ankara’nın “Gazze’deki savaş suçlarından sorumlu olanların adaletle yüzleşmesini sağlayacağını” da sözlerine ekledi.

ABD, İncirlik Hava Üssünü 1950’lerin ortalarından beri kullanıyor. Üs, on yıllar boyunca Sovyetler Birliği üzerindeki keşif uçuşları, Irak ve Afganistan’daki muharebe görevleri ve ABD’nin 2015 yılında İslam Devleti’ne (İD, eski adıyla IŞİD) karşı yürüttüğü harekât sırasında hava destek görevleri için bir hazırlık alanı oldu. ABD ayrıca İncirlik’te yaklaşık 50 adet B61 nükleer bomba depolamaktadır.

Üs zaman zaman ABD ve NATO karşıtı protestoların odak noktası olmuş, 2016 yılında Erdoğan’a yönelik darbe girişimi sırasında binlerce gösterici tesisi kuşatarak Amerikan bayraklarını yakmıştır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.