Dolar 32,3837
Euro 34,6942
Altın 2.407,13
BİST 10.088,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 19°C
Cts 18°C

Protestocular Kuran’ın Yakılmasının Ardından İsveç Büyükelçiliğini Bastı

Protestocular Kuran’ın Yakılmasının Ardından İsveç Büyükelçiliğini Bastı
29 Haziran 2023 18:30
874

Bağdat’taki diplomatik misyon, İsveç’in başkentindeki provokatif bir gösterinin ardından öfkeli bir kalabalık tarafından kısa bir süre işgal edildi…

Perşembe günü düzinelerce insan, iki gün önce Stockholm’de Kurban Bayramı’nın İslami bayramının kutlandığı sırada düzenlenen Kur’an yakma protestosuna öfkelenerek İsveç’in Irak büyükelçiliğini bastı. Olay daha önce yerel yetkililer tarafından onaylanmıştı.

Bağdat’taki gösteride, etkili Iraklı Şii din adamı Mukteda es-Sadr’ın eylem çağrılarının ardından diplomatik misyonun önünde bir kalabalık toplandı. Protestocular hem Arapça hem de İngilizce broşürler dağıttılar: “Anayasamız Kuran’dır. Liderimiz El Sadr’dır” diyen AFP, olay yerindeki fotoğrafçısına atıfta bulundu.

Toplananlar ayrıca, içeri girmeden ve tesisi kısa bir süre aşmadan önce elçilik kapılarına “Kuran’a Evet” yazan bir yazıyı sprey boya ile boyadılar. AFP’ye göre, kalabalık yaklaşık 15 dakika sonra, güvenlik güçleri gelir gelmez barışçıl bir şekilde ayrıldı.

İsveç Dışişleri Bakanlığı, yayıncı SVT’ye büyükelçilik personelinin “güvende” olduğunu ve bakanlığın onlarla temas halinde olduğunu söyledi. Çıkış, diplomatların binadan ayrılmayı ve güvenliğe ulaşmayı başardığını söyledi.

Çarşamba günü, El Sadr, İsveç büyükelçisinin sınır dışı edilmesi çağrısında bulundu ve onu “İslam’a düşman” bir ulusu temsil etmekle ve “ahlaksızlığı” desteklemekle suçladı. İsveç makamları tarafından Irak vatandaşı Salwan Momika olarak tanımlanan Stockholm dublörünün arkasındaki kişinin vatandaşlığından çıkarılmasını ve yargılanmak üzere Bağdat’a gönderilmesini talep etti.

Irak Yüksek Mahkemesi Başkanı Faik Zaidan’ın da İsveç’e Momika’yı iade etmesi çağrısında bulunduğu bildirildi. Irak hükümeti de eylemi kınadı, “ırkçı” olarak nitelendirdi ve “şiddet ve nefreti” teşvik ettiğini söyledi.

SVT’ye göre, yakıcı olay Ürdün, İran ve Fas’ta “keskin tepkilere” yol açtı ve ikincisi olayın ardından büyükelçisini bile geri çağırdı.

Rusya da Stockholm gösterisini kınadı. Rusya Devlet Duması, İsveçli yetkililerin, İslam karşıtı aktivistlerin Kur’an yakmalarına izin verilmesinin dini ve etnik gerilimlere yol açacağının tamamen farkında olduklarını açıkladı. Devlet Başkanı Vladimir Putin, dini inançları kasıtlı olarak rencide etmeyi suç olarak nitelendirdi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.