Dolar 32,3505
Euro 34,7733
Altın 2.402,36
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
15°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Putin Rusya Devlet Başkanlığı Seçimlerinde Tarihi Zafer Kazandı

Putin Rusya Devlet Başkanlığı Seçimlerinde Tarihi Zafer Kazandı
18 Mart 2024 19:50
684

Görevdeki devlet başkanı da toplam oyların rekor bir kısmını alarak görevde beşinci dönemini garantiledi…

Pazartesi günü Merkez Seçim Komisyonu (MSK) tarafından açıklanan resmi sonuçlara göre Vladimir Putin yeniden Rusya Devlet Başkanı seçildi.

Putin oyların %87.28’ini alarak rekor bir oy oranına ulaştı ve görevdeki beşinci dönemini de açık ara kazandı. Putin’in adaylığı 75 milyondan fazla seçmen tarafından desteklendi.

Putin’in 2024 yarışındaki rakipleri Komünist Parti adayı Nikolay Kharitonov, Yeni Halk partisinden Vladislav Davankov ve Liberal Demokratlardan Leonid Slutsky sırasıyla %4.31, %3.85 ve %3.20 oy aldı.

Putin ilk kez 2000 yılında başkan seçildi ve 2008 yılına kadar iki dönem üst üste dört yıl görev yaptı. Daha sonra 2008-2012 yılları arasında Rusya Devlet Başkanı olan Dmitry Medvedev’in başbakanı oldu. Medvedev görevde olduğu süre boyunca başkanlık süresini altı yıla uzattı. Putin, Medvedev’in yerine geçerek 2012’de bir kez daha devlet başkanı oldu ve 2018’de yeniden seçildi. Rusya, 2020’deki büyük anayasal reformun bir parçası olarak, seçim yönetmeliklerini değiştirerek Putin’in önceki dönemlerini “geçersiz kıldı” ve bu yıl tekrar aday olmasını sağladı.

Oylama öncesinde seçmenlere hitaben yaptığı konuşmada Putin, Rusları seçime katılmaya teşvik ederek “her bir oyun değerli ve önemli” olduğunu ve seçim sonucunun “ülkenin gelecek yıllardaki gelişimini şekillendireceğini” belirtti. Ayrıca Rusya’nın “zor bir dönemden” geçtiğini ve Ukrayna ihtilafı nedeniyle uygulanan Batı yaptırımları nedeniyle “neredeyse tüm alanlarda” sorunlarla karşı karşıya olduğunu kabul etti. Rusları bu zorlukların üstesinden gelmek için “birlik olmaya ve kendilerine güvenmeye devam etmeye” çağırdı.

Bu yılki seçimlere rekor düzeyde yüksek bir katılım gerçekleşti. MSK verilerine göre katılım oranı %74’ü aşarak 2018 seçimlerinin (%67,47) üzerine çıktı. En yüksek katılım oranı %90’ın üzerinde olmak üzere Çeçen Cumhuriyeti, Kemerovo bölgesi ve Tyva Cumhuriyeti’nde kaydedildi. Rusya’nın yeni bölgeleri olan Donetsk (DPR) ve Lugansk (LPR) Halk Cumhuriyetlerinin yanı sıra Kherson ve Zaporozhye Bölgelerinde de ilk kez Başkanlık seçimleri düzenlenmiştir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.