Dolar 32,5748
Euro 35,0148
Altın 2.432,32
BİST 9.773,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 22°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
22°C
Hafif Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C

Putin, Ukrayna Seferberliğinin İki Hafta İçinde Bitmesi Gerektiğini Söyledi

Putin, Ukrayna Seferberliğinin İki Hafta İçinde Bitmesi Gerektiğini Söyledi
15 Ekim 2022 13:34
148

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Cuma günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’da yüz binlerce askerin savaşmak üzere çağrıldığı ve çok sayıda kişinin kaçtığı bölücü bir seferberliğe son verme sözü vererek, Rusya’nın yedek asker çağırmayı iki hafta içinde bitirmesi gerektiğini söyledi.

Putin ayrıca, Rusya’nın bu hafta gerçekleştirdiği ve Ukrayna genelindeki hedeflere 100’den fazla uzun menzilli füze ateşlediği daha büyük hava saldırıları için “şimdilik” bir planı olmadığını söyledi.

Putin, Rus savaş alanı yenilgilerine yanıt olarak üç hafta önce seferberlik emri verdi. Ayrıca, kısmen işgal edilmiş dört Ukrayna eyaletinin ilhakını ilan etti ve nükleer silah kullanmakla tehdit etti.

Rusya, savaşın başlamasından bu yana yetkililere yönelik kamuoyu eleştirilerinin ilk işaretlerini gördü ve yetkililer bazı hataları kabul etti. Etnik azınlıkların üyeleri ve kırsal kesimde yaşayanlar, etnik Ruslardan ve şehir sakinlerinden daha yüksek oranlarda askere alınmaktan şikayet ettiler.

Putin, cephe hattının yalnızca sözleşmeli askerlerle savunmak için çok uzun olduğunu söyledi.

Beklenen 300.000 yedek askerin 222.000’inin zaten seferber edildiğini söyledi. Kazakistan’daki bir zirvenin sonunda düzenlediği basın toplantısında, “Bu çalışma sona eriyor” dedi. “Sanırım iki hafta içinde tüm seferberlik faaliyetleri bitecek.”

Seferberlik emri verildiğinden beri, Rus kuvvetleri Ukrayna’nın doğusunda ve güneyinde toprak kaybetmeye devam etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, her gece yaptığı video konuşmasında, bir kez daha Ukrayna güçlerinin tüm topraklarını geri alacağını söyledi.

“Evet, hala savaş alanına atacakları adamları var, silahları var, füzeleri var, Ukrayna’ya karşı kullandıkları (İran yapımı) şehidleri var” dedi. “Hala şehirlerimizi ve tüm Avrupalıları terörize etme, dünyaya şantaj yapma olasılıkları var. Ancak başarılı olma şansları yok ve Ukrayna ilerliyor çünkü hiçbir şansları olmayacak.”

Zelenskiy, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile görüştüğünü de söyledi. “Ülkelerimizin ve halklarımızın çıkarları için birlikte hareket etme olanaklarını görüştük. İhtiyacımız olan sonuçların mümkün olduğuna inanıyorum.”

ABD hükümeti, liderliğindeki OPEC+ petrol üreticisi grubu bu ay petrol üretim hedefini azaltacağını açıkladığı zaman, Suudileri Rusya’ya boyun eğmekle suçladı.

YENİ BİRLİKLER YARALANIYOR
Batılı bir yetkili, yeni harekete geçirilen Rus birliklerinin bir kısmının zaten savaş alanında zayiat verdiğini ve varlıklarının gidişatı değiştirmesinin muhtemel olmadığını söyledi. Yetkili, “Çok, çok sınırlı eğitim ve çok, çok zayıf ekipmanla sahaya çıktıkları açık” dedi.

Yetkili ayrıca Rusya’nın bu haftaki gibi saldırıları sürdürmek için çok az füzeye sahip olduğunu öne sürdü: “Rusya, uzun menzilli hassas mühimmat arzını, özellikle de havadan fırlatılan seyir füzelerini hızla tüketiyor.”

Ukrayna’nın üst düzey generali Valeriy Zaluzhnyi, ülkesinin kuzeydoğu ve güneydeki hızlı ilerlemesinden sonra iyimser bir ton sergiledi.

Zaluzhnyi, Avrupa’nın birleşik NATO kuvvetlerinin başkomutanı ABD’li General Christopher Cavoli ile telefonda görüştükten sonra, “Stratejik girişim bizim elimizde, bu yüzden asıl mesele durmamaktır.” dedi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Cuma günü geç saatlerde Facebook’ta yaptığı açıklamada, Ukrayna kuvvetlerinin, Ukrayna’nın Kharkiv bölgesindeki başarılarından sonra büyük kasabaları yeniden ele geçirmeyi umduğu Luhansk’ın güneyindeki Antratsyt’te büyük miktarda Rus silah ve teçhizatını imha ettiğini söyledi.

Rus kuvvetlerinin Bakhmut’un güneybatısındaki Konstantynivka, Donetsk bölgesindeki ana hedefleri ve Zaporizhzhia şehri de dahil olmak üzere kasabalara daha fazla topçu ve hava saldırısı başlattığını söyledi.

Ayrı bir gelişmede, Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko, Cuma günü ülkesini yüksek terörizm alarm durumuna geçirdi ve bu, savaşa katılmak için artan baskıya işaret eden en son jest oldu.

Putin’in en yakın uluslararası müttefiki Lukashenko, Rus kuvvetlerinin Beyaz Rusya’yı bir hazırlık alanı olarak kullanmasına izin verdi, ancak şimdiye kadar kendi birliklerini dışarıda tuttu. Bu hafta Rus birliklerinin Ukrayna sınırına yakın Beyaz Rusya güçlerine katılacağını duyurdu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.