Dolar 32,3195
Euro 35,0491
Altın 2.308,99
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
21°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 24°C

Putin, Ukrayna’nın İlhakını Askeri Gerileme Olarak İlan Etti

Putin, Ukrayna’nın İlhakını Askeri Gerileme Olarak İlan Etti
30 Eylül 2022 23:45
243

Meydan okuyan bir Vladimir Putin, Moskova’nın potansiyel olarak ciddi bir yeni askeri geri dönüşle karşı karşıya kalsa bile “özel askeri operasyonunda” zafer kazanacağına söz vererek, Rusya’nın görkemli Kremlin töreninde Ukrayna’nın bir bölümünü ilhak ettiğini ilan etti.

14 2 Life Haber Ajansı

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’nın en büyük ilhakı olan Rusya devlet Başkanı’nın Ukrayna’nın %15’i üzerindeki Rus egemenliğini ilan etmesi, Ukrayna ve Batı ülkeleri tarafından ABD ve İngiltere’nin yeni yaptırımlar ilan etmesiyle kibar bir şekilde reddedildi.

16 Life Haber Ajansı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymr Zelenskiy, ülkesinin NATO askeri ittifakına katılmak için hızlı bir başvuru yaptığını ve Putin hala başkanken Rusya ile barış görüşmeleri yapmayacağını söyledi.

Putin’in ilanı, ilhak edilen dört bölgeden birindeki Rus kuvvetlerinin Ukrayna birlikleri tarafından kuşatılmaya yüz tutmasıyla geldi ve Rusya’nın iddia ettiği bazı topraklarda ne kadar zayıf olduğunu gösterdi.

Yirmi yılı aşkın bir süredir iktidarda olan en sert Amerikan karşıtı konuşmalarından birinde Putin, “daha büyük bir tarihsel Rusya” için savaş dediği şeye devam etmeye hazır olduğunu, Batı’yı ülkesini yok etmek için çarptığını ve kanıt olmadan Washington’u ve müttefiklerini ülkeyi havaya uçurmakla suçladığını belirtti.

03 1 Life Haber Ajansı

“Halklarıyla, anavatanlarıyla birlikte olmak, kaderiyle yaşamak ve onunla zafer kazanmak için bir seçim yaptılar. Gerçek bizim tarafımızda. Rusya bizimle! “Putin, ilhak belgelerini imzalamasını izlemek için Kremlin’in en görkemli salonlarından birinde toplanan ülkesinin siyasi seçkinlerine konuştu,

“Luhansk, Donetsk, Kherson bölgesi ve Zaporizhzhia bölgesinde yaşayan insanlar sonsuza dek vatandaşlarımız oluyor.”

“Topraklarımızı tüm gücümüzle ve tüm imkanlarımızla savunacağız “dedi ve “Kiev rejimini düşmanlıkları derhal durdurmaya ve müzakere masasına geri dönmeye” çağırdı.

UKRAYNA NATO TEKLİFİ
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, yalnızca Rusya’nın yeni bir Cumhurbaşkanı olması durumunda barış görüşmelerine hazır olduğunu söyledi.

Ayrıca Ukrayna’nın, Moskova’nın şiddetle karşı çıktığı NATO üyeliğine resmen başvurduğunu açıkladı ve Rusya’yı “cinayet, şantaj, kötü muamele ve yalan kullanarak” sınırları yeniden çizmekle suçladı.

Ancak, Kiev’in Rusya ile “eşit, dürüst, onurlu ve adil koşullarda” bir arada yaşama fikrine bağlı kaldığını söyledi.

“Açıkçası, bu Rusya cumhurbaşkanı ile imkansız. Onur ve dürüstlüğün ne olduğunu bilmiyor. Bu nedenle, Rusya ile ancak Rusya’nın başka bir cumhurbaşkanı ile diyaloğa hazırız ” dedi.

Putin, ABD’nin 1945’te Japonya’ya iki atom bombası attığında emsal teşkil ettiğini, Ukrayna’nın kendisine karşı yeni nükleer uyarılar yayınlamayı bıraktığını söyledi.

YENİ yaptırımlar
ABD Başkanı Joe Biden, yeni ABD yaptırımlarının ilhak yoluna siyasi veya ekonomik destek sağlayanlara zarar vereceğini söyledi.

“Uluslararası toplumu, hem bu hamleleri kınamak hem de Rusya’yı sorumlu tutmak için toplayacağız. Ukrayna’ya, Rusya’nın komşusunun sınırlarını yeniden çizme konusundaki küstah çabasından çekinmeden kendisini savunması için ihtiyaç duyduğu ekipmanı sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.

NATO başkanı Jens Stoltenberg, Putin’i Şubat ayında başladığından bu yana savaşın “en ciddi tırmanışını” kışkırtmakla suçladı. Ancak ittifakı Kiev’i desteklemekten caydırmayı başaramayacağını söyledi.

Ukrayna ve Batı, Moskova’nın dört Ukrayna bölgesinde düzenlediği referandumları kınadı yalnızca “Rus işbirlikçileri” olarak tanımladıkları kişilerin oy kullandığını ve çoğu kişinin onları boykot ettiğini söyledi.

Ukrayna, doğudaki topçularının artı işaretlerinde Rus kalesine giden tüm tedarik yollarına sahip olduğunu söyledi ve Moskova’ya, kuvvetlerinin dışarı çıkmasına izin verilmesini istiyorsa Kiev’e itiraz etmesi gerektiğini söyledi.

Kuşatma, Ukrayna kuvvetlerini savaşın en şiddetli çatışmalarının bazılarında daha önce ele geçirilen Luhansk ve Donetsk eyaletlerinde daha fazla bölgeyi ele geçirmek için açık bir yol bırakabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.