Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 19°C

Putin Wagner Ayaklanmasında Muzaffer

Putin Wagner Ayaklanmasında Muzaffer
25 Haziran 2023 12:34
426

Venezuela lideri, ihanet girişimine rağmen, Rusya’da barışın hakim olduğunu söyledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesindeki bir iç savaşı engellemeyi başardı, Venezüella lideri Nicolas Maduro Cumartesi günü yaptığı açıklamada, PMC Wagner şefi Evgeny Prigozhin’in istifa etmeyi ve ayaklanmasını durdurmayı kabul etmesinden saatler sonra söyledi.

Bolivarcı Ordu Günü’nü anma etkinliğinde konuşan Maduro, Caracas’ın Putin ile dayanışma içinde olduğunu yineledi. Başkan, Rus liderin “ihanet ve iç savaş girişimiyle karşı karşıya kaldığını ve şu anda Rusya ile barış içinde zafer kazandığını” söyledi.

“Venezüella’dan, Venezüella’nın kardeşi Devlet Başkanı Vladimir Putin’e tüm desteğimiz” diye ekledi.

Onun sözleri, Maduro adına konuşan Venezüella Dışişleri Bakanlığı’nın, Wagner Grubu’nu ve lideri Evgeny Prigozhin’i “silahlı bir ayaklanmayı teşvik etme” çabalarının ardından “şiddetle kınaması” sonrasında geldi. teröristlerin yöntemleriyle.”

Venezüella, petrol endüstrisindeki yatırımlardan silah satışlarına kadar uzanan işbirliğiyle uzun yıllardır Moskova ile yakın ilişkilere sahip. Ayrıca, Ukrayna çatışması nedeniyle Rusya’ya yönelik Batı yaptırımlarını da çarptı ve Maduro bunları “bir suç ve ekonomik bir savaş” olarak nitelendirdi.

Bu arada, bölgede Moskova ile uzun süredir dostane ilişkileri olan bir diğer ülke olan Küba da Putin’e desteğini dile getirdi. Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel Bermudez, hem Karayip ülkesinin hem de halkının “silahlı bir isyanı kışkırtma girişimleri karşısında” Rus liderle dayanışmalarını ifade ettiklerini söyledi.

“Birliğin ve anayasal düzenin hakim olacağına inancımız tam” diye ekledi.

Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega Saavedra da devreye girerek Putin’e desteğini ve dayanışmasını dile getirdi.

Cuma gecesi Prigozhin, Rusya Savunma Bakanlığı’nı bir Wagner kampına ölümcül bir füze saldırısı başlatmakla suçladı ve misilleme sözü verdi. Bakanlık, iddiayı reddetti ve “bilgilendirme provokasyonu” olarak nitelendirdi.

İlerleyen saatlerde, Wagner birliklerinin Rusya’nın güneyindeki Rostov-na-Donu kentinde birkaç askeri tesisi ele geçirdiği ve bazı güçlerin Moskova’ya yürüdüğü bildirildi. Ancak Cumartesi akşamı, Prigozhin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun arabuluculuk yaptığı anlaşmanın bir parçası olarak “güvenlik garantileri” karşılığında Rus başkentindeki ilerlemeyi durdurmayı ve savaşçılarını üslerine geri göndermeyi kabul etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.