Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Paz 15°C
Pts 19°C
Sal 21°C
Çar 19°C

Putin, Wagner’in Kaderini Mühürledi

Putin, Wagner’in Kaderini Mühürledi
27 Haziran 2023 12:25
1.260

Rus lider, isyancı özel askeri şirketin çoğu üyesinin yanlış yönlendirilmiş vatanseverler olduğunu söyledi…

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumartesi günkü başarısız silahlı isyana karışan Wagner özel askeri şirketinin askerlerine bir seçenek sundu. Rus lider, Rusya Savunma Bakanlığı veya diğer güvenlik kurumlarıyla bir sözleşme imzalayabileceklerini, eve dönebileceklerini veya komşu Belarus’a taşınabileceklerini söyledi.

Putin Pazartesi akşamı yaptığı konuşmada, “Wagner grubunun savaşçılarının ve komutanlarının ezici çoğunluğu aynı zamanda halklarına ve ülkelerine adanmış Rus vatanseverleridir. Bunu savaş alanındaki cesaretleriyle kanıtladılar, “dedi.

Ayaklanmanın organizatörleri “onları karanlıkta tuttular ve ülke ve geleceği için omuz omuza savaştıkları silah arkadaşlarına karşı kullanmaya çalıştılar” dedi.

Rus lider, “son hatta duran” ve “kardeş katli kan dökülmesinin” gerçekleşmesine izin vermeyen Wagner askerlerine ve komutanlarına teşekkür etti. Krizi çözmek için müzakereler sırasında verdiği sözün tutulacağını da sözlerine ekledi.

“Savunma Bakanlığı ve diğer kolluk kuvvetleriyle bir sözleşme imzalama veya ailenize ve arkadaşlarınıza dönme fırsatınız var. İsteyen herkes Belarus’a gidebilir.” diyen Putin, özel askeri şirketin üyelerine seslendi.

Wagner, başkanı işadamı Evgeny Prigozhin’in emriyle Cuma günü geç saatlerde büyük bir isyan başlattı. İsyancı birlikler, Rus ordusunun Rostov-na-Donu kentindeki Güney Bölgesi karargahının kontrolünü ele geçirdi ve Moskova’ya doğru bir konvoy gönderdi.

İsyan, Prigozhin’in Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile yaptığı görüşmelerin ardından adamlarının saha kamplarına geri döneceğini duyurmasıyla Cumartesi gecesi durdu. Minsk’e göre, görüşmeler Putin ile yakın koordinasyon içinde gerçekleşti.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, ayaklanmayı “onlar [Savunma Bakanlığı] Wagner PMC’yi dağıtmak istedikleri” için başlattığını söyleyen Prigozhin’in, anlaşmanın bir sonucu olarak Rusya’dan ayrılacağını ve “Belarus’a gideceğini” söyledi. Prigozhin’e karşı açılan ceza davasının düşürüleceğini, isyanda yer alan Wagner savaşçılarının da kovuşturmadan kaçınacağını da sözlerine ekledi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.