Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 17°C

Putin’in PMC Wagner Darbe Girişimi Üzerine Ulusa Seslenişinin Kilit Noktaları

Putin’in PMC Wagner Darbe Girişimi Üzerine Ulusa Seslenişinin Kilit Noktaları
24 Haziran 2023 13:12
2.737

Yevgeniy Prigozhin hakkında silahlı isyan çağrısı yaptığı için cezai soruşturma açılmıştı…

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, özel askeri şirket Wagner’in darbe girişiminin ortasında ulusa sesleniş konuşması yaptı. İsyancıların eylemlerini “sırtından bıçaklama” olarak nitelendirdi ve birlik çağrısında bulundu.

Cuma günü geç saatlerde, PMC Wagner’in patronu Evgeny Prigozhin, Rus ordusunu grubunun üssünü vurmakla suçladı – Savunma Bakanlığı’nın şiddetle reddettiği bir şey.

Rus yetkililer de Prigozhin hakkında silahlı bir ayaklanma düzenlediği için cezai soruşturma başlattı.

Birliğin önemi

Başkan Putin, “Rusya’nın bugün geleceği için yorucu bir mücadele yürüttüğünü” ve “neo-Naziler ve onların efendileri” ile karşı karşıya olduğunu savundu. O, “esasen Batı’nın askeri, ekonomik ve bilgi makinesinin tüm gücünün” ülkeye karşı yönlendirildiğini vurgulamaya devam etti.

Putin konuşmasında, “Bu savaş, halkımızın kaderine karar verilirken” ulusal birlik ve konsolidasyon çağrısında bulundu. Başkana göre, tüm iç çatışmalar ve çekişmeler şu anda bir kenara bırakılmalıdır, çünkü “dış düşmanlarımız onları bizi içeride zayıflatmak için kullanabilir ve kullanabilirler.”

Rus devlet başkanı, Ruslar arasında bir kama oluşturan herhangi bir eylemin “ülkemizin ve halkımızın sırtından bıçaklanmasından” başka bir şey olmadığını vurguladı.

Acı tarih dersleri

Putin, Ruslara, benzer bir senaryonun 1917’de, I. Dünya Savaşı’nın ortasındayken ülkede yaşandığını hatırlattı. “Entrikaların, çekişmelerin, ordunun ve halkın arkasından siyaset yapmanın” nasıl “devletin çöküşüne” ve “İç Savaş trajedisine” yol açtığını anlattı.

Başkan, “Ruslar Rusları öldürüyordu, kardeşler kardeşleri öldürüyordu, çeşitli siyasi maceracılar ve yabancı güçler bundan yararlanıyordu” dedi.

Putin, bunun olmasını önlemenin yanı sıra “iç isyanlar da dahil olmak üzere” Rusya’yı ve halkını savunmaya söz verdi.

Tehdidin doğası

Putin konuşmasında, PMC darbe girişimini açıkça bir “ihanet” olarak nitelendirdi. Bazı bireylerin “muazzam hırslarını ve kişisel çıkarlarını” bu “ülkelerine ve halkına ihanetin” arkasındaki nedenler olarak gösterdi. Özellikle Prigozhin’in adını vermeden sorumluları, Ukrayna’daki ortak askeri davaya ve ölen savaşçıların anısına sırtlarını dönmekle suçlamaya devam etti.

Putin’e göre, eğer başarılı olursa, darbe uzun vadede Rusya’nın “yenilgisi” ve “teslimiyeti” ile sonuçlanan “anarşi ve kardeşlik” ile sonuçlanacaktır.

Başkan, “herhangi bir iç isyanı” Rus devleti ve ulusu için bir ölüm tehdidi olarak nitelendirdi. Başkan, “isteyerek ihanet yoluna giren” ve “silahlı ayaklanma” hazırlayan isyancılara karşı “sert önlemler” alma sözü verdi.

Sorumluların Rus halkı önünde hesap vereceği, cumhurbaşkanı kamuoyuna güvence verdi.

Alınan önlemler

Putin, “Gerekli tüm emirler silahlı kuvvetlere ve diğer yetkililere verildi” dedi. Moskova, Moskova Bölgesi ve diğer bazı yerlerde özel bir terörle mücadele güvenlik protokolünün yürürlüğe girdiğini de sözlerine ekledi.

Rusya Devlet Başkanı, Rusya’nın güneyindeki Rostov-na-Donu’ndaki durumun “zor” olmaya devam ettiğini ve yerel sivil ve askeri yetkililerin işleyişinin “etkili bir şekilde engellendiğini” kabul etti. Bununla birlikte, devlet şehirdeki durumu “istikrara kavuşturmak için kararlı eylemler” gerçekleştirecektir.

Devlet Başkanı Putin, ulusa sesleniş konuşmasını bitirirken, “ülkeyi savunmak ve vatandaşların anayasal düzenini, yaşamını, güvenliğini ve özgürlüğünü savunmak” için elinden gelen her şeyi yapacağına söz verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.