Dolar 32,5998
Euro 34,8142
Altın 2.493,71
BİST 9.478,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Az Bulutlu
Samsun
20°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 18°C
Sal 29°C

Reel Ücretler Küresel Olarak Düşüyor

Reel Ücretler Küresel Olarak Düşüyor
3 Aralık 2022 18:33
122

B.M. Enflasyonun en çok yoksul haneleri vurduğu konusunda uyardı…

Birleşmiş Milletler çalışma kurumu bu hafta başlarında uyardı, kötüleşen yaşam maliyeti krizi toplumsal huzursuzluğu tetikleme ve eşitsizliği derinleştirme tehdidi oluşturduğundan, dünya genelinde gerçek ücretler küresel mali çöküşten bu yana ilk kez 2022’de düştü.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) yayınladığı son rapora göre, bu yılın ilk yarısında aylık ücretler reel olarak %0,9 oranında gerileyerek 2008’den bu yana ilk kez negatif ücret artışı oldu.

“Enflasyon ve Covid-19’un ücretler ve satın alma gücü üzerindeki etkisi” başlıklı rapor , krizin orta sınıfın satın alma gücünü azalttığına ve özellikle düşük gelirli hane halklarını vurduğuna dikkat çekiyor.

Gelişmiş G20 ekonomilerinde 2022’nin ilk yarısında reel ücretlerin %2,2 düştüğü tahmin edilirken, gelişmekte olan G20 ülkelerindeki reel ücretlerin %0,8 artarak Covid 2019 öncesine göre %2,6 daha az olduğu tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz birkaç yılda, jeopolitik belirsizlikle birlikte pandemiyle ilgili tedarik zinciri darboğazları, gıda ve enerji maliyetlerini önemli ölçüde artırarak birçok ülkede enflasyonu kırk yılın en yüksek seviyelerine çıkardı.

Bölgelere göre, Doğu Avrupa ve Kuzey Amerika, sırasıyla %3,3 ve %3,2’lik gerçek ücret düşüşleriyle satın alma gücünde en keskin düşüşleri gördü. AB’de reel ücretler %2,4 düşerken, Latin Amerika ve Karayipler’de %1,7 düştü. Afrika %0,5 düşüş kaydetti.

Orta Asya’da maaşlar %2,5 ve Arap ülkelerinde maaşlar %1,2 oranında artarken, %1,3’lük kazanç artışı görülen Asya-Pasifik bölgesi trendi tersine çevirdi.

“Karşı karşıya olduğumuz çoklu küresel krizler, reel ücretlerin düşmesine neden oldu. ILO Genel Direktörü Gilbert Houngbo , artan belirsizliklerle karşı karşıya kalan on milyonlarca işçiyi zor durumda bıraktı” dedi. “En düşük ücretlinin satın alma gücü korunmazsa gelir eşitsizliği ve yoksulluk artacaktır.”

Houngbo, salgın sonrası çok ihtiyaç duyulan bir toparlanmanın riske atılabileceği ve dünya çapında daha fazla toplumsal huzursuzluğu körükleyebileceği konusunda uyardı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.